İŞÇİ SORUNLARI VE İŞÇİ HAKLARI 1
DİKKAT DİKKAT DİKKAT!.. ÇOK ÇOK DİKKAT!..
ÖZELLİKLE SARAY BELEDİYESİNİN TAŞERON İŞÇİSİNİN DİKKATİNE;
Bu taşeron işçiliği, CHP PROGRAMINA ve İLKELERİNE aykırı olduğu halde, Belediye Başkanınız bu yasaya yıllar önce balıklama atladı ve kardeşinin işi bozdurarak İstanbul’dan getirerek, yandaş kandaş Candaş bir aile şirketi kurularak sizi sömürmek ve sizin sırtınızdan kazanarak geleceğini planladı.
Taşeronda olsanız sizin sendikal özgürlüğünüz vardır.
Gözünüzü dört açın beni iyi dinleyin. Bu yazıyı defalarca iyi okuyun
TAŞERON İŞÇİLERİNİN SENDİKA ÜYESİ OLMASI VE ÜYE OLDUĞU SENDİKANIN TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMASI NASIL MÜMKÜN OLUR?
Sendika kurma ve sendika üyesi olma hakkı T.C. hükümeti Anayasası’nın 51. Maddesi ile tanınmıştır. Sendika kurma hususundaki şekil, koşul ve usuller ise 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile düzenlenmiştir. İşçinin, sendikaya üye olması için 15 yaşını doldurmuş olması yeterlidir. Sendikal örgütlenmede “İşkolu, anahtar kavramdır. Sendikalar kurulduktan sonra etkinlikte bulunur. İşyerindeki asıl işe yardımcı işlerde asıl işin girdiği iş kolundan sayılır. İşveren (Taşeron) işçisi bir işyerinde; işyeri işletme veya teknolojik gereklilik nedeniyle asıl işin bölümünü ya da asıl işe yardımcı işleri yapan işçidir. Örneğin hastanede çalışan temizlik işçisi, yardımcı bir iş yaptığı halde, hastanede yapılan asıl işe göre belirlenecek iş kolunda etkin olan bir sendikaya üye olabilir. Ancak alt işveren işçisinin sendika üyeliğinin bir hükmü olur mu ya da üye olduğu sendikanın toplu iş sözleşmesi yapması ne kadar mümkün? Konu özel sektörde ve kamuda çalışan alt işveren işçileri açısından bir fark göstermekte midir? Tüm bu soruların ayrıntılı yanıtlarını da yanıtlamaya çalışalım.
Taşeron işçilerin sendikal özgürlüğü ve toplu iş sözleşmeleri il ilgili açıklamalarımızı sürdürelim. Konuyu kamuda çalışan taşeron işçileri bakımından ele alalım: 4734 sayılı Kamu İhale Yasasının 62. Maddesinin 1. Fıkrası (e) bendi uyarınca ihale edilen işlere ilişkin olarak 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Yasasının 8. Maddesinin 3. Fıkrası uyarınca toplu iş sözleşmesi yapılabilir.
Bunun için özellikle söz konusu hizmet işi, 4735 sayılı Kamu İhale Yasasının 62. Maddesi 1. Fıkrası (e) bendi kapsamında ihale edilen iş olmalıdır.
Taşeron işçisinin, 4857 sayılı İş Yasasının 2. Maddesinde tanımlanan asıl işveren-alt işveren ilişkisi çevresinde, alt işveren ilişkisi çerçevesinde alt işveren tarafından münhasıran Kamu İhale Yasası uyarınca ihaleyi veren kamu kurum veya kuruluşlarında çalıştırılıyor olması gerekir.
Toplu İş Sözleşmesi, yetkili işçi sendikası ile alt işverenin yetkilendirilmesi kaydı ile merkezi yönetim kapsamındaki kamu yönetiminin üyesi bulunduğu kamu işveren sendikalarından birisi arasında yapılır.
Toplu İş Sözleşmesinin 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası uyarınca sonuçlandırılması gerekir.
Sevgili kardeşlerim madem çaresiz taşeron işçisi oldunuz bunu çok iyi okuyacak ve bana ya da hukukçulara özellikle de Aydınlık gazetesi yazarı Yıldırım Koça danışacaksınız.
ŞİMDİ ÖZETLERSEK;
Saray Belediyesin'de; Üst işveren kurum, Sara Belediye Başkalığı ( Başkan Nazmi Çoban) alt kurum (taşeron) yadaş şirket Başkan Fevzi Çoban anladınız mı şimdi paslaşma nasıl oluyor. Bunlar bu konuda çok başarılı Belediye Başkanı kamu işlerinde temizlik ve benzerlerinde başarısız evelallah çıkarları söz konusu olunca; ÇOBANLARI (sülaleyi) uçuracak ama birgün hesabı mutlaka sorulur. Şimdiye kadar Saray'da, belki Türkiye'de birinci derece yakın şirketle iş birliği görülmemiştir. Dört açın gözlerinizi de görün bunları işçi kardeşlerim. Af edersiniz siz artık Belediye ve yandaş şirketin gözünde sağmal bir ineksiniz. Belediye inekleri (sizi) yularlarınızdan kısaca tutuyor yandaş şirkette rahat rahat sağıyor. Neden başka bir şirket değil de bu yandaş şirket? Ama sorduğumuz sorulara; Bu taşeron işçiler kaça çalışıyor Belediye ne kazanıyor sorularımıza yanıt vermekten kaçınıyor ama mutlaka bu yanıtları alacağız.
Bu konuları işlemeyi sürdüreceğim. Görevim siz işçi kardeşlerimi uyarmak.