Değerli Okurlar;
Bilindiği üzere “6552 SAYILI İŞ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDEDEĞİŞİKLİK YAPILMASI İLE BAZI ALACAKLARIN YENİDENYAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN”  11.09.2014 tarihli ve 29116 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
Yukarıda anılan kanunla birlikte, birçok kanunda önemli değişiklikler ve yenilikler öngörülürken bu değişiklik ve yeniliklerden biri de hiç şüphesiz 5510 sayılı kanuna eklenen “Ek Madde 9” ile yapılmıştır. 6552 sayılı kanunun 55. Maddesiyle 5510 sayılı kanuna eklenen ek 9. Madde ile “Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigortalılığı” yeniden düzenlenmiştir. Bizde bu yazımızla Ev hizmetlerinde Çalışanların Sosyal Güvenliğinin nasıl sağlanacağı hususu üzerinde duracağız.
Bilindiği üzere 6552 sayılı kanundan önce, 5510 sayılı kanunun sigortalı sayılanları düzenleyen 4. Maddesinin (a) bendinde “ hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar”ın sigortalı sayılacağı, yine anılan kanunun “sigortalı sayılmayanlar”ın sıralandığı 6.Maddesinde ise “Ev Hizmetlerinde Çalışanlar(Ücretle ve Sürekli Olarak Çalışanlar Hariç)”ın sigortalı sayılmayacağı belirtilmiştir.
6552 sayılı Kanun ile yapılan düzenleme ile 5510 sayılı kanunun 6. Maddesindeki “Ev Hizmetlerinde Çalışanlar(Ücretle ve Sürekli Olarak Çalışanlar Hariç)”ifadesi “Kanunun ek 9.Maddesi kapsamında sigortalı olanlar ile ücretle aynı kişi yanında ay içerisinde 10 gün ve daha fazla süreyle çalışanlar hariç” şeklinde değiştirilmiştir.
Daha açık ifade ile 6552 sayılı kanunla yapılan bu değişiklik sonrasında “Ev Hizmetlerinde Çalışanlar İçin” iki farklı sigortalılık söz konusu olacaktır.

1 – AY İÇİNDE 10 GÜN VE DAHA FAZLA ÇALIŞANLAR
6552 sayılı kanuna göre, Ev Hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olan sigortalılar hakkında 5510 sayılı kanunun 4/a maddesi kapsamında sigortalı sayılanlara uygulanan hükümler uygulanacaktır. Bunun anlamı ev hizmetlerinde kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışıp, ay içindeki toplam çalışma saati günlük çalışma saatine bölündüğünde, çalışma günü 10 gün ve daha fazla olanların  4/a olarak sigortalı sayılacağıdır. Burada önemle belirtilmelidir ki; haftanın belirli günlerinde çalışılsa da iş sözleşmesinde ücretin Aylık olarak verileceği belirtilmişse, sigortalının işyerinde 30 gün çalıştığı kabul edilir. Ay içerisindeki çalışma gün sayısı bulunurken ay içerisindeki toplam çalışma saati 7,5 saate bölünür. Bulunan sayı küsuratlı ise yukarı doğru yuvarlanır.
Örneğin; Ev hizmetlerinde çalışan Ayşe Hanım, ay içerisinde aralıklı olarak toplamda 78 saat çalışmıştır. 78/7,5 saat = 10,4 (11 GÜN)  olduğundan 4/a’lı olarak sigortalı sayılacaktır.Ayşe hanımı çalıştıranlar ise işveren olarak kabul edilecek ve sigorta primleri yanlarında çalıştığı işverenlerince ödenecektir. Ayşe hanımın işvereni, örneği SGK Kurumunca hazırlanacak belge ile en geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar SGK’ ya bildirecektir. İşvereni tarafından süresinde bildirim yapılmadığı takdirde 5510 sayılı kanunun 102. Maddesi gereği idari para cezası uygulanacaktır.  
DEVAMI YARIN…