Saray ın Çöplük Olmasına Devam!
Kapaklı İlçesi’nden getirilen 20 kamyon çöp, her gün Saray'a dökülürken, Saraylı besicilerin acaba neden sesi çıkmıyor? Bunu hemen herkes merak ediyor.
Saraylı besiciler, başka bölgelerde çevreye ve doğaya verilen zararları protesto ederken, kendi burnunun dibine dökülen kimyasal çöpleri, nasıl göremiyorlar? Tabii ki merak konusu.
Saray'ın yaklaşık dört katı nüfusa sahip olan komşu ilçe Kapaklı'nın çöpleri, Saray'a dökülmeye devam ediyor. Saraylı yetkililerin buna seyirci kalmalarına ise, hiçbir anlam verilemiyor.
Modern bir çöp depolama tesisine sahip olmayan Saray’ın, Kapaklı gibi fazla nüfusa sahip bir ilçenin çöpünü kaldıramayarak sorun oluşturma ihtimali, vatandaşları tedirgin ediyor.
Yine Kapaklı gibi, büyükçe bir ilçenin çöp yükünün Saray'ın üstüne yüklenmesi, düzenli depolama yapılamaması ve bertaraf tesisi bulunmamasının, Saray'a ekstra bir çevre kirliği getirmesi devam ediyor.
Saray yerel yetkililerin, bu duruma seyirci kalması, insanın aklına başka ilişkileri getiriyor.
SARAY’LI BESLEMECİLERİN VİCDANLARI, NE KADAR RAHAT ACABA?
Kapaklı’dan her gün yaklaşık 20 kamyon çöp Saray’a dökülmeye devam ederken, Saraylı yetkililerinin gözleri ve vicdanları, acaba nereye bakıyor? Saraylı olup da, mangalda kül bırakmayan besicilerin, bu duruma neden sesi çıkmıyor?
Yaklaşık 18 aydır Kapaklı'nın çöpleri, Saray çöplüğüne dökülüyor. Çöplüğün döküldüğü alanın, su kaynaklarına ve Ergene Deresine oldukça yakın olmasının, içme sularımıza ne kadar zarar verdiğini, Saray'ın besici yetkilileri, acaba buna neden müdahale edemiyorlar?
Kapaklı bölgesinde bulunan fabrikalardan toplanan kimyasal atık nitelikli çöplerin su kaynağına dökülmesi, Saraylı besicilerin vicdanını rahatsız etmesi gerekiyor. Ancak, bu vicdanlar, nerede saklı acaba?
SU KAYNAĞINA CİDDİ MANADA ZARAR VERİYOR
Yoksa Saray, Kapaklı İlçesinin çöplüğü mü oluyor? Yaklaşık her gün 20 kamyon çöpün Saray çöplüğüne dökülmesi ile ortaya çıkan metan gazı, ileride büyük patlamalara da yol açabilir.
Tekraren belirtelim ki, Saray'da düzenli çöp depolama alanın bulunmaması, içilebilen ve kullanılan su kaynaklarına, her geçen gün ve daha fazla zarar veriyor.
Kapaklı gibi büyük bir ilçenin çöp yükünün Saray'ın üstüne yüklenmesi, düzenli depolama yapılamayan ve bertaraf tesisi bulunmayan Saray'a ekstra bir çevre kirliği getirmesi devam ederken, çöplüğün döküldüğü alan su kaynaklarına ne kadar zarar verdiğini, Saray'ın besici yetkililerinin oturup da düşünmeleri gerekiyor.
SARAY’DA, "BİLİNÇLİ ÇÖP TOPLAMA MERKEZİ OLUŞTURULDU"
Tekirdağ'ın büyükşehir statüsünü kazanmasının ardından, katı atıkların kaynakta toplanması ve aktarma istasyonuna kadar taşınması hariç, katı atıkların yeniden değerlendirilmesi, depolanması ve bertaraf edilmesine ilişkin hizmetleri yerine getirmek, bu amaçla tesisler kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek; sanayi ve tıbbî atıklara ilişkin hizmetleri yürütmek, bunun için gerekli tesisleri kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek; deniz araçlarının atıklarını toplamak, toplatmak, arıtmak ve bununla ilgili gerekli düzenlemeleri yapmak, ilgili mevzuatın hükmü olarak ortada duruyor.
Bu durum artık, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğuna geçti. Tekirdağ'ın önemli su kaynaklarına sahip ilçelerinin başında gelen Saray'ın doğal kaynaklarının korunabilmesi için, Saray'a düzenli bir çöp depolama alanının kazandırılması gerekiyor.
DOĞA DERNEKLERİ NE İŞ YAPIYOR?
Düzenli depolama alanına sahip olmayan Saray'a, Kapaklı'nın çöplerinin de dökülmeye başlanması, vahşi depolamanın çevreye verdiği zararları bir kez daha gündeme taşıdı.
Çevre sorunlarının çözümü ve doğa katliamlarının önlenmesi için ortaya koyduğu bilinç ile bilenen Saray'a, çevre kirliliğine ve yeraltı sularının kirlenmesine yol açan vahşi çöp depolama sisteminin kaldırılarak düzenli çöp depolama sisteminin kurulması için yetkililerin faaliyete geçmeleri gerekiyor. Öte yandan, Kapaklı ilçesinin çöpleri Saray çöplüğüne dökülmeye devam ederken, vatandaşlar da “Saray, Kapaklı'nın arka bahçesi mi oluyor acaba?” diye soruyorlar, haklılar!