"Halk sağlığını tehdit eden ithalatların önüne geçeceğiz"
CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, yaptığı konuşmada, Rusya ve Ukrayna’dan gemilerle ithal edilen tonlarca GDO’lu ürünün GDO'suz gibi gösterilerek Tekirdağ Limanı’ndan ülkeye sokulduğunu belirtti. Aygun, “Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde çalışan bazı mühendis ile Tarım ve Orman Bakanlığı sistem görevlisinin diğer çalışanlarının bilgisini kullanarak yurt dışından gelen 11 gemideki ürünleri; sahte analiz ve uygunluk belgesi ile ülkemize sokması ve vatandaşlarımızın sağlığı ile oynaması kabul edilemez. Bu skandala ilişkin davanın ilk duruşmasına katılarak dava sürecini takip ediyoruz. Halk sağlığını tehdit eden ithalatların önüne geçmek için gerekeni yapacağız” dedi.

Aygun, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“Mısır, kolza ve tohumu, kanola küspesi gibi ürünlerin numunelerinde GDO ve zararlı toksinler tespit edilmiştir. Bu, halk sağlığı açısından ciddi bir tehdittir. Gıda güvenliği hepimiz için çok önemli bir konu. Örneğin, bir vatandaşımızın yeni doğan bebeği, pestisitlerden ve toksinlerden kaynaklanan sorunlar nedeniyle makat kapalı, böbreklerinden biri yok, kalp kapakçıkları arızalı olarak doğdu. Bakanlıkla değil kendi imkanlarımızla Cerrahpaşa’ya naklini sağladık. Maalesef bebeğimizi kaybettik. Bu örnek, gıda güvenliğinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. İnsan sağlığına zarar verecek her şeyin karşısındayız.”

"Davayı hassasiyetle takip edeceğiz"
DEVA Partisi Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar ise yaptığı açıklamada, ülkeye GDO’lu mısır sokulmasının bir ihmal olduğunu belirtti. Avşar, “Bizler kamunun temsilcileri, yasamanın birer üyeleri olarak halk tarafındayız. Buraya getirilen GDO’lu mısır ülkenin dört bir tarafına gidiyor. Ekmek, pasta, nişasta, muhallebi olarak evlatlarımızın ve hepimizin kursaklarından geçiyor. İlhami vekilimizin verdiği örnek gibi yeni doğan bebeklerde ve vatandaşlarımızda bu sorunlar görülebiliyor. Sistemin sağlıklı işlemesi açısından hiçbir boşluğa müsamaha göstermeden, en ufak bir sıkıntının vatandaşımıza yansımaması için takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

Cem Avşar, davanın TBMM’de de gündeme getirileceğini ifade ederek, “Biz davayı hassasiyetle takip etmeye ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde dile getirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Sanıklar Suçlamaları Kabul Etmedi
Yasa dışı yollarla ülkeye sokulan ürünler ve resmi belgede sahtecilik gibi suçlamalarla 17 kişinin yargılandığı davanın duruşmasına, 14 sanık avukatıyla birlikte katıldı. İki sanık ise Ankara ve Gaziantep’ten SEGBİS üzerinden ifade verdi. Bir kişi ise mahkemeye gelmeden talimatla ifade verdi.

Sanıklardan eski AK Parti İl Başkan Yardımcısı Kaan Çelik, suçlamaları reddederek şu savunmayı yaptı:
“Yurt dışında firma ile satış için kontratlarımız vardı. Bu kontratlarda ürünün Türkiye’ye giriş şartları belirtiliyordu. Gümrük firması, ürünlerin kontrata uygun olup olmadığını denetlemekle yükümlüydü. Satıcı firma, Türkiye’deki otoritelere ürünün millileşmesi aşamasında sunulacak evrakların örneklerini gönderdi. Onaylar olumlu gelirse biz de satıcıya onay veririz. GDO ile ilgili belgeler uygunsa ürünü alırız.”

Çelik, gümrükleme sürecinde müşavirlerin görev aldığını belirterek, “Gemi yanaşır ve ürün tahliye edilir. Ürünü alırken GDO’lu ya da GDO’suz olduğunu bilmiyoruz. Alındıktan sonra yükleme sırasında bunu anlarız. Gıdalık ya da yemlik olarak ayrılır. Sadece bir firma gıda firmasıydı” diye konuştu.

Olayın Geçmişi
Rusya ve Ukrayna’dan gelen ve sahte analiz raporlarıyla girişi yapılan 11 geminin 7’sinde yer alan 40 bin 511 ton 541 kilo mısır, kolza ve kanola gibi ürünlerin numunelerinde GDO ve zararlı toksinler tespit edildi.

Beş firma tarafından ithal edilen ürünlerin, bazı şirketlere satıldığı, yem, nişasta, margarin ve glikoz üretiminde kullanıldığı belirlendi. Ekim ayında gerçekleştirilen operasyonda 50’ye yakın kişi gözaltına alınmış, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen ve içlerinde AK Parti eski İl Başkan Yardımcısı Kaan Çelik’in de bulunduğu 8 kişi, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

İddianame: Bilinçli Eylem ve İşbirliği
Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, sanıkların gümrük vergilerinden muafiyet sağlayarak ithal edilen ürünleri amacı dışında kullanmak, yasaklı ürünlerin ithalatını yapmak, biyogüvenlik yasalarına aykırı hareket etmek, resmi belgede sahtecilik ve dolandırıcılık suçlarından cezalandırılmaları talep edildi.