Bazı çiftçilerin kullandıkları tarım ilacı kutularını gelişigüzel çevreye attığı dile getirilirken, bu duyarsız davranışın doğada büyük tahribata neden olabileceğe söyleniyor.

 Saray ilçesinde tarımda kullanılan zirai ilaç kutularının bazı çiftçiler tarafından gelişigüzel çevreye atılması tepkiye neden oldu. Tarımda kullanılan zirai ilaç kutularının çevreyi kirleterek su kaynaklarına da önemli ölçüde zarar verdiği biliniyor.

 Tarım alanlarında kullanılan kimyasal maddelerin bölgenin su kalitesini önemli ölçüde etkilediğini ortaya çıkardı. Tarımda kullanılan kimyasal zirai ilaç kutuları, gübre ve ilaç kalıntılarının sulama suları ile akarsulara ve yer altı sularına karışmasının ciddi derecede çevre kirliliğine neden olduğu biliniyor.

 BANA DOKUNMAYAN YILAN BİN YAŞASIN

 Bazı çiftçilerin, ekili tarlalarındaki mahsulleri ilaçlamak için aldıkları zirai ilaçların kutu ya da poşetlerini gelişigüzel etrafa attığı belirtilirken, atılan bu atıkların doğal dengede tahribata neden olduğu belirtiliyor. Tarım ve hayvancılık faaliyetleri sırasında özellikle kimyasal kullanımı ile çevreyi ciddi anlamda kirletiyoruz. Belki bilinçli olarak kirletmiyoruz, belki de “bana dokunmayan yılan bin yaşasın” diyoruz. Ancak emin olun o yılan herkese dokunuyor.

 ÇİFTÇİLER BİLİNÇSİZ, YETKİLİLER İSE DUYARSIZ

 Saray'da tarımda kullanılan zirai ilaç kutularının özellikle akar çeşmelerin etrafındaki manzara ürkütücü. Bu kutuların çevreye ve dereye atılmasının büyük bir tehlike oluşturduğunu belirten bilinçli çiftçiler, "Çiftçilerimizin çoğu bu zirai kutuların ne kadar zararlı olduğunu bilmiyor. Yetkililerde bu konuda duyarsız kalınca, bu durum bir felakete yol açıyor. Yıllarda beri bu manzaralar devam ediyor. Çevreye atılan zirai ilaç kutuları doğadaki hayvanlara ciddi zararlar vermektedir. Bu durum hem çevre kirliliğine hem de görüntü kirliliğine neden olmaktadır. Çevreye atılan bu zirai ilaç kutuları nedeniyle hayvanlar zehirlenerek ölüyor. Bu durumu önlemek için ana firmalar ve bayiler zirai ilaç kutuları için çiftçilere özel poşet verip, bunların biriktirilmesi ve geri dönüşüm olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Bu zirai ilaçlar bilinçsiz kullanıldığı zaman bitkilere de zarar vermektedir" dedi.