Bir ülkeyi veya belediyeyi ‘eş başkanlık’ sistemiyle yönetmek, siyasi partiler de kadın ile erkeğin birlikte yönetmesi demektir. ‘Eş başkanlık’ sistemi sadece erkekler tarafından yönetilmesi sisteme aykırıdır.

Başkan Özgen Erkiş ve Başkan Yardımcısı Fuat Ünal, belediyeyi ‘eş başkanlık’ sistemiyle yönettikleri ve üst üste gelen misafirlerini de, ‘eş başkanlar’ gibi ayrı ayrı ağırladıkları görüldü.

‘Eş başkan’ adayların amaçları ve niyetleri ne olduğunu bilmiyoruz, ancak sistemi uygulamaya yeterli donanıma sahip olmadıklarından dolayı diğer hizmetlerinde de olduğu gibi bu sistemde de geçişi hüsranla sonuçlanacağı kesin gibi görünüyor. Tıpkı “Başkanlık” sistemi gibi. Yani alt yapısı olmayan bir sistemi hayata geçirmek çok zor olur. Bu adayların ‘eş başkanlık’ sistemi de bunun gibi olur.

‘Eş başkanlık’ sistemine göre, partide bir tane genel başkan olmuyor. Yani iki tane genel başkan oluyor. Bunların da biri erkek biri kadın oluyor. Bu sistem büyük ve küçük örgütler için de aynıdır. Yani belediyeler için de geçerlidir. ‘Eş başkanlık’ kurumu bir sosyal kurgu, toplumsal cinsiyet eşitliği yöntemi ve sosyo-politik bir olgudur.

EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ ERKEKLERİNDİR!

Saray belediyesi ‘eş başkanlık’ sistemiyle yönetmeye çalışan, “Eş başkanlardan Özgen Erkiş ile Fuat Ünal” sisteme hakim olmadıkları aşikar. Yani Her şeye erkekler egemendir. Egemenlik kayıtsız şartsız erkeklerindir! Şayet bu sistemi belediye de hayata geçirmeyi düşünüyorsanız, bu mantıkla ‘eş başkanlık’ sistemi oturamaz ve asla hayata da geçiremezsiniz.

SİSTEM “EŞİTLİK” İLKESİNE GÖREDİR

Eş başkanlık demokrasinin gerçekleşmesi açısından ideal temsil ölçüsü “doğrudan demokrasi”dir. Eş Başkanlık sistemi, özellik Güneydoğu ve Doğu da  HDP’li belediyelerde mevcut. HDP’li belediyelerdeki eş başkanlık sistemi siyasal temsiliyet ve özlük haklarını, birlikte, beraberce yönetmektir. Belediye hizmetlerini üretmesinde, yürütmesinde, sevk ve idaresinde eşit, siyasal temsiliyet olmalıdır.

EŞ BAŞKANLIK TÜRKİYE’DE YASAL DEĞİLDİR?

Türkiye’de ‘eş başkanlık’ belediyelerde yasal mevzuata uygun, yasal çerçevesi belirlenmiş bir durum değildir. Ancak,  katılımcı demokrasiyi esas alır. Bunun gereği olarak toplum dinamiklerini belediye meclisinde, yönetiminde ve bütçede uygulanmasını isteyen siyasal anlayıştan, yaşamın cereyan ettiği her yerde toplumun kendi kendini yönetmesine fırsat veriyor. Türkiye genelinde merkeziyetçiliği aşamıyorsa, hiç olmazsa katılımcı demokrasinin gereğini yerine getirmektir.  Toplumun temel esas alanı meşru olanıdır.