Piyango ve Loto Kazıkları!
Sayıştay, talih oyunlarının gizli yapılan çekilişlerinde –zımnen- hile yapıldığını açıkladı. Yani, “Milli Piyango, Süper Loto, Sayısal Loto, On Numara gibi talih oyunlarının çekilişlerinde katakulli var” demek istedi. Siz, isterseniz, yine de bilet almaya, Loto oynamaya devam edin.
Değerli okuyucularım; “Umut, fakirin ekmeğidir.” diye eskimeyen çok ünlü bir söz var. Doğrudur. Çünkü, insanlar umutlarıyla yaşarlar. Umut kaybolduğu anda, moraller çöker, yaşamın tadı kalmaz.
İşte, “Talih oyunları” insanın hayatına umut aşılayan işlerdendir. Eğer, alınan bir biletse ya da oynanmış bir loto oyununu kuponu ise, o biletin ya da kuponun çekilişi yapılıncaya kadar büyük umutlarla beklenir. Ancak, çok büyük bir ihtimalle sonuç hüsran olur, üzücü olur. “Canımız sağ olsun.” diyerek, yeni umutlara yelken açmaya çalışırız.
Bu oyunlardan bendeniz hiç de umutlu olmadım. Filvaki, tamamen şansımı sınamak için bilet de aldım, loto da oynadım Seyrek de olsa, boyumun ölçüsünü aldım ve artık bu denemelerden vazgeçtim.
Oysa, özellikle yılbaşlarında ve hafta boyunca, bu talih oyunlarının meraklıları çok. Salt Loto oynatan yerler var. Makinalar dönüyor, az-çok demeden paralar ceplerden çıkıyor. Netice hep hüsran.
TALİH OYUNLARINDA HİLE
Milli Piyango bir devlet kuruluşu. Loto oyunları da bu kuruluşun içinde. Kısa süre öncesine kadar, Milli Piyango hazırlanan özel toplarla, TRT’nin bir kanalında ve halkın huzurunda çekilirdi.
Böylece, tek tek düşen toplar bu işte herhangi bir hile (katakulli) olmadığını, her şeyin tamamen şansa bağlı olduğunu gösteriyordu.
Oysa, son zamanlarda bundan vazgeçilmiş. Çekilişler, artık kapalı kapılar ardında yapılıyor. Tıpkı, 1946 yılında ilk defa yapılan siyasi seçimlerde olduğu gibi. Oylar açıkta atılıyor, sayım gizli yapılıyor. Herkes verdiği oyu gösteriyor, ama nasıl sayıldığın göremiyor. Tam bir katakulli şüphesi. Şüphe değil, hilenin daniskası. İşte, Milli Piyangoda da durum aynı.
Bu durum, devletin denetim organı olan Sayıştay’ın da dikkatini çekmiş. Sayıştay yaptığı incelemede, gizli yapılan bu çekilişlerde, katakulli olacağını (olduğunu) tespit ederek, vaziyeti üç gün önce ilan etti.
Milli Piyango idaresi ise yaptığı açıklamada, TRT ile anlaşamadıklarını, o sebeple çekilişlerin TV’den yayınlanamadığını, böylece halkın önünde çekiliş yapamadıklarını söylüyor.
Tamamen palavra. TRT devletin, Milli Piyango da devletin kurumu. Böyle bir savunmaya hiç kimse inanmaz.
Değerli okuyucularım, Adım gibi bilerek söylüyorum. Bu işte “Katakulli” yapıyorlar. İkramiyelerin, özellikle büyük ikramiyelerin çıktığı yerler şüphe uyandırıyor. Böylece, milleti “Ahmak/Aptal” yerine koyuyorlar. Devletin otoritesi buna müdahale etmiyor. Yazıklar olsun!
LOTO’LARA GELİNCE…
Her hafta Süper Loto, Sayısal Loto, On Numara gibi şans oyunları da oynanıyor. Onların çekilişi zaten hep gizli yapılıyor.
Büyük ikramiyelerin bazen hep aynı bölgelere çıkması, tesadüfe bağlanmıyor. Tamamen katakulli.
Loto çekilişlerini ise, hiçbir kişi ya da kurum denetlemiyor. Halkımız da, bu işlerin doğru yapıldığına inanıyor,
Yazıktır bu halkın parasına. Halkımız alenen ve resmen soyuluyor. Umut satıcıları, halkı “Enayi” yerine koyuyor.
Bendeniz, bunları söyledikten sonra takdirini yine de halkımıza bırakırım. Aldatılmak, aptal yerine konmak ve sömürülmek isteyenler piyango bileti almaya, Loto oynamaya devam etsinler.