Tarihi Eserlerin Hali
Saray ve çevresinde bulunan tarihi eserlere ne yazık ki sahip çıkılmıyor. Coğrafi konumu nedeniyle bölgede ve ilçe merkezinde birçok tarihi eser bulunurken, bu eserler duyarsızlığın kurbanı oluyor. Tarihi yaşatmak ve bölgeye yerli-yabancı turist çekmek adına eserlerin restorasyonu yapılarak hizmete açılması beklenir bu konuda çalışmalar yetkililer tarafından yapılmıyor. Tarihi eserler kaderine terk edilmiş durumda.
KÖPRÜ YIKILMAYA YÜZ TUTMUŞ
Edirköy ve Karabürçek Mahalleleri arasında bulunan tarihi kemer köprü definecilerin kazıları ve zaman zaman oluşan selin etkisiyle büyük zarar görmüş durumda. Bizans döneminden kaldığı tahmin edilen köprü yaklaşık 18 yıl önceye kadar kullanıma açıkken, yan tarafına yapılan yeni köprü ile birlikte atıl durumda bırakılmış. Köprü üzerinde aslına uygun olmayacak şekilde sağlamlaştırma çalışmaları yapıldığı görülürken, bir kısmının yıkılmış olması köprünün bütünlüğünü tehlikeye atıyor. Köprünün büyük bir kısmı toprak altında kalırken, bir tarihi eserin nasıl yavaş yavaş yok olduğu sadece izleniyor. Geçmiş yıllarda köprünün restore edilerek, ziyaretlere açılması düşünülse de bu konuda bir gelişme yaşanmış değil. Önümüzdeki dönemde gerekli mercilerin harekete geçip geçmeyeceği ise tam bir muamma.
ÜZERİNDEN 4 YIL GEÇTİ
Saray Kaymakamlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre Edirköy-Karabürçek arasında bulunan tarihi kemer köprünün kaymakamlık girişimleri ile 2013 yılında röleve-restorasyon proje ihaleleri yapıldığı bilgisi yer alırken, hala bir çalışma gerçekleşmiş duruma değil.
HAMAMIN HALİ İÇLER ACISI
1539 yılında Ayas Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Ayaspaşa Camii, Ayaspaşa hamamı ve külliyesi Saray’ın sembolü haline geldi. Ayaspaşa Camii geçtiğimiz yıllarda restorasyon edilerek hizmete sunulmuştu. Ayaspaşa Hamamının ise caminin ardından restorasyonu yapılması planlanırken, bu konuda hala bir adım atılmış değil. Tarihi hamam turizmden faydalanmak bir yana normal olarak kullanılmıyor bile. Saray’da MTA’nın bulduğu termal su ile birlikte tarihi hamam için bir fırsat ortaya çıkmışken, bu fırsat değerlendirilir mi merak ediliyor? Hamamın aslına uygun olarak restore edilerek ve termal suyun da bağlanması ile birlikte Saray ilçe merkezine turist çekmesi düşünülürken bu konuda harekete geçilir mi? Büyük bir soru işareti.
Tarihi eserlere sahip çıkılması için yetkililerin biran önce harekete geçmesi bekleniyor. Yerli ve yabancı turistlerin Saray’ı tercih etmesi için, tarihin gelecek kuşaklara aktarılması için tarihi değerlere sahip çıkılmalı. Hemen yakınımızdaki Vize Belediyesi bu anlamda başarılı hareketlere imza atarken Vize Kalesi vatandaşların uğrak bir mekanı oldu. Saray’ın elinde daha çok imkan varken bu imkanların kullanılamaması ise kaçan fırsatın büyüklüğünü gösteriyor. Bu konuda TRAKYAKA’dan Avrupa Birliği’ne kadar bir çok imkan varken bu imkanların neden kullanılmadığı ise ayrı bir merak konusu. Saray’ı cazibe merkezi haline getirmek için gerekli adımlar atılmak bir yana, Saray kötü bir ilçe olarak çevrede parmakla gösterilir hale gelmiş durumda.