NKÜ'de "Geleneksel Malzemelerle Prefabrikasyon ve Sürdürülebilirlik Çalıştayı" düzenlendi
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nde (NKÜ) "Sürdürülebilirlik ve Yapısal Tasarım Günü 6 - Geleneksel Malzemelerle Prefabrikasyon ve Sürdürülebilirlik Çalıştayı" gerçekleştirildi.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Esenyurt Üniversitesi ve Beykent Üniversitesinden akademisyenlerin ve sektörden firmaların katılımı ile sanayi yapılarının sürdürülebilirliği, enerji verimliliği ve prefabrikasyonla ilgili çalıştay düzenlendi.
Çalıştayla eşzamanlı olarak sürdürülebilirlik ve yapısal tasarım alanında mimarlık ve inşaat bölümü öğrencilerinin projeleri TNKÜ Sergi Salonu'nda sergilendi.
Çalıştayda ilaç, alüminyum, yeni nesil sanayi siteleri, tekstil, yapı elemanı üreticileri gibi farklı sektörlerin endüstriyel yapılarının mimari tasarımından, sürdürülebilirliğine ve bunun kent ölçeğinde değerlendirilmesine kadar geniş bir skalada prefabrikasyon uygulama ve saha örnekleri paylaşıldı.
NKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Eker, burada yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:
"Kullandığımız eşyadan, giydiğimiz giysiye kadar malzemeden oluşuyor. Malzeme, şekil değiştirerek karşımıza çıkıyor. Eski çağlarda taş ve sopalar malzeme iken, günümüzde malzeme kavramının formu çok farklı noktalara taşındı. Hatta nano malzemelere doğru bir kayış var. Tabi bunun beraberinde yapının özelliklerinin de değişmesi söz konusu oluyor. Teknolojinin tanımı gereği artık malzeme dediğimiz şeyde hafiflik ve küçüklük aranmakta. Bu teknolojileri ileri taşıyacak olan siz gençlersiniz. Üniversiteniz, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, inovasyon adına yapacağınız çalışmalarınızda bilin ki daima yanınızdadır."