Gıda Tarım ve Hayvancılık Saray İlçe Müdürlüğü ekipleri hayvan sağlığı konusunda çalışmalarını ara vermeksizin sürdürüyor. Saray’da bulunun büyükbaş ve küçükbaş hayvanların küpelerinin takıl ve aşılama çalışmaları kapsamında 2016 yılında yoğun çalışma gerçekleştiren İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri yaklaşık 30 bin büyükbaş ve küçükbaş hayvana yıl 87 bin 500 aşı yaptı.

Hayvan sağlığı ve küpele çalışmaları kapsamında 2016 yılında gerçekleştirilen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Saray Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri desteklemeler, küpeleme çalışmaları, aşılama ve gerçekleştirilen denetimler hakkında bilgiler verdiler.  2016 yılı içerisinde 30 bin baş hayvanın aşılandığının belirtildiği açıklamada, “Müdürlüğümüz tarafından 2016 yılı içerisinde Hayvan Sağlığını Koruma Uygulamaları kapsamında Ülkemiz hayvancılığı için büyük risk teşkil eden ve sürü sağlığını etkileyen Şap, nodüler ekzantem, çiçek, mavidil  brucella ve koyun keçi vebası gibi hastalıklara karşı yaklaşık 30.000 büyükbaş ve küçükbaş hayvana toplamda 87.500 adet aşı yapılmıştır. Şu anda da 3-6 ay yaş aralığındaki dişi büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda brucella aşılama uygulaması devam etmektedir. Hayvanlara Brucella aşısının yapılması zoonoz bir hastalık olduğundan dolayı toplum sağlığı açısından da önemlidir. Ayrıca yetiştiricilerimizin hayvancılık desteklemelerinden yararlanabilmeleri ve hayvanlarını il dışına sevk edebilmeleri için bu aşıyla birlikte nodüler ekzantem ve şap aşılarını da hayvanlarına yaptırmış olmaları gerekmektedir” uyarısında bulundular.

“12 BİN 500 KUZU VE OĞLAK KÜPELENDİ”

İlçe Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sırasında çalışmalara engel olanlara idari yaptırım uygulandığının belirtildiği açıklamada , “Aşılama çalışmalarının yanı sıra 12.500 kuzu ve oğlak kayıt altına alınarak küpelenmiş olup küpeleme-tanımlama çalışmaları halen devam etmektedir. Genç büyükbaş hayvanlarda aşılama çalışmaları 3 aylıktan itibaren başlamakla birlikte yetişkin hayvanlarda ilkbahar ve sonbahar da olmak üzere 2 dönem halinde, küçükbaş hayvanlarda ise gençlerde ilk 6 aylık yaşta aşı ve küpeleme, yetişkinlerde mart-haziran döneminde aşılamalar yapılmaktadır.  Aşıların uygulanması ve genç hayvanların tanımlanması salgın hastalıklarla mücadele ve toplum sağlığı açısından önemli olduğu kadar hayvan sevkleri ve desteklemeler konusunda da gereklidir. Bu gerekliliğin yerine getirilmesine engel olan yetiştiricilerimize 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki sağlığı, Gıda ve Yem kanunu uyarınca idari yaptırım uygulanmaktadır” denildi.

SOKAK HAYVANLARIDA UNUTILMADI

Saray Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünden yapılan açıklamada yürütülen çalışmaların sadece besi ve süt hayvanlarına yönelik olmadığı, sokak hayvanları konusunda da çalışma yapıldığı açıklandı. Sokak hayvanlarına yönelik yapılan çalışma kapsamında kuduz hastalığına karşı kedi ve köpek cinsi 1290 adet hayvana kuduz aşısı yapıldığı ve kuduz aşılama çalışması yıl boyu ilçe müdürlüğünde devam edeceği açıklandı.

DENETİMLERDE 3 VATANDAŞA İDARİ YAPTIRIM UYGULANDI

Yıl boyunca kolluk kuvvetleri ile birlikte yol denetimleri gerçekleştiren İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri kuvvetlerimizin yol kontrolleri ve asayiş uygulamaları sırasında tespit ettikleri belgesiz hayvanlar kontrol edilmiş ve halk sağlığı açısından risk taşıyan, sevk raporsuz yakalanan hayvanlar kesime yollandı. Bu şekilde gıda güvenliğini tehlikeye atan 3 vatandaşa idari yaptırım uygulandı.  Canlı hayvan sevk işlemleri için belge sorunluluğu olduğunun belirtildiği açıklamada , “Sevk işlemlerinin yapılabilmesi için aşıların tam olması, hayvanların kulak küpelerinin bulunması ve 65 km den daha uzağa hayvan götürecek yetiştiricilerimizin “Canlı Hayvan Taşıma Seltifikası”na sahip araçlarla birlikte ilçe müdürlüğümüze gelmesi gerekmektedir” uyarısında bulunuldu.

GIDA GÜVENLİĞİ ÖN PLANDA TUTULUYOR

Saray Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekipleri ilçe mezbahasında gerçekleştirilen 613 kesim öncesi ve sonrasında müdürlük olarak kontrol ve denetim çalışması gerçekleştirdi. Konu ile ilgili yapılan açıklamada , “Saray Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri 413 adet büyükbaş ve 650 adet küçükbaş hayvan kesiminden önce, kesim sırasında ve kesim sonrasında muayene edilmiş ve muayeneler sırasında 8 kez güvenilir gıdayı tehlikeye atabilecek riskler tespit edilmiştir. Bu durumda hayvanın geldiği işletmedeki tüm hayvanlar sağlık taramasından geçirilmiştir. Mezbahadaki kesim işlemlerinin yapılabilmesi için diğer illerde bulunan yetiştiricilerimiz tarafından ilçemizden alınan 1740 adet büyük ve küçükbaş hayvanın sağlık kontrollerinin ardından il dışına sevki yapılmıştır” denildi.

“DAHA KALİTELİ HİZMET İÇİN EKİPLERİMİZE YARDIMCI OLUN”

2016 yılı faaliyetleri hakkında bilgilerin paylaşıldığı açıklamanın son bölümünde, “Anaç koyun-keçi, buzağı, malak ve arı desteklemeleri kapsamında başvuruda bulunan tüm yetiştiricilerimiz işletmelerinde yerinde tespit yapılmış ve yapılmaya da devam etmektedir. Bunların dışında Hayvan sağlığı şubesinde İlçe içi hayvan hareketlerinin kontrolü, yetiştiricilerimizin çeşitli hayvancılık konuları hakkında bilgilendirilmesi, pedigrili yarış atlarının aşı takibi ve amatör balıkçılık kaydı gibi işlemler de rutin olarak devam etmektedir.  Üreticilerimizin sağlık personeline yardımcı olmaları hizmetlerin daha kaliteli ve hızlı yürütülmesi açısından önem arz etmektedir. Yine hayvansal üretimle ilgili bildirim yükümlülüklerinin zamanında yerine getirilmesi ve işletmeler tarafından tutulması gerekli kayıtların mevzuatta belirtilen süreler boyunca eksiksiz bir şekilde tutulması önemli konular arasında bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi.