Vize’deki kalker madeni için şirket ısrarcı: 3. kez başvurdu
Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Soğucak köyünde açılması planlanan kalker ocağı için mahkeme iki kez iptal kararı verdi. Ancak şirket, üçüncü kez başvuru yaptı.
DUVAR - Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Soğucak köyünde, Atılım Beton Yönetim Kurul Başkanı Cemil Danış tarafından ‘Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi’ açılması yeniden gündeme geldi.
Gazete Duvar: Deniz Çil’in haberine göre
Çevreciler tarafından açılan davalarda, yargı iki kez iptal kararı verirken Danış, proje için üçüncü defa başvuruda bulundu.
51 BİN 384 ADET AĞAÇ KESİLECEK
Bakanlığa sunulan ÇED raporunda projenin, hayata geçmesi durumunda bölgede bulunan 51 bin 384 adet meşe ve gürgen ağacının Orman Bölge Müdürlüğü nezaretinde kesilmesinin öngörüldüğü yer alıyor. Raporda, maden sahasının 88,56 hektarlık alanı kapsadığı ve yıllık 2,5 milyon ton kalker üretimi yapılması planlanıyor.
Öte yandan maden sahasında, ayda 5 olmak üzere yılda 60 adet patlatma yapılacağı ifade ediliyor.
‘SU KAYNAKLARINI KAYBETMEYE BAŞLADIK’
Bölgede bulunan çimento fabrikaları ve maden ocaklarının çok büyük zarar verdiğini ifade eden Trakya Platformu Kırklareli Dönem Sözcüsü ve DOKU Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Göksal Çidem, “Soğucak köyü su kaynaklarının olduğu bir bölgedir. Çimento fabrikaları ve taş ocakları kurulmadan önce bölgedeki su, yaklaşık 26 köye yetiyordu ama şimdi sadece iki köyümüze yetiyor. Patlatmalı madencilik faaliyetleri, yüzeysel ve yer altı kaynaklarına büyük zarar veriyor. Su kaynaklarını kaybetmeye başladık. Bu durum bölgedeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerini olumsuz yönde etkiliyor. Geçimini sağlayamayan insanlar, köyleri terk ediyor. Uygulanan yanlış ormancılık politikaları sonucunda her şeyi kaybediyoruz” dedi.
‘MADENİN İŞLETME SÜRESİ 20 YILDAN 38 YILA ÇIKARILMIŞ’
Çidem, açılmak istenen maden sahasına yakın alanlarda, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yanı sıra, coğrafi işarete sahip meşe balı üretiminin yapıldığını ifade ederek, madenlerin orman köylüsünü tehdit ettiğini söyledi.
Kalker ocağının faaliyete geçmesi için maden şirketinin 2019 yılından mücadele verdiğini ve alınan ÇED kararlarına karşı iptal davaları açtıklarını aktaran Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Avukat Ozan Topuz, “Davalar, lehimize sonuçlandı. Yargı, iki kez iptal kararı verdi. Ancak şirket, projede bir takım değişiklikler yapıp, uzmanlardan rapor alarak, üçüncü defa başvuruda bulundu. Yapılan değişikliğe göre; madenin işletme süresi 20 yıldan 38 yıla çıkartılmış. 8 Ağustos’ta yapılacak İnceleme Değerlendirme Komisyonu’na (İDK) katılıp, yeniden itirazlarımızı sunacağız. İDK toplantısından sonra ocağın faaliyete başlaması konusunda olumlu ya da olumsuz bir karar çıkacaktır. Eğer olumlu yönde bir karar çıkarsa, biz yine iptal davamızı açacağız. Açılacak maden sahası, köye yakın mesafede bulunuyor ve köyün, açılmak istenen maden ocağından olumsuz etkilenmemesi mümkün değildir” diye konuştu.