Gürer: “Her köye 1 ziraat mühendisi ve 1 veteriner hekim ataması yapılmalıdır. Tarım Bakanlığı’ndaki sözleşmeli personel kadroya alınmalı, yeni alınacak personel de kadrolu olarak atanmalıdır”

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınının, tarımın önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, “Kamuda yeterli sayıda ve güvenceli olarak ziraat mühendisleri istihdam edilmelidir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nda görevli 5 binden fazla sözleşmeli personel kadroya alınmalı, yeni alınacak personelin de kadrolu olarak atanması yapılmalıdır. Kırsalda tüm köy ve kasabalara ziraat mühendisi ve veteriner hekim ataması da mutlaka yapılmalıdır” dedi. 

 Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Mayıs ayında 2 bin 153 sözleşmeli personel alınacağını duyurduğunu anımsatan Gürer, “Bir önceki Tarım Bakanı, 2018 yılında yaptığı açıklamada 10 bin 551 personel alınacağını duyurmuştu. 30 binden fazla ziraat mühendisinin işsiz olduğu ülkemizde, salgınla mücadele kapsamında daha fazla personel alımı beklenirken, beklentinin çok altında bir istihdam yapılacak olması üzüntü vericidir” diye konuştu.

 SALGININ EKONOMİK ETKİLERİ TARIMA YAPILACAK YATIRIMLA AZALTILABİLİR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüs salgınının neden olacağı ekonomik etkilerinin en aza indirilmesinin, tarıma yapılacak yatırımla sağlanabileceğini belirtti. 

KAMUYA ZİRAAT MÜHENDESİ ATAMASI YAPILMALIDIR 

Tarıma yapılacak en önemli yatırımın da alanında uzman olan kişilerin istihdamının sağlanmasıyla mümkün olabileceğine değinen Gürer, kamuda yeterli sayıda ziraat mühendisi istihdam edilmesi ve bunların da güvenceli çalışma koşullarında atamalarının yapılması gerektiğini vurguladı. 

30 BİNDEN FAZLA ZİRAAT MÜHENDİSİ İŞSİZ 

 

Ziraat fakültelerinden her yıl 5 bine yakın ziraat mühendisinin mezun olduğunu ve 30 binden fazla ziraat mühendisinin iş beklediğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yanlış tarım politikaları nedeniyle ziraat mühendislerinin ne kamuda ne de özel sektörde yeterinde istihdam edilemediğini vurguladı. Gürer, çok sayıda ziraat mühendisinin ise kendi uzmanlık alanının dışında başka görevlerde ve çok düşük ücretlerle çalışmak zorunda kaldığını anlattı. 

10 BİN PERSONEL BEKLENTİSİ 2 BİNE DÜŞTÜ 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin 15-22 Mayıs tarihlerinde KPSS Puanı ile ÖSYM üzerinden yapılacak atamalarda ziraat, gıda ve su mühendisi ile veteriner hekim, tekniker ve teknisyen kadrolarına  2 bin 153 sözleşmeli personel alınacağını duyurduğunu anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önceki dönem Tarım Bakanı Eşref Fakıbaba’nın ise 2018 yılında yaptığı açıklamada 10 bin 551 personel alımının yapılacağını duyurduğunu hatırlattı. 

Gürer, korona virüs salgınından en çok etkilenen kesimlerin başında gelen tarım sektörüne daha çok istihdam yapılması beklenirken, 10 binlerdeki personel alımı sayısının 2 binlere kadar düşmesinin üzüntü verici olduğunu belirtti. 

BAKANLIKTA SÖZLEŞMELİ PERSONEL SAYISI ÇOK YÜKSEK 

TÜİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle kamuda istihdam edilen 4 milyon 644 bin personelden, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde çalışan personel oranının yüzde 1.42 seviyesinde olduğuna dikkat çeken Gürer, “Resmi verilen Tarım ve Orman Bakanlığı’na 2013 yılından itibaren 5 bin 394 sözleşmeli personel alınmış. Mayıs ayında 2 bin 153 sözleşmeli personel daha alınacak. Ancak sözleşmeli personelin iş güvencesi olmadığı için yeniden işsiz kalma korkusu içinde iş verimi de düşüyor, çalışma şevki kırılıyor” 

HER KÖYE 1 ZİRAAT MÜHENDESİ VE 1 VETERİNER HEKİM 

30 binden fazla ziraat mühendisi ve çok sayıda veteriner hekimin işsiz olduğunu ifade eden Gürer, “korona virüs salgınıyla mücadele sürecinde ortaya çıkan en önemli sonuçlardan biri de gıda ve tarım sektörünün önemidir. Ülkemizin salgının olumsuz etkilerini en aza indirmesinde yapacağı en önemli uygulama tarım sektörüne gerekli yatırımları yapmasıdır. Bu anlamda tüm köylere 1’er ziraat mühendisi ve veteriner hekim ataması yapılarak, hem tarım sektörünün uzman kişiler tarafından yönlendirilmesi sağlanmalı hem de istihdama katkı yapılmalıdır” dedi. 

CHP Milletvekili Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığında görev yapan 5 binden fazla sözleşmeli personelin bir an önce kadroya alınması, yeni alınacak personelin de kadrolu olarak atanması gerektiğini de sözlerine ekledi.