HAZİNE ARAZİLERİNDE KİRA ARTIŞI ENFLASYON TANIMADI!
ÜRETİCİYE BİR DARBE DE HAZİNE VE TİGEM’DEN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ÖZEL OKULLARA YÜZDE 36 ZAM SINIRI KOYARKEN HAZİNE VE TİGEM’İN KİRALADIĞI ARAZİLERDE ÜRETİM YAPAN ÇİFTÇİLERE YÜZDE 80’E YAKIN KİRA ARTIŞI YAPILDI
CHP’Lİ AYGUN: BUNUN ADI ÜRETİCİ DÜŞMANLIĞIDIR!
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Hazine ve TİGEM’den kiraladıkları arazilerde üretim yapan üreticilerin büyük şok yaşadığını kaydetti. Hazine ve TİGEM’in arazi kiralarına TÜİK’in açıkladığı enflasyonun iki katından fazla yüzde 79.89 oranında zam yaptığını kaydeden Aygun, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel okullara yüzde 36 zam sınırı getirilirken, TİGEM ve Hazine’ye ait emlak ve arazilerde 2022 yılı kira bedellerine yüzde 79.89 oranında zam yapılmıştır. Bunun adı üretici düşmanlığıdır” diye tepki gösterdi.
Aygun, 2020 yılında yıllık 2 milyon 843 bin 380 TL 13 kuruş yıllık kira tutarı ödeyen bir üreticinin 2021 yılında yüzde 9,25 artışla 3 milyon 558 bin 490 TL, 48 kuruş kira ödediğini anımsatarak, “Maalesef aynı üreticiye; 2022 yılında yıllık 6 milyon 401 bin 368 TL, 52 kuruş fatura sunulmuştur. Kira artış oranı yüzde 79.89. Bu nasıl bir insafsızlıktır!” diye tepki gösterdi.
Aygun, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanı sıra Maliye ve Hazine Bakanı Nureddin Nebati’ye de soru önergesi verdi.
DRAKULA ÖRNEĞİ
Yerli üreticinin arazilerden girdi fiyatlarına kadar desteklenmesi gerektiğini “Drakula böceği” üzerinden örnekleyen Aygun, yaşanan sıkıntıyı şöyle aktardı:
“Türkiye’nin ithal ettiği süs bitkileri, gümrüklerde yeterli denetime tabi tutulmadan, Zirai Karantina’ya alınmadan ülkemize alınmaktadır. İtalya’dan ithal edilen süs bitkileri üzerinden önce İstanbul’a daha sonra Trabzon’a gelen Drakula lakaplı fındık dallarını kurutan Uzun Antenli Böceği, Maçka ilçesinin kâbusu olmuştur. Zirai ilaçlara yanıt vermeyen böceğin musallat olduğu fındık ağaçları maalesef sökülüp yakılmak suretiyle yayılımı engellenmektedir. Bu tehlike; süs bitkilerinin ülkemizde üretilmesinin ve yerli üreticinin teşvik edilmesinin önemini ortaya koymaktadır. Yalova’da süs bitkileri üreticileri, önemli bir güce erişmiştir. 300 milyon dolarlık ihracat kapasitesine ulaşan üreticilerimiz; Türkiye’yi de bu alanda ileriye taşımaya başlamıştır. Hal böyle iken TİGEM’den kiraladıkları arazilerde üretim yapan süs bitkisi üreticilerine yüzde 79,89 oranında kira artışı yapmak, insafsızlıktır, yerli üretime darbedir.”
TİGEM ve Hazine’den arazi kiralayan üreticilere yapılan kira artışının yüzde 79,89’dan yüzde 36’ya çekilmesi çağrısını yapan Aygun, Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin hemen harekete geçmesini istedi. Aygun, Tarım Bakanı Pakdemirli’ye de şu soruları yönetti:
Yerli süs bitkisi üretimini teşvik edecek önlemler alacak mısınız?
İthal süs bitkileri üzerinden ülkemize girecek yabancı ve istilacı böcek türlerine karşı karantina şartlarını sıkılaştıracak, yeni önlemler alacak mısınız?
Karadeniz’de fındık bahçelerine musallat olan Drakula böceğinin yayılmaması için ne gibi önlemler alıyorsunuz? Drakula böceğini yok etmek üzere ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?