“Resmen var, ama fiilen yok” diyorlar.  Benim, kanaatim de öyle. 2018 yılı başlarında İlçemizdeki görevine başlayan Kaymakamın, ilçede faydalı hiç bir etkisinin görülmediği anlatılıyor. Oysa ilçemiz ve halkımız, çok daha aktif idarecilere ve faydalı hizmetlere layık.

     Değerli okurlarım; Bu köşeyi izleyenler hatırlayacaktır. Saray Kaymakamı’nın, ilçenin yönetiminde “pasif” davrandığını ve göze batan hiçbir hizmetinin olmadığını yazmıştım.

     Buna karşın nezaketi elden bırakmayan Saray halkından, Kaymakamın hizmet üretmeyen bu davranışının halkı üzdüğünü ve bu durumun eleştiri boyutuna geldiğini üzülerek öğreniyorum.

     Oysa, Saray’a daha önce nice aktif Kaymakamlar geldi ve faydalı hizmetleriyle hep iz bıraktılar.

    Mesela, yakından tanıma imkanı bulduğum bir zamanların İçişleri Bakanı olan Haldun Menteşoğlu bile, Saray’da başarıyla Kaymakamlık yapmıştı.

     Keza, arkadaş ve dostluğumuz olan eski Vali Orhan Pirler, Burhanettin Ergun ve Saim Eskioğlu da başarılı birer Saray Kaymakamıydılar.

    Son yıllarda Saray Kaymakamlığı yapan ve şimdi Manisa ve Kastamonu Valisi olan Yaşar Karadeniz ile Hüseyin Öner’i de, Ardahan Valisi olarak başarılı birer Saray Kaymakamı olarak tanıdım.

                      MEVCUT KAYMAKAM BAŞARILI DEĞİL

    Çünkü iş üretmiyor. Yaptığının sadece törenle katılmak ve ziyaretçi kabul edip, çay kahve içmek, içirmek.

    Bu yazıyı yazmamın sebebi, eski Askerlik Şubesi binasının, 8 yıldan beri boş tutulması, harabe olan binanın tahsisine rağmen SGK Saray Şubesi’ne bir türlü verilmemesi. Kaymakamın da bu konuyu takip etmemesi.

    Konuyu hatırlayın. 2012 yılında, iş azlığı sebebiyle Türkiye’de 181 İlçe Askerlik Şubesi kapatıldı. Bunlardan biri de Saray Askerlik Şubesiydi. Keza, Çerkezköy Şubesi de kapatılıp, her ikisinin görevi Çorlu Askerlik Şubesi’ne devredildi.

    Kapanan bu şubelerin arsa ve binaları ise, Milli Eğitim Bakanlığı’na devredildi. Saray İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yerleşim durumu yeterli olduğu için, bu binaya taşınmadı. Taşınmadı, ama yıkılmaya terk edilen bina, başka bir hizmette de kullanılmadı, kullanılmıyor.

    Durum böyle olunca, Ayaspaşa Mezarlığı’nın bir köşesinde görev yapmaya çalışan ve çok dar olan bir alanda sıkışan Saray SGK, binaya talip oldu. Uzun görüşmelerden sonra, eskimeye yüz tutmuş olan bina Saray SGK’ ya tahsis edildi.

                         KAYMAKAM İLGİSİZ, BELKİ DE HABERSİZ

    Mevcut SGK’ ya giden vatandaşlar, oturmak bir yana ayakta duracak yer bulamıyorlar, çünkü çalışan memurlar bile koridor gibi bir alana masalarını koymuş, görev yapmaya çalışıyorlar.

     Kaymakam, büyük ihtimalle bu durumu gidip de yerinde görmediği için, SGK’ ya tahsis edilen Askerlik Şubesi binasına SGK’ yı taşıtmıyor ya da taşınması için gereğini yapmıyor.

    Öte yandan, kaba inşaatı bitmiş olan Öğretmenevi binası yıllarca metruk halde kaldığı halde, Kaymakamı uyarmamıza, kendisinin de bu durumu görmesine rağmen, başka maksatla da kullanılmak üzere inşaat tamamlanmadı ve bu Kaymakam zamanında bina yıkılıp gitti.

    Değerli okurlarım, Mevzuatımızda 5442 numaralı bir “İller İdaresi Kanunu” vardır. Valiler mülki amir olarak İllerinde nasıl ki bu kanına göre yetkili ve görevli ise, Kaymakamlar da ilçelerinde aynı görev ve yetkiye sahiptirler. Saray Kaymakamı da öyle.

      Saray Kaymakamı eğer isteseydi ve bir gayret gösterseydi, metruk  Saray askerlik Şubesi binası onarılıp, temizlenip şimdiye kadar SGK’ ya pekala verilebilirdi. Bu birim de, bu kötü çalışma şartlarından kurtulduğu gibi, hizmet verdiği vatandaşlar da biraz rahatlardı.

     Sözü fazla uzatmak istemiyorum. Kaymakam, “Ben de öyle istiyorum, ama Vilayet kabul etmiyor.” diyebilir. Kabul ettirmekse, onun elinde.

     Vilayet, burayı başka bir maksatla kullanacak değil. Öyle olsaydı, bu bina 8 seneden beri boş tutulmaz ve çürümeye terk edilmezdi.

    Şimdi, vatandaşlar haklı olarak soruyor.“Saray’da acaba Kaymakam var mı?”

    Kaymakam, bu konularda ne derse desin, karnesi zayıftır. İyi bilsin ki, birgün gelip de Saray’dan ayrılırken, geride sadece bir “Hiç” bırakacaktır! Bunu iyi bilsin.