Saray’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 102. Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlandı
Atatürk Alanı’nda devam eden törende, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Kutlamalar, saat 14.30’da Saray Atatürk Kültür Merkezi önünde yapılan etkinliklerle devam etti.
Atatürk Alanı’ndaki Törene Saray Kaymakamı Refik Özsoy, Garnizon Komutan Vekili Ramazan Tilbaç, Belediye Başkanı Abdül Taşyasan siyasi parti temsilcileri, kamu ve sivil toplum kurumlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
TÖREN ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ ÖNÜNDE GERÇEKLEŞTİ
Saray’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü, törenlerle kutlandı. Kutlama programı, sabah saat 09.00’da Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Atatürk Alanı’ndaki törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, saat 14.30’da Atatürk Kültür Merkezi önünde devam eden program, protokol üyelerinin yerini almasıyla başladı.
Belediye Başkanı Abdül Taşyasan günün anlam ve önemine dair şu sözleriyle katılımcılara seslendi: "Bugün Saray’ımız için bir gurur ve onur günüdür. 1 Kasım, ay yıldızlı bayrağımızın ilçemizin semalarında özgürce dalgalandığı gündür. Kahramanlıklarla dolu tarihimizin altın sayfalarında, 102 yıl önce bugün, Büyükyoncalı ve Saray’da bir destan yazılmıştır. Bağımsızlığından ödün vermeyen Büyükyoncalı ve Saray halkı, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde başlatılan milli mücadelenin ön saflarında yer almıştır. Bu topraklar için canını ve kanını feda eden kadını, erkeği, yaşlısı ve genci ile binlerce insan, vatanı düşman işgalinden kurtarmak için eşi benzeri görülmemiş bir mücadele sergilemiştir. Atalarımızın bizlere miras bıraktığı bu unutulmaz zaferin 102. yılını kutluyoruz.”
Başkan Taşyasan, konuşmasında, Saray ve köylerinde işgal yıllarında yaşanan zorluklardan da bahsetti: “Saray’daki halkın yaşadığı en acı dramı, Büyükyoncalı halkı yaşadı. Tren vagonlarında akıl almaz işkencelere maruz kalan atalarımız, esir kamplarında görevli İsviçreli Kızılhaç görevlisinin de rapor ettiği gibi, büyük bir mücadele vererek sağ kalmaya çalıştı. Bu zor yılların anılarını 1 Kasım Kurtuluş Günü’nde her yıl hatırlamaktan geri durmayacağız. Büyükyoncalı ve Saray için, Milos esirleri derin bir matemin hatırasıdır.”
ETKİNLİKLERDE ÖĞRENCİLER VE GÖSTERİLER BÜYÜLEDİ
Saray’daki okullardan gelen öğrenciler, kahramanlık ve kurtuluş şiirlerini okuyarak izleyenleri duygulandırdı. Atatürk Ortaokulu Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisi beğeni toplarken, Mustafa Kemal Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin hazırladığı kurtuluş mücadelesi temalı gösteriler etkileyiciydi. Tiyatro gösterilerinde 100 yıllık bir kağnının kullanılmasıyla, Elif’in Kağnısı şiiri eşliğinde, kadınların cepheye mermi taşıması canlandırıldı. Çanakkale Türküsü eşliğinde askerlerin sahneye çıkışı, Seyit Onbaşı’nın zorlu top taşıma sahneleri ise izleyicilerde derin bir etki yarattı.
Sürpriz bir sahnede, Atatürk’ün Samsun’dan Ankara’ya gelişi ve Seymenler tarafından karşılanması canlandırılırken, Atatürk rolünü üstlenen Rehberlik Öğretmeni Fatih Altıntop’un gösteriyle uyumu ve Atatürk’e benzerliği dikkat çekti. Seymen oyunu ve Atatürk’ün sevdiği zeybek de programda yer aldı. Törenin sonunda, şehitlere ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e saygı duruşunda bulunularak onların isimleri okunduğunda izleyiciler hep bir ağızdan “Burada” diyerek karşılık verdi. Gösteri esnasında Edebiyat Öğretmeni Duygu Ok’un sözlü katılımı da programı daha anlamlı hale getirdi.
Saray Merkez'deki okullardan 75. Yıl İlkokulu, Cumhuriyet İlkokulu ve Mehmet Uygun İlkokulu öğrencileri tarafından okunan şiirlerin ardından, Atatürk Ortaokulu öğrencilerinin halk oyunu gösterisi beğeni topladı. Etkinlikler, Edirne Belediyesi Bando takımı eşliğinde gerçekleşen geçit töreniyle sona erdi.
Haber: youtube Gözlem Tv. kanalımızdan canlı izleyebilirsiniz.