Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Dönmez, petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına ilişkin sayısal verileri açıkladı…
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2002 yılından bu yana petrol ve doğalgaz araştırması için 1416 kuyu açıldığını, bu kuyulardan 241 milyon varil petrol ve 406,7 milyar metreküp doğalgaz rezervi belirlendiğini açıkladı.
PETROL VE DOĞALGAZ ARAMA ÇALIŞALARININ SONUÇLARI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde 2002 yılından bu yana sürdürülen petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına ilişkin verilerin açıklanması istemiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.
MALİYET NE KADAR?
Önergesinde bugüne kadar açılan kuyu sayısını ve bulunan doğalgaz ve petrol rezervinin açıklanmasını isteyen Gürer, arama ve çıkarma faaliyetlerinin maliyetinin yanı sıra hangi illerde arama yapıldığı ve işlenebilecek rezerv bulunup bulunmadığını da sordu.
TRAKYA’DA BULUNAN PETROL NE OLDU?
1957 yılında Trakya’da bulunduğu açıklanan petrol rezervinin akıbetini de soran Gürer, Niğde’nin Badak köyü yakınlarında bulunduğu açıklanan petrol rezervinin işlenerek kullanıma hazır hale getirilmesi için öngörülen tarihin de açıklanmasını istedi.
1416 KUYU
CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından 2002-2020 yılı Ekim ayı sonu itibariyle petrol ve doğal gaz araştırması için 1416 kuyu açıldığını bildirdi.
241 MİLYON VARİL PETROL REZERVİ
Bakan Dönmez, bu süre içerisinde birçok petrol ve doğal gaz keşfi yapıldığını belirterek petrol sahaları için toplam rezerv miktarının 241 milyon varil, doğal gaz sahaları için ise toplam rezerv miktarının ise 406,7 milyar metreküp olduğunu ifade etti.
KARADENİZ’DE BULUNAN DOĞALGAZ REZERVİ
Ülkemizin petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinin, kara alanlarında ve deniz alanlarında yürütüldüğünü anlatan Bakan Dönmez, “Bu faaliyetler kara alanlarında Güneydoğu Anadolu ve Trakya Bölgelerinde, deniz alanlarında ise Karadeniz ve Akdeniz Bölgelerinde sürdürülmektedir. Kara alanlarında; ham petrol üretimi ağırlıklı olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, doğal gaz üretimi ise Trakya Bölgesindeki sahalarda gerçekleşmektedir. Bununla birlikte, Sakarya doğal gaz sahasının üretime alınması ile Karadeniz deniz alanından da üretime başlanacaktır” açıklamasında bulundu.
TRAKYA’DA DOĞALGAZ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, “Trakya havzasından 10 milyar metreküpün üzerinde doğal gaz üretimi ve toplamda da yaklaşık 4 milyon varil petrol üretimi gerçekleştirilmiş olup petrol ve gaz ihtiyacını karşılamaya yönelik çalışmalar devam etmektedir” dedi.
13 YIL ÖNCE BULUNAN REZERV HALEN ÜRETİME DÖNÜŞMEDİ
Bakan Dönmez, “Niğde-Bor sahasında 2007 yılında Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından açılan Badak-1 kuyusunda petrol emaresi görülmesi üzerine, TPAO tarafından 2 adet kuyu sondajı gerçekleştirilmiş ve bir kuyu sondajı planlanmış olup sondaj sonrası elde edilecek verilere bağlı olarak sahaya ilişkin değerlendirmelere devam edilecektir” ifadelerini kullandı.
GÜRER: “HER SEÇİM DÖNEMİNDE BULUNAN PETROL REZERVLERİ NEREDE?”
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Türkiye’nin farklı bölgelerinde özellikle seçim dönemlerinde “Petrol rezervi bulundu” yönünde resmi açıklamalar yapıldığını anımsatarak, “Seçim bölgem olan Niğde’de son 18 yılda 5-6 kez petrol rezervi bulunduğuna dair resmi kanyaklardan açıklama yapıldı. Bor ilçesine bağlı Badak köyünde 13 yıl önce bulunduğu iddia edilen rezervle ilgili bugüne kadar hiçbir çalışma yapılmadığı, üretime yönelik bir girişimde bulunulmadığı Sayın Bakan’ın açıklamalarından anlaşılıyor. Gerçekten ülkemizde petrol rezervleri var ise bunların bir an önce üretimine yönelik çalışmalar neden yapılmıyor? TPOA Genel Müdürü, “Badak köyü’nde petrol kayacına rastlandı ancak işletilmesi olası olmayan kuyuyu ben kapattım” dedi. Bakanın hala umudunu koruyor olması hangi veriye dayanıyor, eğer varsa neden çalışma yapılmıyor” diye sordu.