Trakya Kalkınma Ajansı’nın desteklediği Süt Toplamada Dijitalleşme, Modernizasyon ve Süt Üreticilerinin Yaşam Kalitesini Artırma SOGEP Projesi, kapsamında Süleymanpaşalı üreticilere her yıl bir süt ineği verilecek. 2023, 2024 ve 2025 yıllarının şanslı çiftçileri çekilen kura ile belli oldu.

Süleymanpaşa Süt Üreticileri Birliği’nde yapılan kura törenine Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, Süleymanpaşa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, Trakya Kalkınma Ajansı İzleme Değerlendirme Birim Başkanı Salim Çavuş, Birlik çalışanları ve Birlik üyesi besiciler katıldı. Kura töreninde kısa bir konuşma yapan Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin proje hakkında kısa bir bilgi verdi ve çekilecek kurada dağıtılacak süt ineklerinin ihtiyaç sahiplerine çıkmasını diledi.  Daha sonra noter huzurunda yapılan kura çekimi sonucunda 2023 yılı için verilecek süt ineği Kaşıkçı Mahallesi’nden besici İbrahim Şen’e, 2024 yılı için verilecek süt ineği Selçuk Mahallesi’nden besici Deniz İbiş’e ve 2025 yılı için verilecek süt ineği de Ahmetçe Mahallesi’nden besici İbrahim Yılmaz’a çıktı. Yedeklerin de belirlenmesinden sonra kura çekimi sona erdi. Kuraya Süleymanpaşa’da besicilik yapan, beş veya daha az ineği olan 116 üretici katıldı.

Süt Toplamada Dijitalleşme, Modernizasyon ve Süt Üreticilerinin Yaşam Kalitesini Artırma SOGEP Projesi kapsamında her yıl Süleymanpaşa, Malkara ve Kırklareli Süt Birliklerinin beş ve daha az süt ineği olan üyelerine kura ile bir süt ineği verilecek. Proje kapsamında yapılan bu uygulamanın daha sonra Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği tarafından tüm Türkiye sathına yayılması planlanıyor.  

Süt Toplamada Dijitalleşme, Modernizasyon ve Süt Üreticilerinin Yaşam Kalitesini Artırma Projesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açtığı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP)kapsamında Trakya Kalkınma Ajansı’nın desteklediği, Süleymanpaşa İlçesi Süt Üreticileri Birliği’nin hazırladığı, Malkara Süt Üreticileri Birliği ve Kırklareli İli Süt Üreticileri Birliği’nin ortağı olduğu bir projedir. Toplam bütçesi 1.949.000 TL olan projenin 1.500.000 TL’si Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılanıyor. Proje ile 3 süt üreticisi birliğindeki 57 süt toplama merkezinde dijitalleşme ve modernizasyonun sağlanarak süt toplanmada altyapının iyileştirilmesiyle süt üreticileri aleyhine oluşabilen kayıp-kaçağın önlenmesi, yem kırma ve karıştırma makinesi alınmasıyla yem maliyetlerinin azaltılması, her süt üreticileri birliğinde en çok 5 ineğe sahip üreticiler arasından kurayla seçilen 3’er kişiye inek alımı için prim sistemi uygulanması ve her yıl tekrarlanması, üreticilere verilecek süt üretiminde verimlilik ve tarımsal girişimcilik eğitimleriyle hedef grubun yaşam kalitesinin artırılması ve sosyoekonomik durumlarının iyileştirilmesi hedefleniyor.

Proje ile her bir süt toplama noktasında 200 litre kapalı tip süt kabul kazanı ve süt toplama indikatörü alınmasıyla sütün toplanmasında etkinlik ve verimlilik ile modernizasyon sağlandı, bu sayede süt toplamada süt üreticileri aleyhine oluşabilen kayıp-kaçak sıfır düzeyine indirildi. Her bir süt üreticileri birliğine kurulan tartılı indikatör sisteminin yazılım entegrasyonunun yapılması sayesinde, süt toplamada dijitalleşme sağlanarak mevcut durumda manuel olarak alınan kayıtlar eşanlı olarak dijital ortamda alınmaya başlandı. Ayrıca üç süt üreticileri birliğine de yem kırma ve karıştırma makinası alınarak süt üreticilerinin süt üretim maliyeti azaltıldı.

Süt üreticilerine verilen tarımsal girişimcilik ve süt üretiminde verimlilik eğitimleri sayesinde, süt üreticilerinin süt üretimine ilişkin maliyetleri azaltıldı. Proje sayesinde süt üreticilerinin işlerini bırakmalarının önüne geçilerek kırsal kesimden kente göç oranı süt üreticileri özelinde azaltıldı.