Geçen yıl yapılan Anayasa değişikliği ile yargı kurumlarını ele geçiren siyasi iktidar, bu defa ülkemize “Başkanlık Sistemi”ni taşıyan bir değişiklik planlıyor. Eğer bu sistem getirilirse, ülkemizin bölünmesi kaçınılmaz hale gelecektir.

            Üçüncü defa tek başına iktidar olan Adalet ve Kalkınma Partisi, son seçimden tam 9 ay önce ilk Anayasa değişikliğini yaptı. 12 Haziran 2010 tarihindeki Halk oylaması ile bu değişikliği millete kabul ettirdi. Bu değişiklik, kısmi bir değişiklikti. Ve bu değişiklikte hedef, yargıyı tümüyle ele geçirmekti.
        Nitekim öyle oldu. Mevcut Anayasaya ilave birkaç “aksesuar” dan sonra, öncelikle Anayasa Mahkemesi’ndeki üye sayısı ile, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun üye sayısı artırıldı. Bu kurumlar için halkoylamasından hemen sonra yapılan “hesaplı, planlı, baskılı ve ısmarlama” seçimlerle AKP, bu iki kuruma adamlarını yerleştirerek, yargıyı tümüyle ele geçirmiş oldu.
        Yapılan açıklamalara göre, sıra şimdi Anayasayı tümüyle değiştirmeye geldi. Kısmi değişikliğe dair halkoylamasını, darbe tarihi 12 Eylül’le çakıştırıp, % 58 “Evet” oyu alan iktidarın asıl amacı, 12 Eylül Anayasasını ortadan kaldırmak filan değil. Çünkü iktidar, bu Anayasanın siyasi iktidarlara verdiği bütün yetkileri sonuna kadar kullanıyor ve bundan son derece memnun. Nitekim, yaptığı bu kısmi değişiklikle 12 Eylül’ü yapanlardan hesap soracağını söyleyen ve o sebeple “Evet” oylarını artıran iktidar, iki darbeci Komutanın ifadesini almaktan başka hiçbir şey yapmadı.
       Mesela ilk iktidar olduklarında Yüksek Öğretim Kurulu’na (YÖK) ateş püsküren AKP, 12 Eylül darbesinin ürünü olan bu kurumu ele geçirdikten sonra, kaldırılmasına asla taraftar değil.
        Sözün kısası, iktidar 12 Eylül darbe Anayasasına karşı gibi görünüyor, ama bu Anayasadan son derece hoşnut.

                             PEKİ, YAPILMAK İSTENEN  NEDİR ?


        İktidarın, daha doğrusu başı olan Başbakanın asıl amacı, Türkiye’ye “Başkanlık Sistemi”ni getirmek ve Başkan olmak.
        Başbakan iken kendisini Cumhurbaşkanı seçtiren Turgut Özal’ı model alan Başbakan, bir adım daha ileri giderek kendisini Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başkanı olarak seçtirmek istiyor.
        Bu isteğini zımnen de olsa son seçimlerden önce açıklayan Başbakan, partisinin Milletvekili olan Anayasa Hukukçusu ve Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’yu bu işe çoktan memur etti bile.
       Yaptığı açıklamalarla, konuyu gündemde tutmaya ve gündem oluşturmaya çalışan Kuzu, çalışmasını tamamlamış da olabilir.
        İşte, anlaşılan o ki, yeni yapılmak istenen Anayasa değişikliğinin özü bu. Gerisi teferruat.

                              BU ELBİSE, BU BEDENE UYAR MI?

       Başta ABD olmak üzere, dünyada örnekleri az da olsa Başkanlık sistemiyle yönetilen ülkeler var.
       Bu sistemin en önemli özelliği ise, Vilayetleri gruplandırarak Eyaletlere bölmek ve merkezi yönetimi “adem-i merkeziyet” anlayışı ile yerel yönetimlere devretmek olarak biliniyor.
       Başkanlık Sistemi’nin Türkiye’ye gelmesini isteyenlerin başında ayrılıkçı gruplar ve onların silahlı gücü olarak PKK terör örgütü geliyor.
       Türkiye’nin eyaletlere bölünmesi ve yetki devri ile yerel yönetimlerin özerk hale gelmesi, bölünmeyi hızlandıracak ve bir süre sonra tamamen mümkün kılacaktır.
       Dağdaki terör örgütü ile şehirlerdeki uzantılarının ve onların Meclisteki siyasi temsilcilerinin beklediği değişiklik, işte bundan ibarettir.
       Esasen böyle bir bölünme tehlikesi olmasa bile, Başkanlık Sistemi’nin bizim ülkemiz için henüz erken olduğu gözden kaçmıyor. “Biz de seçimle geldik.” diyen Belediyelerin marifetleri (!) ortada. “Yerel yönetimler bizden sorulur.” diyen bu kurumların bulaştığı yolsuzluklar, halkımızı artık tiksindirir hale geldi.
         Bir de bunların ve kurulacak Eyaletlerin “Özerk” olma durumlarını düşünürsek, olacakları varın siz hesap edin.
         Ancak, burada gözetilmesi gereken yolsuzluklar değil, ülkemizin bölünmesi tehlikesidir. Esasen, ayrılıkçı grupların ve onlara destek veren terör örgütünün asıl hedefi işte budur.

             BAŞBAKAN İÇİNDEN KARARLI, MEDYA ŞAKŞAKÇI


         Başbakan, içinde taşıdığı bu arzusunu artık gizlemiyor. O, sadece  kamuoyunun oluşmasını bekliyor.
         Yalaka basın-yayın organları ise, bunun tehlikelerinden bir satır olsun bahsetmiyor. Başbakanın uçağına bedavadan kurulup dünyayı dolaşan ve yiyip içen bu kişiler, Başbakanın bu arzusunu destekleyen yazılarıyla hem patronlarını, hem de Başbakanı hoşnut ediyorlar.
        Öte yandan, terör örgütü lideri ile devletin yaptığı gizli görüşmeler, artık aleniyete döküldü. Hükümetin en yetkili ağızları, bu görüşmelerin devam edeceğini ve devam etmesi gerektiğini rahatlıkla söyleyebiliyorlar.
           Medya şakşakçı, millet sağır ve dilsiz. Kahvede oturan sadece Sülman Aga ile Hüsmen Aga, “Elle gelen düğün bayram. Biz ne yapabiliriz ki?”demiyor. Onlar gibi diyenler pek çok.
           Değerli okuyucularım, bu konuya bu sütunda birkaç defadır dikkat çekmeye çalışıyorum. Tespitlerimde yanılmış olmak istiyorum. Çünkü, ülkemin bölünmesini katiyen istemiyorum.
          Ama,  gidişat öyle görünmüyor.
          Hükümetin bu konudaki “Açılım” planları, terörü iyice azdırdı. Bölücüler, yeni açılım planlarının peşinde. Şimdi ilk arzuları, liderlerini ev hapsine aldırıp, daha sonra azat ettirmek.
          Daha sonra yeni ve daha aktif pazarlıklarla hedefe ulaşmak.
          Muhalefet partilerinin tepkilerine gelince, onlar bu konuda laf üretmekten öteye gitmiyorlar.
         Ve ülkemizin ufkunda “aydınlık bir gelecek”, ne yazık ki görünmüyor.