Nehri Kirleten Anında Tespit Edilecek…
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ergene Nehri'nin su kalitesini ileri teknolojiyle sürekli takip altına aldı. Geliştirilen sistem ile nehirde yaşanacak ani kirlenmeler hemen tespit edilerek gereken yapılacak.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Otomatik Sürekli Ölçüm İstasyonlarının Kurulması Projesi” kapsamında, Ergene-Meriç havzasına beş adet gerçek zamanlı (online) ölçüm istasyonu kurularak havzada 24 saat boyunca su kalitesi ölçümleri gerçekleştiriliyor.
30 DAKİKADA BİR ÖLÇÜM YAPILIYOR
Ölçüm istasyonlarıyla Ergene Nehri'nin su kalitesinin anlık olarak belirleneceğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu sistemle bilgisayar ortamında dünyanın her tarafından 30 dakikada bir ölçüm neticelerini görmenin, ani deşarjları anında tespit etmeyi mümkün hale getireceğini vurguladı.
İSTASYONLAR KURULURKEN SANAYİ TESİSLERİNİN KONUMU GÖZ ÖNÜNE ALINDI
Ölçüm istasyonları kurulurken sanayi tesislerin konumunun da göz önüne alındığını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Ergene Nehri üzerindeki 5 istasyonun Evrensekiz, Yulaflı, İnanlı-1, İnanlı-2 ve Yenice-Görece olduğunu söyledi.
İzleme noktalarından gelen verilerin Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nde oluşturulan merkeze anlık olarak geldiğinin altını çizen Prof. Dr. Eroğlu, "İzleme noktalarında sıcaklık, pH, çözünmüş oksijen, elektriksel iletkenlik, toplam organik karbon oranlarını izliyoruz. Ayrıca Evrensekiz ve Yenice-Görece istasyonlarında bu parametrelere ilaveten renk parametresi de izleniyor. Ölçülen parametrelerin doğruluğunu ve cihazların kontrolünü ise laboratuarda gerçekleştirilen karşılaştırma testleri ile kontrol ediyoruz" dedi.
OLUMSUZ DEĞİŞİME SEBEP OLANLARA GEREKEN HEMEN YAPILACAK
Ölçümü gerçekleştirilen parametrelerin değerlendirilmesinin Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliği çerçevesinde yapıldığını söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Anlık olarak veri alınan bu istasyonlar sayesinde nehir suyunda ani deşarjdan kaynaklanan olumsuz bir değişim olduğu anında tespit edilecek ve bunun sorumlularına hemen gereken yapılacak"”diye konuştu
SU KALİTESİNDEKİ İYİLEŞME ÖNEMLİ SEVİYEYE ULAŞTI
Trakya için hayati öneme sahip Ergene Nehri'nin yanlış şehirleşme ve sanayileşmenin kurbanı olduğunu nehrin kurtarılması için 2011 yılında Şafak Eylem Planı'nı başlattıklarını da ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Plan ile Ergene'ye her alanda tam koruma sağlandığını, nehrin su kalitesindeki iyileşmenin önemli seviyeye ulaştığını vurguladı.
ATIKSU İLERİ ARITMA TESİSLERİNİ DSİ YAPIYOR
Ergene Havzası Eylem Planı kapsamında belediyelerin yapması gereken atıksu arıtma tesislerinin DSİ tarafından yapıldığını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu şu ana kadar;
• Kırklareli ili Merkez Evsel Atıksu Arıtma Tesisi,
• Kırklareli Vize Evsel Atıksu Arıtma Tesisi,
• Edirne-Uzunköprü Evsel Atıksu Arıtma Tesisi
• Edirne Uzunköprü Kollektör Hattını tamamladık.
Hayrabolu, Malkara, Saray, Babaeski, Pınarhisar ve Keşan atıksu arıtma tesislerinin ise inşaatları devam ediyor. En kısa zamanda bunları da tamamlayarak hizmete alacağız. Ergene'yi temizlemeye kararlıyız”diye konuştu.
SANAYİ ATIKSULARI İÇİN MÜŞTEREK ARITMA TESİSLERİ KURULUYOR
Ergene Havzası'ndaki dağınık halde bulunan sanayi tesislerinin 8 adet Organize Sanayi Bölgesi (OSB) altında toplandığını da ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu şöyle devam etti:
“"Buralardan kaynaklanacak atıksuların arıtılması maksadıyla 5 adet atıksu arıtma tesisi kurmayı planladık. İnşaatları devam eden bu arıtma tesislerinde günlük yaklaşık 400 bin m3 atıksu ileri derecede arıtılacaktır."”
TRAKYA'YA 10 MİLYARLIK YATIRIM
Şafak Eylem Planı ile Ergene hayata dönüyor”diye konuşan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Ayrıca Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale'nin Trakya'da kalan kısımlarını kapsayan Trakya Gelişim Projesi'ni (TRAGEP) hayata geçirdik. TRAGEP ile Trakya'da atıksu arıtımından ağaçlandırmaya, sulamadan içmesuyu teminine, dere ıslahından taşkın erken uyarı sistemine kadar pek çok alanda çalışma yapacağız ve proje kapsamında Trakya'ya 10 milyar TL yatırım yapılıyor" dedi.
ŞAFAK EYLEM PLANI İLE ERGENE'YE TAM KORUMA
Bilindiği üzere Ergene Havzası Koruma Eylem Planı 15 maddeden müteşekkildir.
Eylem 1: Dere yataklarının temizlenmesi ve ıslah edilmesi
Eylem 2: Atıksu arıtma tesislerinin inşa edilmesi
Eylem 3: Islah Organize Sanayi Bölgeleri kurulması
Eylem 4: Sanayi için müşterek ileri atıksu arıtma tesisleri kurulması
Eylem 5: Çevre dostu üretime geçilmesi
Eylem 6: Havzada ağaçlandırma ve erozyonla mücadele çalışmaları
Eylem 7: Çevre düzeni planlarının uygulanması
Eylem 8: Katı atık işleme geri kazanım ve bertaraf tesislerinin kurulması
Eylem 9: Zirai kaynaklı kirliliğin kontrolü
Eylem 10: Ergene Nehri'nin gerçek zamanlı sürekli izlenmesi
Eylem 11: Denetimlerin sıkılaştırılması
Eylem 12: Deşarj standartlarının yeniden düzenlenmesi ve renk standardı getirilmesi
Eylem 13: Taşkın erken uyarı sisteminin kurulması
Eylem 14: Yeraltı suyu kullanımının kontrol altına alınması
Eylem 15: Baraj, gölet, sulama tesislerinin inşa edilmesi
Bu eylemlerin tamamlanması ile Ergene Havzası'nda kirlilik yükleri ortadan kaldırılarak, temiz bir çevre ve tabii hayatın devamlılığının sağlanması hedefleniyor.