Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi TESKİ yeni yılda su abonelerine “Bakım ücreti” adı altında yeni bir bedel ekledi. TESKİ kurulduğu günden itibaren her yeni yılda vatandaşa yeni bir kazık atmaya devam ediyor. TESKİ’nin vatandaşa bu yılda “Bakım ücreti” adı altında, her aboneden 2 TL bedel alacak.

TESKİ her yeni yılda su abonelerine çeşitli vergi türleri adı altında yeni bir bedel eklemeye devam ediyor. Önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda yine aynı manzara ve aynı oyunlar devam ederken, TESKİ tam bir soyguncu konumuna düşmüş. Vatandaşın cebinden para almak için, dolaylı vergi adı altında para topluyor.

Belediyelerin asli görevi vatandaşa hizmet etmek. Yaptığı hizmetlerin bazıları bedelsiz olduğu gibi, su da bu hizmetlerden bir tanesidir. Oysa belediyelerin suyu tamamıyla bir sermaye sektörüne dönüştürerek, amaçları kazanç sağlamaktır.

BAKIM ÜCRETİ KAZIĞI

TESKİ her yeni yılda değişik vergi adı altında halkı mağdur etmekten öte gidemiyor. TESKİ’den vatandaşa 2018 kazığı da “Bakım ücreti” adı altında bedel tahsil ediyor. Oysa belediyelerin asli görevlerinden bir tanesi vatandaşa suyu bedelsiz veya çok cüzi bir bedelle hizmet vermesidir. Özellikle Sosyal Demokrat Belediyelerin, halktan yana hizmet etmeleri ve halka bedelsiz hizmet vermeleri gerekir.  TESKİ su tahsilatını yaparken, vatandaşlardan fahiş vergiler alıyor. Birilerinin bu haksız kazanca dur demeleri gerek. Böyle devam ederse, her zaman vatandaş kullandığı sudan fazla vergi ödeyecek.

BİR FATURADA 3 ADET KDV TÜRÜ

TESKİ’nin kestiği bir tek faturada 3 adet KDV işlemi yapılıyor. Toplam 9 adet kalem olan hizmet bedeli içerisinde 1 kullanılan su bedeli. 3 adet KDV bedeli ve 5 adet değişim adı altında vergi türleri bulunuyor.

Devlet’in koyduğu KDV’ye, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (TESKİ) koyduğu vergiler de eklenince, vatandaşın kullandığı su 23 TL. 90 kuruş. Oysa vatandaşın cebinden, tam 54 TL 29 kuruş çıkmak zorunda kalıyor. Aynı su faturasında, yer alan 8 ayrı vergi kalemini gören vatandaşlar “Su da mı içmeyelim?” noktasına geldi. Yani anlayacağınız, verginin de vergisi var. Çevre Temizlik Vergisi, Atık Su, Bakım vergisi, Katı Atık ve Büyükşehir Katı Atık Bertaraf Tesisi için ayrı ayrı bedel ödeyen vatandaşlar, ödedikleri Atık Su bedeli, Katı Atık Bedeli ve Büyükşehir Katı Atık Bertaraf Tesisi bedeli için, bir de Devlet’e KDV ödemek zorunda kalıyor. Hal böyle olunca, cebinden yaklaşık 55 lira çıkan vatandaşın sayacında sadece 23 TL’lik su kullanmış görünüyor.

TESKİ, TAM BİR SOYGUNCU

TESKİ kurulduğu günden itibaren vatandaşın hayatını kolaylaştırması gerekirken, tam aksine hem maddi yönde hem de manevi olarak zorluk çıkartmadan öte gidemiyor.  Bu bedeller Büyükşehir Belediyesi’nin mi yoksa İlçe Belediyesi’nin kasasına mı giriyor? Sağlıklı bir bilgi yok.