Çiftçiler, buğday fiyatlarının açıklanmamasına, hasatların başlamış olmasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) alım sezonunu açmamasına ve emanet alım yapılmamasına tepki gösterdi.
Hasat dönemi başlamasına rağmen ürünlerini kime vereceklerini, nereye dökeceklerini kara kara düşünen çiftçiler, kara gün dostu olarak bilinen Toprak Mahsulleri Ofisi'ne tepki gösterdi.

HÜKÜMET İSTEDİĞİ ZAMAN FİYAT AÇIKLAYACAK
Bölgemizde buğday hasat işlemleri başlamış bulunmakta. Buğday hasadının başlamasına rağmen hala alım fiyatının açıklanmaması üretici ve tüketiciyi olumsuz etkiliyor. Alışa geldiği üzere Mayıs ayı sonunda buğday taban fiyatı açıklanır idi. Ama hükümet taban fiyatını hala açıklamadı.
Şiddetli yağan yağışlar nedeniyle buğdaylarının tahrip olduğunu, bu nedenle sıkıntı yaşadıklarını belirten çiftçiler, siyasilerin ve çiftçilerin yanında olması gereken kurum ve kuruluşların bu konuda herhangi bir açıklamada bulunmamasından şikayetçi. Bölgenin, sürekli olarak tarım bölgesi olarak adlandırıldığını hatırlatan çiftçiler, ancak bunların sadece lafta kaldığını, taban fiyatının açıklanmamasında neden girişimde bulunulmadığını sordular.


RANDEVU SİSTEMİ ÇALIŞMIYOR
Bölgemizde hasat dönemi başladı başlamasına ama çiftçiler ürünlerini kime verecek veya nereye dökecekleri konusunda kara kara düşünüyor. Oysa Toprak Mahsulleri Ofisi çiftçinin kara gün dostuydu. 
Toprak Mahsulleri Ofisi, randevu sistemi çalışmayınca hububat alımı yapamıyor. 2014 dönemi buğday fiyatları açıklanmayınca da çiftçiler ürünlerini ya meralara ya da ambarlara döküyor. Kimi çiftçiler ise, ürünlerini bir an önce tüccara veriyor.

"YAĞMURLAR ÇOK ZARAR VERDİ"
Geçtiğimiz günlerde yağan dolu ile karışık yağışın ekili arazileri önemli ölçüde tahrip ettiğini belirten çiftçiler, "Buğday ekili arazilerimizi biçmeye başladığımız bugünlerde fiyatların açıklanmaması ve Ofis’in alım yapmaması bizi zor durumda bıraktı. Buğday verimleri geçen yıla oranla yüksek. Ancak son dönemde yağan yağmurlar buğdaylarımıza ciddi anlamda zarar verdi. Zararımızı nasıl karşılayacağız bilmiyoruz" diyerek dert yakındılar.

BUĞDAY HASADI BAŞLADI, FİYAT AÇIKLANMADI
Buğday hasadına başlanmasına rağmen buğday alım fiyatlarının açıklanmaması üretici ve tüketiciyi olumsuz etkiledi. Gübre fiyatlarındaki yükselişin taban fiyatlarında bir değişiklik yaratmayacağını düşünen çiftçiler, “Girdi fiyatlarının hızla yükselmesine rağmen çiftçinin ürettiği ürün aynı oranda değer kazanmamış, üreticiler zor şartlarda üretim yapmak zorunda kalmışlardır.  Bölgemiz birçok üründe olduğu gibi buğdayın da ilk hasat edildiği bölgedir. Buğday hasadının başlamasına rağmen hala alım fiyatının açıklanmaması üretici ve tüketici açısından olumsuz bir durumdur" şekilde açıklamalarda bulundular. 

BÖLGEMİZ BUĞDAY PİYASASINA YÖN VERİYOR
Ülkemiz, buğday üretiminin %6-7 gibi önemli bir miktarını üreten Trakya bölgesi Çukurova bölgesinden sonra ilk buğday hasadının yapılmasından dolayı buğday piyasasına yön vermesi ve fiyatı oluşturması gibi önemli bir işlev görmektedir.
İzlenen yetersiz ve yanlış tarım politikaları sonucu son 10 yıl içinde işlenen tarım arazileri 25 milyon dekar azalmış yani üreticiler üretim için yaptığı masrafı ürettiği ürünün geliri ile karşılayamaz olmuştur. Bundan dolayı üretimden vazgeçmiştir. Bu alanın 10 milyon dekarı ise buğday üretim alanıdır.
Artan ülke nüfusuna karşın tarımsal üretim alanının daralması tarımın iyi yönetilmediğinin göstergesidir. Girdi fiyatlarının hızla yükselmesine rağmen çiftçinin ürettiği ürün aynı oranda değer kazanmamış, üreticiler zor şartlarda üretim yapmak zorunda kalmışlardır.