Planetaryum Gösterileri Yapıldı
Ali Naki Erenyol Lisesi 2008 yılında sadece maket yarışmasına katılırken, 2009 yılında ise maket yarışması ve gökevi olarak da bilinen planetaryum gösterisine katıldı. Planetaryumlar, gökyüzünü, uzayı tanıtmak ve araştırmak için kullanılan, eğitim ve eğlence araçlarıdır. Gökevi veya gezegen evi olarak da bilinmektedir. Planetaryum için İstanbul’dan gelen özel bir çadır içinde uzayda sanal yolculuk yaptıran sinema gösteriminin yanında, uzay hakkında astronomlar öğrencilere genel bilgi verdiler. Planetaryum gösterisi saat 8.30 ve 17.00 arasında Ali Naki Erenyol Lisesi’nde yapıldı. Yarışmaya katılan öğrencilere Türksat tarafından gönderilen hediyeler dağıtılırken, dereceye giren maketlere de ayrıca madalya verilerek ödüllendirildi.
Türksat “2023 Cacabey Uzay İstasyonu Resim Maket Yarışması” yapıldı.
Dünyada 66 ülkede kutlanan ve Türkiye’de Türksat A.Ş. tarafından koordine edilen Dünya Uzay Haftası etkinliklerinde, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, okullar ve üniversiteler bir araya geliyor.
Türkiye, Ulusal Koordinatörlüğünü Türksat’ın yürüttüğü Dünya Uzay Haftası 2007 etkinliklerinde, “etkinliklere katılım” dalında dünya birincisi, “etkinlik sayısı” dalındaysa dünya ikincisi olmuştu.
2008 yılı koordinatörlüğünü de üstlenen Türksat, “Evreni Keşif” teması altında, ülke genelinde “Hazerfen Uzay Aracı Maket Yarışması” düzenlemişti. Tüm bunların ardından, Viyana’da BM Dış Uzay Ofisinde sunum yaparak 150 ülke delegesine “Hazerfen” ismini anlatmış, WSWA Yönetim Kurulu’na kabul edilmiş ve tüm Dünyada kutlanan etkinliklerde diğer ülkeleri iki yıl art arda geride bırakmıştı.
2023 Cacabey Uzay İstasyonu
Geçtiğimiz günlerde, 66 ülkenin katıldığı 2008 Dünya Uzay Haftası etkinlikleri, BM Dış Uzay Ofisi ve WSWA Başkanlığının yayınladığı raporda değerlendirildi.
“Medyada Bulduğu Yankı”, “Katılımcı Sayısı”, “Etkinlik Sayısı” gibi değerlendirmelerin yapıldığı raporda Türksat, “Katılımcı Sayısı”nda diğer ülkeleri geride bırakarak Dünya birincisi oldu. Ekim ayında başlayacak 2009 Dünya Uzay Haftası etkinlikleri için Türkiye genelinde “2023 Cacabey Uzay İstasyonu” temasını seçen Türksat, resim, maket, kompozisyon yarışmaları, uzay için eğitim konferansları, planetaryum gösterileri düzenlemeye hazırlanıyor.
2009 Dünya Uzay Haftası etkinlikleri için neden 2023 tarihi ve Cacabey ismi belirlendi sorusuna cevap veren Türksat Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay şunları söyledi:
“Eğitim kurumlarımızdaki öğrencilerimizin, uydu ve uzay çalışmalarına odaklanması, uzay araçları ve uzayda hayat konusunda araştırmalar yapması, uzay çalışmalarına karşı ilginin öğrenciye erken yaşlarda aşılanması, dikkatlerin ulusal ve uluslararası uzay çalışmalarına çekilmesi ve toplum duyarlılığının arttırılması bu yarışmanın temel amacıdır.
“2023” tarihi, cumhuriyetimizin 100. yılına vurgu yaparken; “Cacabey”, 1272 yılında yıldız gözlemleri yapan bir bilim insanımızın çalışmalarını yeni kuşaklara tanıtmayı sağlıyor. Bir bütün olarak “2023 Cacabey Uzay İstasyonu Yarışması” ise, modernleşme hedefi doğrultusunda, teknolojik gelişmeleri araştırma, yeni teknolojiler üretme, teknolojiyi bilinçli kullanma, teknolojik gelişmeleri toplumsal ve ekonomik faydaya dönüştürme yeteneği kazandırma gibi başlıklar çerçevesinde, öğrencilerin çizimler ve maketler öncesi araştırmalar yapmalarını sağlayacaktır " dedi.