Tekirdağ Baro Başkanı Gürcün: Adaletten KDV Alınamaz
CMK Sisteminde Yapısal Sorunlar
Av. Egemen Gürcün, Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında görev yapan avukatların üret düşüklenmesi ve yapısal sorunlar nedeniyle yaşadıkları güçlüklenmelere dikkat çekti. Basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“CMK zorunlu müdafilik ve vekillik sisteminde, uzun yıllardır biriken yapısal sorunların yanı sıra, yalnızca uygulamadaki teknik farklılıklardan kaynaklanan ve hızlı müdahalelerle çözülebilecek sorunlar da bulunmaktadır. Bu sistemde, meslektaşlarımızın hak ettiği değeri görmediklerini söylemek ne yazık ki üzerimize bir borçtur.”
“CMK Sisteminde Bize Hak Görülen Ücretleri Kabul Etmiyoruz”
CMK kapsamında çalışan avukatların hak ettikleri değeri alabilmeleri için genş çaplı bir reforma ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Gürcün, şu ifadelerde bulundu:
“CMK ücret tarifesinde avukata reva görülen ücretler, avukatlık mesleğinin niteliği, emeğin yoğunluğu ve sorumluluğun büyüklüğü ile kıyaslandığında son derece düşük kalmaktadır. Meslektaşlarımız, yıllardır bu görevleri azimle ve özveriyle yerine getirirken, adalete erişimin en önemli sacayaklarından biri olmayı sürdürmüştür. Ancak, düşük ücretlerle görev yürütmemizin devam ettirilmesi ülkemizin mevcut ekonomik koşullarında bizleri giderek daha fazla zorlamakta, adil yargılamanın temeli olan avukatları adeta yok saymaktadır.
Bizler bugüne kadar yurttaşın sesi, nefesi olmuş avukatlar olarak, CMK sisteminde bize hak görülen ücretleri kabul etmiyoruz.”
“Adaletten KDV Alınamaz”
CMK kapsamında avukatlara ödenen ücretlerden alınan KDV’nin de ciddi bir sorun olduğuna vurgu yapan Av. Egemen Gürcün, şu açıklamalarda bulundu:
“Bu kamu hizmetinden alınan KDV, meslektaşlarımızın gelirini daha da düşürmekte ve emeğin karşılığını almayı zorlaştırmaktadır. Adaletten KDV alınamaz, bu konuda bir an önce adım atılmalıdır.”
Hak Edilen Ücret ve Eşitlik Talepleri
Av. Egemen Gürcün, CMK kapsamında görevlendirilen avukatların, geçen seneki ücret tarifesine eklenmesine rağmen bir kısım mahkemelerce beraat ya da katılan vekalet ücretine hükmedilmemesi gibi sorunlarla karşılaştığını ifade etti ve şunları söyledi:
“Bu durum, hem meslektaşlarımızın emeğinin yok sayılması anlamına gelmekte hem de adaletin sağlanmasında karşılıksız bir çaba gösterildiği algısını yaratmaktadır. Avukatlık, her şeyden önce bir emek mesleğidir ve bu emeğin görmezden gelinmesi asla kabul edilemez. Bununla birlikte bazen bir gün bazen de günlerce süren emniyet, savcılık ifadeleri ve ardından gelen hâkimlik sorgusu emekleri için meslektaşlarımıza tek ücret yerine hâkimlik sorgusunun niteliği gereği ayrı ve daha yüksek bir ücretle tarifede yer almasını bekliyoruz.
Bizler, CMK görevlendirmelerinde daha adil bir ücret tarifesi talep ediyoruz. Meslektaşlarımızın, adalete hizmet etmek uğruna ekonomik kayıplarla mücadele etmek zorunda kalmadığı, emeğinin karşılığını aldığı bir düzenleme istiyoruz. Eşit işe eşit ücret talebimizi yineliyoruz. Adaletin savunucuları olarak bizler, bugün burada yalnızca kendi haklarımız için değil, toplumun adalete erişimi için de mücadele ediyoruz. Adalet, sadece savcıların iddialarıyla değil, savunmanın eşit koşullarda ve hakkaniyetle görev yapmasıyla gerçekleşir. Bu nedenle, savunma makamını güçlendiren, avukatlık mesleğine hak ettiği değeri veren bir sisteme acilen ihtiyaç vardır.”
Baronun Mücadelesi Sürecek
Tekirdağ Barosu olarak, CMK müdafi ve vekilliği görevlerinde bulunan meslektaşlarının sorunlarının çözümü için mücadeleye devam edeceklerini belirten Gürcün, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
“Daha adil bir sistem, daha güçlü bir savunma ve daha erişilebilir bir adalet için meslektaşlarımızla yan yana hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”
Basın açıklamasına Tekirdağ Barosu’na kayıtlı avukatlar da katıldı ve destek verd