Önce, “Kısa dönem” sonra da “Paralı askerlik” dediler ve askerliği iyice sulandırdılar. Şimdi yeniden, “Paralı ya da Bedelli” diyorlar.

      Askerlik, sağlıklı her Türk gencinin yapması gereken vatan görevidir. Geçmişte bu görevi 3-4 yıl yapanlar olduğu gibi, en az 2 yıl yapanlar vardı. Dahası, İkinci Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında, bir de “İhtiyat askerliği” deyip, askerlik yapanları tekrar askere alıyorlardı.

      Gel zaman, git zaman devran değişti ve askerlik çağındaki gençlerin artması ve bir kısmının yüksek tahsile gitmesi sebebiyle, askerlik ertelendi ya da kısaltıldı.

      Önce 18 aya, daha sonra 1 yıla düşürülen askerlik, kısa dönem denilerek bir yılın altına da indirildi.

      Ordu’da asker ihtiyacının da azalması sebebiyle gençleri önce kısa dönem, sonra da “paralı askerlik” diyerek, daha da kısa bir dönem için askere aldılar.

                                            ASKERLİK 28 GÜN

      Rivayet o ki, siyasetçi, yandaş ve yakınlarının çocuklarını askerlikten kurtarmak için 28 gün olarak belirlenen askerlik süresi, 20 -30 bin lira bir paraya (bedele) bağlandı. Yani parayı bastırana, 28 günlük bir eğitimden sonra terhise dönüştü.

      Ancak alttan gelen yoğunluk, paralı askerliği gündemden düşürmedi. Nitekim seçimlerden önce verilen söz tutuldu ve şimdi de paralı askerlik yeniden gündeme alındı.

       Gelen bilgilere göre, 25 yaş üstünde olup, 1.324.000 kişinin paralı askerlik yapmak istediği bildiriliyor.

        Bu defa biçilen fiyat, 15.000 lira. Gençler bu parayı vermeye razı. Bankalar da faizini alıp, kredi olarak vermek için hazır bekliyorlar.

          Ne var ki, bu defaki 28 günde gençler, talim yapmak yerine, askerliği teorik olarak yani kağıt üstünde ders alarak yapacaklar. Yani, askerlik geçmişten daha kolay olacak.

                                      BUNUN SONU NE OLACAK?

     Bunun sonunda, askerlik daha çok sulanacak. Tatbiki olarak askerliğini yapmayanlar, bir tehlike anında silah altına alındıklarında, o silahları kullanamayacaklar. İşte, bütün tehlike burada.

     Oysa, FETÖ olayından sonra itibarı ve gücü zayıflayan Türk Ordusu’nun daha iyi yetişmiş gençler ve hiçbir cemaat gibi çarpıklığa bulaşmamış Komutanlar tarafından, eskiye göre daha güçlü hale getirilmesi gerekiyor.

                              YİNE DE, “GENÇLER BU FIRSATI KAÇIRMAYIN”

   Salt askerlik sebebiyle iş kurmada ve işe girmede tereddütlü olan gençlerin, bu engelden kurtulmaları için bu fırsattan yararlanmaları, kendileri için çok iyi olacaktır.

     Madem mi devlet bu hakkı ve imkanı veriyor, o halde bundan yararlanmak lazım. Burada, hiç kimsede kusur aramamak gerekir.

      Esas yapılacak iş, Ordumuza eğitimli ve askerliğe elverişli, daha doğrusu harp gücünü haiz gençleri kazandırmak, fazlalarının da paralarını alıp, sağlanan bu kaynağı köprü yapımında değil,  yine savunma için kullanmak.

      Devletten beklenen de budur.