Türkiye'de hızla yaygınlaşan ve belediyeler ile halkın iletişiminde çağdaş ve etkin çözümler sunan Akıllı Kent Projesi Saray’da hayat buluyor. Önümüzdeki sene Haziran ayında uygulamaya geçmesi planlanan 288 bin 102 TL’lik Akılı Kent Projesi’nde, maliyetin %75’i Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacak

Saray Belediyesi Akıllı Kent Projesi çalışmasıyla Belediye ile halkın iletişiminde çağdaş ve etkin çözümler getirmeyi hedefliyor. Saray Belediyesi tarafından hazırlanan Akıllı Kent Projesi Trakya Kalkınma Ajansı tarafından kabul gördü ve kurumlar arasında sözleşme imzalandı. Şuanda Proje için ekip oluşturma aşamasında bulunan Saray Belediyesi, 20 Temmuz’a kadar bu süreci tamamlayacak.
YÜZDE 75’İNİ TRAKYA KALKINMA AJANSI KARŞILAYACAK
Akıllı Kent Projesi hakkında bilgi veren Saray Belediyesi Mavi Masa çalışanı Savaş Korucuoğlu, projenin toplam maliyetinin 288 bin 102 TL olduğunu söyledi. Proje maliyetinin %75’nin yani 216 bin 076 TL’lik bir kısmının Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacağını ifade eden Korucuoğlu, “Saray Belediyesi olarak bu projenin %25’lik kısmını karşılayacağız. Yani Saray Belediyesine fazla yük olmadan çok önemli bir projeyi hayat geçirmiş olacağız” dedi.
PROJE TÜM SARAY HALKINI İLGİLENDİRİYOR
Akıllı Kent Projesi’nden 137 kilometrekarelik bir alanda yaşayan 22.300 kişinin faydalanacağını söyleyen Korucuoğlu, proje hakkında ayrıntılı olarak şu bilgileri verdi:
“Projenin süresi 12 aydır. 10 Haziran 2013’te projenin uygulamaya geçmesini bekliyoruz. Projenin amaçları; tüm veri ve uygulamaları içeren bütünleşik bir yapı kurulması, en son bilişim teknolojilerinin belediye kullanımına sunulması, belediyenin e-devlete hazırlanması, kurumlar arası bilgi paylaşımına uygun yapıların kurulması ve Karar Destek Sistemlerinin oluşturulmasıdır.
BELEDİYE HİZMETLERİNDE ETKİNLİK VE VERİMLİLİK ARTACAK
Projenin özel amacı ise, Kente ilişkin verilerin güncel teknolojiye dayalı bilişim teknolojileri destekli çalışmalarla yönetilerek bu verilerden kent ve toplum yararına çeşitli bilgiler üretilmesi ve etkin bir biçimde vatandaşın hizmetine sunulmasıdır.
Akıllı Kent Projesi’nin önceliklerine katkısı, Akılı Kent altyapısının güçlendirilmesi, Çevre sağlığına yönelik altyapının güçlendirilmesi ve turizme yönelik altyapının güçlendirilmesi olarak tarif edilebilir.
Projeden beklediğimiz sonuçlar ise, Belediye hizmetlerinde etkinlik ve verimlilik. Daha düzenli ve sağlıklı bir çevre. Düzenli bir trafik ve yol, yollarda yönlendirme. Abone işlemlerinde ve ödemelerde hız. Afet halinde hızlı, etkin ve yararlı müdahale. İmar işlemlerinde hız. Yetkili kişilere sorunu anlatabilme, ulaşabilmedir.”
PROJE 137 KİLOMETREKARELİK BİR ALANI KAPSIYOR
Son olarak Akıllı Kent Projesi’nin genel ve özel amaçları hakkında bilgi veren Korucuoğlu, şu şekilde konuştu:
“Akıllı Kent Projemizin genel amaçları Saray Belediye Başkanlığı çerçevesinde yürütülecek olan çalışmalar ile birlikte; 137 kilometrekarelik bir alanda akıllı kent uygulamalarının gerçekleştirilmesi, gerçekleştirilen uygulamalardan en az 22.300 kişinin yararlanmasının sağlanması, söz konusu uygulamaların sürdürülebilmesi amacıyla en az 5 belediye personelinin bu uygulamalar konusunda eğitime tabi tutulmasıdır.
Projenin özel amaçları ise, Saray Belediye Başkanlığı kapsamında, harita, imar uygulaması ve kadastro işlemleri; kentsel yönetim/denetim; adres numarataj bilgi sistemi; numarataj; imar durumu/çap işlemleri/yapı ruhsatı/yapı kullanma izin belgesi; vergi ve harçlar gibi hizmetlerin içerildiği GIS bazlı yönetim sistemi oluşturma, uygulama, izleme ve geliştirme çalışmalarının tamamlanması şeklindedir.”