Saray'da, otobüs kazalarının önlenmesine yönelik Kaymakam Adnan Tezcan başkanlığında toplantı düzenlendi. Toplantı Kaymakamlık makamında gerçekleşti.

Kaymakam Adnan Tezcan başkanlığında, makam odasında gerçekleşen toplantıya, Belediye Başkan Yardımcısı Arif Naci Öngüren, İlçe Jandarma Komutanı Emrah Kaya, İlçe Emniyet Müdür V. Şakir Oda, İlçe Milli Eğitim Müdürü Reşat Uçar, kamu kurum amirleri, otobüs firma temsilcileri ve trafik birimlerinde görevli personel katıldı.

Saray’da gerçekleştirilen toplantıya, ilçe de faaliyet gösteren karayolu taşımacılığı ile ilgili "Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi" gibi konular ele alındı.  Trafikte sürücü, yolcu ve yaya olarak yer alan insan unsurunun yaptığı kural ihlalleri ile bu ihlallerin neden olduğu trafik kazalarının önlenmesine yönelik kısa vadede yapılacaklarla ilgili güvenli önlemler alınması karara bağlandı.

Türkiye genelinde 81 ilde farkındalık oluşturmak amacıyla kara yollarındaki güvenlik tedbirleriyle ilgili önemli bir toplantıda bir araya geldiklerini belirten Tezcan, "Ülkemizin canı, trafik kazaları sonucunda çok yanmıştır.

Son dönemlerde trafik kazalarında her ne kadar sayısal olarak azalmalar olsa da yine de ciddi manada canımızı yakan vakalarla karşı karşıya kalıyoruz. Alınan tüm tedbirlere, yapılan uyarılara rağmen, trafik kazalarının birçoğunun sürücü ihmallerinden ve trafik kurallarına uymamaktan kaynaklandığı bilinmektedir." dedi.

Tezcan, otobüs seyahatlerinde, yolcuların canlarını sürücülere emanet ettiğini vurgulayarak, “Otobüs firmaları başta olmak üzere eğitimle, denetimle ve önlemlerle kazaları en aza indirmek için gayret göstermek gerektiğini söyledi. Bakanlık tarafından Türkiye genelinde 81 ilde bu toplantının olması ile ilgili bir genelge gönderildi. Biz de bu genelge ile ilgili toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Bakanlık tarafından gönderilen genelge şöyle:

“İçişleri Bakanlığı İller idaresi Genel Müdürlüğünün 19/02/2020 tarih ve 3439 sayılı yazısı ile "Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi" uygulamaya konularak trafikte sürücü, yolcu ve yaya olarak yer alan insan unsurunun yaptığı kural ihlalleri ile bu ihlallerin neden olduğu trafik kazalarının önlenmesine yönelik kısa vadede yapılacaklarla ilgili güvenli sistem yaklaşımı benimsenmiş, kaza nedenli ölümler ve ciddi yaralanmaların en aza indirilmesi, bu kazalardan kaynaklı sosyo-ekonomik kayıpların (İşgücü, zaman, maddi hasar, gelir kaybı, acil müdahale, kurtarma, tedavi, rehabilitasyon, kazazede yakınlarının uğradığı maddi ve manevi zararlar vb.) yanı sıra bireyi, toplumsal hayatı ve kamu güvenliğini tehdit eden risklerin ortadan kaldırılması hedeflenmektedir.

Bu bağlamda otobüslerle yapılan şehiriçi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı faaliyetlerinin güvenliğinin sağlanmasının ve bunun sürdürülebilir olmasının ilgili tüm paydaşların uyumlu ve sorumluluk anlayışı içerisinde hareket etmesiyle mümkün olabileceğinden bahisle; telafisi mümkün olamayan  ağır kayıplara yol açan otobüs kazalarının önlenmesi, konuya daha fazla dikkat çekilerek toplumsal farkındalığın artırılması, yol ve trafik güvenliğine katkı sağlayacak görüşlerin alınması, sorunların işbirliği ve koordinasyon içerisinde çözülmesine yönelik olarak ülke genelinde eş zamanlı olarak, İlçemizde Kaymakamımız Adnan TEZCAN Başkanlığında, 21 Şubat 2020 Cuma günü saat: 11.00 da Kaymakamlık Makamında  İlçe Belediye Başkanlığı temsilcisi, İlçe Jandarma Komutanı, İlçe Emniyet Müdürü, İlçe Yazı İşleri, Çorlu Bölge Trafik Müdürlüğü temsilcisi, İlçe Milli Eğitim Müdürü, Otobüs Terminali İşletmecisi, otobüs firma sahipleri/temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve diğer paydaşların katılımıyla toplantı düzenlendi. Toplantıda; yol ve trafik güvenliğinin sağlanması için alınması gereken tedbirler arasında kış şartlarına uygun lastik kullanılması, Şoförlerin yol, hava, trafik durumunun gerektirdiği şartlara uygun hızda seyretmeleri ve hız ihlali yapmamaları, Mevzuatın öngördüğü sayıda şoförü yolculuk esnasında araçlarında bulundurmaları, kazaların temel nedeni olan yorgun/uykusuz araç kullanmanın önlenmesi, Firmaların sık sık şoför değiştirmemesi, çalışma sürelerinin kaydının tutulması, seyahat süresince şoförlerin ve yolcuların emniyet kemeri takmaları ve bu yönde araç içinde gerekli uyarıların/kontrollerin yinelenmesi, sürücü seçiminde titiz davranılması, uzun yol deneyimine ve güvenli sürüş bilgisine sahip şoförlerin çalıştırılması, firmalarca sefer öncesinde veya haftada bir kez otobüslerin ve şoförlerin yeterliliklerinin kontrol edilmesi/gözlenmesi, trafik güvenliğine yönelik kontrollerin aksatılmadan yapılması, Terminallerde ve güzergah üzerinde araçların takograf, ışık, far vb. teknik donanım/ekipmanlarının denetlenmesi, berlirlenen alanlar dışında yolcu bindirme/indirmenin yapılmaması, 

otobüs yangınlarının nedenleri ve alınabilecek önleyici tedbirler var.