Süt üreticisine 1 milyon lira kazandırdık
Saray Süt Üreticileri Birliği Başkanı Fikret Özer birliğin kısa süre içerisinde süt üreticilerine büyük kazançlar sağladığını söyledi.
Mayıs ayından bu yana süt üreticisine 1 milyon TL’ye yakın para kazandırdık diyen Özer, “Birliğimiz 700 üyesinin desteği ile bu parayı üreticilerine ve Saray’a kazandırmıştır. Birlik olmasaydı bu para Saray’a girmeyecekti” şeklinde konuştu. Saray Süt Üreticileri Birliği Başkanı Fikret Özer birliğin kurulduğu günden bu zamana kadar süt üreticilerine neler kazandırdığını anlattı. Süt üreticilerine kısa zaman diliminde 1 milyon TL kazandırdıklarını söyleyen Özer, bu kazançların devam etmesi için üreticinin ürünün birlik üzerinden pazarlaması gerektiğini, ürünün birlik üzerinden pazarlamayan üreticinin ise birlikten çıkarılacağını ve birlikten çıkarılan üreticinin destek alamayacağını ifade etti.
SÜT FİYATINDAKİ DENGESİZLİĞİ ORTADAN KALDIRDIK
Süt Üreticileri Biriliği’nin kurulduğu günden itibaren ilçemizdeki süt üreticilerine çok büyük hizmeti olmuştur diyen Birlik Başkanı Özer,”İlk olarak süt firmaları ile sözleşme yaparak süt fiyatındaki dengesizliği ortadan kaldırdık. Fiyatı 60 kuruş’a kadar düşmüş olan sütün fiyatını şuan 78 kuruştan satılmasını sağlıyoruz. Ekim ayında ise bu fiyat net olarak 84 kuruş olacaktır. Süt Üreticileri Birliği Saray’a ne kazandırmış diye soranlara cevabımız çok nettir. Mayıs ayından bu yana Saray’a 1 milyon TL’ye yakın para kazandırdık. Birliğimiz 700 üyesinin desteği ile bu parayı üreticilerine kazandırmıştır. Birlik olmasaydı bu para Saray’a girmeyecekti. Ayrıca köylere konulan soğuk süt tankları birlik aracılığı ile konulmuştur. Bu tankları köylere kurarak üreticinin soğuk süt desteğinden faydalanmasını sağladık.
ÜRETİCİ SÜTÜNÜ HANGİ FİRMAYA VERİYOR?
Bunların yanında Saray Süt Üreticileri Birliği 31 Mayıs 2012 tarihinde Göçerler Köyü’nde başlayarak süt satın alan firmalarla sözleşme imzalamaya başladı. Bu kapsamda Göçerler, Kurtdere, Çukuryurt, Saray Merkez, Sinanlı ve Servi Köyleri Kaanlar Firmasına; Karabürçek, Yuvalı, Demirler Köyü Sakarya Süt’e; Küçükyoncalı Ayyıldız Süt’e; Çayla, Beyazköy, Osmanlı Tezcanlar Süt’e, Edirköy, Kavacık Köyleri Mupaş Süt’e; Güngörmez ve Ayvacık Köyleri ise Günaydın Süt Firmasına sütlerini teslim ediyor” dedi.
SÜTÜNÜ BİRLİK ÜZERİNDEN SATMAYAN İHRAÇ EDİLECEK
Süt Üreticileri Birliği’nin tüzük hükümlerine göre üreticinin sütünün %100 olarak birlik aracılığı ile satmak zorunda olduğunu söyleyen Özer, “Birlik tüzük maddeleri çerçevesinde üyelerin sütünü pazarlama hakkına sahip. Üyeler birliğe üye olurken sadece desteklemelerden yararlanmak için üye olmuyorlar. Ürettiği sütün %100’ünü birlik aracılığı ile pazarlamayı da taahhüt etmiş oluyorlar. Üretici sütünü birlik üzerinden pazarlamadığında birliğin üyeyi ihraç etme yetkisi bulunuyor.
BİRLİKTEN ÇIKAN ÜYE DESTEK ALAMAYACAK
Üyeler birlikten çıkarıldıktan sonra örgütsüz oldukları için desteklemelerden faydalanmaları da söz konusu olmuyor. Üyelikten çıkarılan üretici destek almayacak ve sütünün daha düşük fiyattan satmak zorunda kalacaktır. Ayrıca, birlik dışında süt toplayanlar ‘Süt Üreticileri Birliği bu işten çekilecek ve sizleri ortada bırakacak’, ‘Süt birliği olmasa da destek almaya devam edersiniz’ gibi aslı astarı olmayan sözlerle üreticinin aklını karıştırmaya çalışıyorlar. Birliğimizin üreticinin sütünü en iyi fiyata satmaktan asla vazgeçmeyecektir.
BİRLİK OLMASA SÜT 60 KURUŞ OLURDU
Birlik olmasaydı bugün üretici sütünü 60 kuruşa satıyor ve hiçbir destek alamıyor olacaktı. Bugün üretici birlik sayesinde soğuk sütte litre başına 6 kuruş destek alıyor. Bunun yanında anaç inek başına 225 lira ve diş buzağı başına 100 lira, erkek buzağı başına 75 lira destek alınmaktadır” dedi.
ÜRETİCİDEN DAHA ÇOK KAZANMAK İSTEYEN BARONLAR VAR
Üreticiden daha çok kazanmak isteyen süt baronlarının işlerini engellemek istediğini de ifade eden Fikret Özer, “Saray’da 1200 süt üreticisi var ve bunların 700’ü birliğimize üye durumda. Süt baronları ve onlara yandaşlık eden birkaç muhtar üreticiyi yanlış yönlendirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Üreticilerimizin sütünü daha ucuza kapatmak ve üreticiden çok daha fazla para kazanmak istiyorlar. Süt Üreticileri Birliği olarak bu duruma göz yummayız. Üreticinin ürünün en iyi fiyatta satması için birliğin daha da güçlenmesi ve bütün üreticilerin ürününü birlik üzerinden satması gerekiyor. Bunu başardığımızda üreticinin hakkını daha iyi koruruz ve sütün fiyatını daha iyi bir seviyeye çekebiliriz.
15 GÜNDE BİR ÖDEME YAPILIYOR
Ayrıca süt baronları birlik paranızı 40 günde bir ödüyor diye yalan konuşuyorlar. Sütünü birliğe veren üretici her ayın 10’unda ödemesini, ayın 25’de ise avansını alıyor. Yani üretici 15 günde parasını mutlaka alıyor” şeklinde konuştu.
KAANLAR FİRMASINA TEŞEKKÜR ETTİ
Son olarak süt piyasanın düzenlenmesinde büyük emeği olan Kaanlar Firmasına teşekkür eden Özer, “Kaanlar Firmasının birliğimize katkısı çok büyük oldu. Bu desteğin sonunda kazanan süt üreticisi oldu. Süt üreticisi daha çok kazanmak ve desteklerden yararlanmak istiyorsa birliğimize hızlıca üye olmalıdır” dedi.