Tekirdağ Valiliği yayınladığı genelge ile halkın yoğun bulunduğu yerlerdeki işyerlerine Güvenlik Kamerası taktırılmasını zorunlu hale getirdi. Mart ayı sonuna doğru işyerlerine tebliğ edilen genelge kapsamında, Güvenlik Kamerası taktırılması için iş yerlerine 1 ay süre veriliyor. Bu bir ay içinde güvenlik kamerası taktırmayan kişi, kurum, kuruluş veya şirketlerin yöneticilerine 2 bin 156 TL idari para cezası, kişilere ise 182 TL ceza para cezası uygulanıyor.  

Tekirdağ Valiliği tarafından şehir merkezlerinde bulunan iş yerlerine güvenlik kamerası takılma zorunluluğu getirildi. Saray Kaymakamlığı da yaptığı açıklama ile; ilçemizdeki iş yerlerine Güvenlik Kamerası taktırılması için tebligatlara başlandığını ve bugüne kadar 64 işyerine tebligat yapıldığını ifade etti.


GÜVENLİK KAMERALARI CAYDIRICI ÖNEME SAHİP
Konuya ilişkin Saray Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“Suç ve suçluyla mücadele caydırıcı etkisi meydana gelen olayların faillerinin tespiti ve delillendirilebilmesi açısından güvenlik kameraları büyük öneme sahiptir. İnsan gözünün atlayabileceği bir detay güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kayıt altına alınabilmektedir. Delilden sanığa ulaşma genel prensibinde de; her delilin suçlunun belirlenmesindeki önemi yanında suçun olmasını engelleyici etkisi de mevcuttur. Suçların en aza indirilmesi için yapılacak her çalışmanın maliyetinin olması yanında hem maddi hem psikolojik getirileri çok fazla olacaktır. Toplumsal huzurun ve güvenliğin sağlanması teknolojik imkânların kullanımı zorunlu kılmakta iş yerlerine ve halkın yoğun olduğu bölgelerde güvenlik kameralarının gerekli olduğu görülmektedir.

İŞTE GENELGENİN KAPSAMI
Genelgede halkın yoğun bulunduğu iş yerleri, otogarlar, alışveriş merkezleri, siteler, iş hanları, büyük marketler, araç kiralama şirketleri, oto galeri, sanayi siteleri, hurda alımı satımı yapan yerler, umuma açık içkili ve içkisiz lokantaların, akaryakıt istasyonlarının, Hastanelerin, Bankalar ve ATM cihazlarının bulunduğu yerler, Kuyumcular, Döviz Büroları, Otel, Motel ve Pansiyonların, Maden ve Taş Ocaklarının, Büyükbaş ve Küçükbaş hayvan çiftlikleri ile tavuk ve yumurta üretim çiftliklerinin, baz istasyonları otoyollar ve karayolları üzerinde faaliyet gösteren dinleme tesislerinin konaklama yeri ve park alanlarının; Anayasanın 48.Maddesi Türk Medeni Kanunun 981.Maddesi İl İdaresi Kanunun 9-C Ç,E,i,ile 11- A,C, Maddeleri 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 2.Maddesi 2803 sayılı Jandarma Teşkilat Görev ve Yetkileri Kanunun 7.ve 10. Madde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ek Protokol 1.Madde 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunu 6. Ve 20-C Maddelerine İstinaden ‘Kişilerin Özel Hayatlarının Gizliliğinin ihlal edecek şekilde kullanılmadan görüntü ve kameralarının gizlilik ilkesine riayet edilerek saklanması için işletme sagip/müstercileri tarafından gerekli tedbirler alınacağı ve gerektiğinde Güvenlik Kuvvetlerinin kullanıma sunulacağı yine iş yerinde bulunan kameralarının görüş alanı iş yerinin dış çevresi kapsamlı ve 7 gün 24 saat kayıt yapabilmeli ve en az bir aylık saklama kapasitesine sahip olan tarih ve saat girilerek kayıtlara kolayca ulaşabilen karanlık ortamlarda net kayıt yapabilen yüz ve eşgal belirlemeye elverişli kameraların renkli ve ortamdaki ışık miktarının yeterli olmadığı durumlarda siyah-beyaz kayıt yapabilme özelliğine sahip’ kameraların takılması gerektiğini belirmiştir.

İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ’NDE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ
Genelgenin yayımlanmasının ardından Saray İlçe Emniyet Müdürlüğü Personeli tarafından işyerleri sahiplerine Genelge hakkında bilgi verilmiş ve İlçe Emniyet Müdürlüğümüzde bilgilendirme toplantıları düzenlenmiştir. Ayrıca Genelgede uyarınca Emniyet Görevlileri tarafından ilgili iş yerleri sahiplerine 22.03.2013 tarihi itibari ile tebligatlara başlanılmıştır. Bugüne kadar 64 işyerine tebligat yapılmış ve tebligatların yapılmasına devam edilmektedir.

TEBLİĞİ DİKKATE ALMAYANLARA PARA CEZASI
Tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içinde belirtilen özelliklerde kameraları takmakla yükümlü oldukları iş yerlerine tebliğ edilmiş, aksi taktirde belirtilen yasal dayanaklar çerçevesinde 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunu 6. ve 20-C maddesi uyarınca ‘Mülki İdari Amirlerince istenen ilave tedbirleri almayan kişi kurum kuruluş veya şirketlerin yöneticilerine 2 bin 156 TL idari para cezası ve Kabahatleri Kanunun 32.Maddesine Göre (Emre Aykırı Davranış’’Yetkili Makamlar Tarafından adli işlemler nedeniyle yada kamu güvenliği kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla hukuka uygun olarak emre aykırı hareket eden kişiye’) 182 TL para cezası kesilecektir. Konu ile ilgili olarak iş yeri sahiplerimizin ve vatandaşlarımızın duyarlı bulunması hususu kamuoyuna saygılıyla duyurulur.”