CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Saray’ın Safaalan Mahallesi’ne ÇED’e bile gerek görülmeden oldu bittiyle yapılacak Patlatmalı Granit Taş Ocağı ve Eleme Tesisi’ni Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi veren Yüceer, Genel Kurul’da da Saray’ın haklı isyanını dile getirdi. Yüceer, “Saray da Cerrattepe halkı gibi bu talana, doğa katliamına izin vermeyecektir” dedi.

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Saray’ın Safaalan Mahallesi’ne İGA Havalimanı Şirketi tarafından 3. havalimanı projesine malzeme sağlamak amacıyla Patlatmalı Granit Taş Ocağı ve Eleme Tesisi açılmak istenmesini Meclis gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Yüceer,  Tekirdağ Çevre İl ve Şehircilik Müdürlüğü’nün, Artvin Cerattepe’den kovulan Mehmet Cengiz’in ortaklarından olduğu İGA Havalimanı Şirketi’nin maden projesi için  “ÇED gerekli değildir”gibi skandal bir karara imza atarak, Tekirdağlılar’ın iradesini yok saydığını bildirdi.

SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLEYECEK
Yüceer, 100 hektarlık alanda Safaalan Mahallesi’ne 2 kilometre uzakta yapılmak istenen madenin hayvancılığı bitireceğini,  bağ-bahçeciliğe, yer altı ve üstü su kaynaklarına zarar vereceğini kaydetti. Yüceer, çevre mahallelerde yaşayan yurttaşların sağlığını da olumsuz etkileyeceğini söyledi.

ORMANLAR YANDAŞLARA PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR
CHP’li Yüceer, “Saraylılar, insan sağlığını ve doğayı tahrip edecek bu talana bir an önce son verilmesini istiyor. Millete ağza alınmayacak küfürler eden yandaş, havuzcu şahıs  Cerattepe’den kovulunca gözünü Tekirdağ’ın akciğerlerine dikti. Saray da Cerrattepe halkı gibi bu talana, doğa katliamına izin vermeyecek.  Saray’ın çevre için vereceği bu mücadeleye biz de omuz vereceğiz. Rant uğruna doğayı talan edecek her girişimin karşısında olacağız. “ÇED gerekli değildir kararı verilmesi” bir skandal olmanın ötesindedir. Bu karar ormanların yandaş müteahhitlere peşkeş çekilmesidir” dedi.

GENEL KURUL’DA DA DİLE GETİRDİ
TBMM Genel Kurul’da yerinden söz alan Yüceer, Saray’ın haklı isyanını TBMM’de dile getirdi.

BAKAN’A SORULAR
Yüceer, hazırladığı soru önergesinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-Patlatmalı Granit Taş Ocağı ve Eleme Tesisi açılması için planlanan noktada herhangi bir fizibilite çalışması yapılmış mıdır?
-Tesisin, tarıma ve hayvancılığa, insan sağlığına vereceği zarar araştırılmış mıdır?

HALKIN İRADESİ NEDEN YOK SAYILDI?
-Söz konusu firmanın, maden tesisi için kurum,  uzman ve halk görüşü almadığı iddiası doğru mudur? Bu durum mevzuata aykırı değil midir? Saray halkının iradesi neden yok sayılmaktadır?
-2008–2016 yılları arasında ve yıllar itibariyle Tekirdağ ilimizde, kum, çakıl ve taş ocakları işletme izni için kaç ÇED raporu başvurusunda bulunulmuş, bunlardan kaçı hakkında çevresel etki değerlendirmesi olumlu veya çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir kararı verilmiştir?

KAÇ DENETİM YAPILDI?
-Tekirdağ ilimizde anılan yıllar itibariyle ÇED olumlu veya ÇED gerekli değildir kararı verilen ve işletmeye açılan kum, çakıl ve taş ocaklarının çevreye etkileri konusunda kaç denetim yapılmıştır? Çevreye olumsuz etkileri olduğu saptanan kum, çakıl ve taş ocağı işletmelerinden kaçı hakkında Bakanlığınızca idari yaptırım uygulanmıştır?

NE KADAR BİTKİ ÖRTÜSÜ YOK OLDU
-Tekirdağ ilimizde anılan yıllar itibariyle kum, çakıl ve taş ocaklarının işletilmesinden kaynaklı zarar gören veya yok olan bitki örtüsü miktarı ne kadardır?
-ÇED olumlu veya ÇED gerekli değildir kararı verilmiş olup işletmeye açılan kum, çakıl ve taş ocaklarından hava ve su kaynaklarına zarar verdiği gerekçesi ile kapatılanların sayısı kaçtır?