Su faturalarından ‘İlçe Belediyesi Katı Atık Bedeli’ adı altında alınan ücrette değişikliğe gidildi. Saray Belediyesi Meclis Kararıyla Katı Atık Bedelini metreküp üzerinden alınmasına karar verdi. Daha önce evlerden 4 lira 72 kuruş olan katı bedelinin yapılan değişiklikle beraber metreküpü 55 kuruş olarak belirlendi. TESKİ’nin 14 Şubat 2016 tarihli Habertürk Gazetesi’nde “TESKİ'DEN SU FATURALARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA” başlıklı açıklamasında ise bir ailenin aylık ortalama 12 metreküp su kullandığını bildiriyor. Bu açıklama baz alındığında ilçe belediyesinin bütçesine giden ücret ortalama 6 lira 60 kuruş oluyor. Yapılan düzenleme ile birlikte faturalara fazladan yük bindirilmesinin önüne geçilmesi hedeflenirken tam tersi bir durum yaşandı. Yapılan düzenleme ile birlikte önceden ilçe belediyesi 4 lira 72 kuruş pay alırken, artık bu pay 5 lira üzerine çıkıyor. Ocak ayı su faturalarındaki artışın sebebi bu olarak gösteriliyor. Peki diğer ilçelerde durum nasıl? Yapılan görüşmeler neticesinde Kapaklı Belediyesi, katı atık bedelini ücretlendirirken bir hanede yaşayan kişi sayısını baz alıyor. Yetkililer tüm hanelerde yaşayanların belirlenmesinde Türkiye ortalaması olan 4-5 kişiyi baz aldıklarını belirtirken, ücretin de sabit 6 lira olduğunu belirttiler. Çerkezköy Belediyesi ise bu ücreti metreküp bazında aldıklarını ve metreküpü 40 kuruş olarak belirlendiği ifade ettiler.

KİME YARADI?

Vatandaşlar geçmiş yıllarda kullanmadıkları suyun faturasını ödediklerinden dolayı şikayetçiydiler. Saray Belediyesi Meclis Kararı ile birlikte sabit ücretten vazgeçilip kullanılan su kadar bir ücretlendirme yapılması kararlaştırıldı. Fakat metreküp başına belirlenen fiyatın çok yüksek olması faturaların kabarmasına neden oldu. Kullanılmayan suyun faturası ödenilmeyecek fakat 4 lira 72 kuruştan şikayet eden vatandaşlar bu ücreti arar hale gelecek.

BEŞ KALEM ÜCRET KESİLİYOR

Su faturalarında ise beş kalem ücret kesintisi yapılıyor. Bunlar, “ÇTV, KDV %8, İlçe Belediyesi Katı Atık Bedeli, Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Bedeli, KDV%18.” Bu ücret kalemleri ile faturalar iyice artarken buna birde Saray Belediyesi’nin daha katı atık bedeli alması işleri iyice çığırından çıkardı. Bu kadar vergiye anlam veremeyen vatandaşlar, “ÇTV kesiliyor, KDV hem yüzde 8 hem de yüzde 18 kesiliyor. Bunun nedeni nedir bilinmiyor. Birde Saray Belediyesi’nin aldığı ücret sonucu en iyisi su kullanmayalım diyoruz” ifadeleriyle tepkilerini dile getirdiler.

Vatandaşın fazla para vermemesi için görünüşte adil bir düzenlemeye giden Saray Belediyesi, belirlediği ücret ile birlikte yine şaşırtmadı. Bir aile ortalama 12 metreküp su kullanırken, 55 kuruş ile belediye kasasına giren ücret 6 lira 60 kuruş olacak. Tabi durum daha çok su kullananlara daha fazla ücret olarak yansıyacak. Söze gelince suyun temel hak olduğunu ve suyun ücretsiz verilmesi gerektiğini savunanlar, icraata gelince nedense tam tersi bir tavır sergiliyor.

GERİ DÖNÜŞÜMÜ OLACAK MI?

Vatandaşlar bu kadar ücretin ilçe belediyesine gitmesine tepki gösterirken, “Fatura başı bu kadar para alınıyor fakat bize bu paralar yatırım olarak geri dönecek mi? Merak ediyoruz.” İfadelerini kullandılar. Hizmetsizlik yüzünden dert yanan Saraylılar ceplerinden bu kadar para çıkmasına da anlam veremiyorlar. Vatandaşlar tüm bu durumu, “Su faturalarında soygun var” diyerek özetlediler. Saraylılar ilçe belediyesinin ne zaman doğru düzgün bir iş yapacağını ise merak ettiklerini vurguladılar.

Kabaran su faturalarının nedenini merak eden vatandaşların sadece ilçe belediyesinin aldığı katı atık bedeline bakmaları yeterli. Peki durum iş yerlerinde nasıl? Dört metreküp su kullanan bir iş yerinde ise ilçe belediyesinin katı atık bedeli on lira 87 kuruş olarak gözüküyor. Büyükşehir Belediyesi ise iş yerinden katı atık bedeli almıyor. Anlaşılacağı üzere Saray Belediyesi bir işi daha eline yüzüne bulaştırarak hiç kimseyi şaşırtmadı.