Gürer: “Tarıma büyük tehdit. Mevsimsel değişim”
Gürer” dolu, don, sel, kuraklık tarımı vuruyor”
Gürer: “ Gıdada riskler artıyor”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklık, pandemi ve süren Ukranya-Rusya Savaşı yanısıra küresel iklim değişikliğinin tarım için tehdit oluşturduğunu söyledi.Gürer,dolu,don.sel, kuraklık, fırtına, çöl sıcakları, kum fırtınası gibi doğal afetlerin üretimi olumsuz etkidiğini belirtti.
Gürer, hava değişiklikleri ile zarar gören ekili alanları, don etkisi ile kuruyan bahçelerini ve doludan zarar gören ekili alanları gezdi. Niğde ilinde de dolu ve don olayının farklı bölgelerde önemli olumsuz etkisinin yaşandığını, bazı ürünlerde önemli ürün kaybı oluştuğunu ifade etti. Altunhisar ilçesinde don olayından zarar gören ceviz üreticilerinin sorunlarını da bahçeyi gezerek dinledi. Verim alınamayacak olan ceviz bahçelerinde ağaçların da kurumaya başladığını aktaran CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, Ortaanadolu başta don olayı olmak üzere doğal afetlerden zarar gören üreticilerinden ÇKS kayıtlı olmayan ve Tarsimden yararlanamayan üreticinin halini soran olmadığını da belirtti. Ereğli ilçesi Zengen köyünde binlerce dönüm sebze ekili alanda dolu nedeniyle büyük zarar oluştuğunu ve yeniden dikim yapıldığını da üreticilerle konuşup yerinde saptadı.
DON VE DOLUDAN ZARAR GÖREN ALANLARI GEZDİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, don ve dolu olayından zarar gören tarla ve bahçelerde incelemede bulundu. Aksaray, Niğde ve Konya Ereğli ilçesi Zengen köyünde dolu ve dondan zarar gören çiftçi ve üreticiler ile konuştu. Gürer, Hububat, sebze ve meyve de mevsimsel değişimin önemli üretim kaybına neden olduğunu ve bazı bölgelerde sebze ürünleri için yeniden tarlalara ekim yapılmak zorunda kalınmasının maliyetleri de etkilediğini ifade etti. Orta Anadolu da zarar gören meyve bahçeleri yanında ceviz ağaçlarının dahi dondan etkilendiğine dikkat çeken Gürer, ceviz üreticisi Hakkı Taşdemir’i bahçesinde ziyaret etti. Bölgede çok sayıda ceviz bahçesinin dondan zarar gördüğünü belirten Taşdemir, bu yıl verim alınamayacağı gibi zarar gören ağaçların da kurumaya başlamasıyla bahçelerde ciddi bir tehlikenin oluştuğuna da işaret etti.
KÜRESEL ISINMA ÜRETİCİYİ MAĞDUR ETTİ
Küresel ısınmanın etkisiyle bahçecilik yapan üreticilerin de ne yazık ki büyük bir sıkıntı içine girdiğine vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Narenciye bölgelerinde, özellikle Çukurova’da bu yıl limanı don vurdu. Üretici mağdur oldu. Niğde’de meyve bahçeleri ve tarım alanları dolu, don gibi doğal afetlerden zarar gördü. Niğde ve Zengen’de özellikle sebze ekili alanlarda dolu afete dönüştü. Dolu ve don farklı ürünlerde önemli ürün kaybına neden oldu. Çok üretici Tarsim yok. Bu nedenle doğal afetler ile büyük zarar ediyor. Örneğin ziyaret ettiğimiz ceviz ağaçları bahçesi dondan etkilenmiş. Üretici bu yıl ürün alamayacak. Ağaçların dalları da kurudu ve büyük bir sıkıntı yaşanıyor. ancak Tarsim olmadığı için bir destekte alamayacak ” diye konuştu.
BÖLGEDE YABANCI ÜRETİCİLER ÖNLEM ALIYOR
Çiftçi, üretici meteorolojik verilere rağmen önlem alma olanağı sınırlı diyen CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, “ sel, dolu, don, ani bastıran sıcaklar, kum, fırtına mevsimsel değişimler ile son yıllarda üretici kabusu olmaya başladı. Bazı bölgelerde kuraklık etkisi ile vatandaş çözüm olarak yağmur duasına çıkıyor. Mayıs ayında dahi ani dolu çok ekili alana zarar verdi. Genelde Tarsim yaptırmayan çiftçi ekonomik kaybı büyük. TARSİM olsa da bu kere zarar durumunda ürün rekoltesi düşmesi fiyatlara yansıyor. Özellikle son iki yılda mevsimlerde önemli değişim var. Haziran ayı geldi. Havalar bazı bölgelerde halen ısınmadı. Dolu son günlerde ekili alanlara büyük zarar veriyor. Arpa, buğday ve sebze ekili alanlarda ciddi kayıplar var. Bahçeler için orta Anadolu da yabancı firmalar önlem alıp en azından ürünlerini doludan koruyorlar. Binlerce dönüm yabancı firma başta elma bahçesi olmak üzere üretim yapıyor. Dolu için ciddi önlemler daha ağaç dikiminde aldıkları gibi Don etkisi azaltan makinalar kullanıyorlar. Niğde’de İtalyanların elma bahçelerinde zarar en aza yakın oluşurken yerli üretici ürününü koruyamıyor .Çöl sıcakları, fırtına gibi hava olaylarında yabancı firmalarda zarar görüyorsa da sigortaları var. Zararları düşük kalıyor. Olan bizim yerli çiftçimize ve üretime oluyor. cevizlerde dahi bu yıl bazı bölgelerde ürün de yok ağaçların hali de yok” şeklinde konuştu.
BAKANLIK ETKİLİ EYLEM PLANI HAZIRLAMALIDIR
Ülkemizde yalnız tarla bitkilerinde değil bahçe ve bağlarda da sorunların yaşandığına işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Çukurova da bu yıl don nedeni ile Akdeniz’in limonu gibi söküme giden ya da bir yıl öncesindeki Hatay bölgesindeki mandalina gibi sıcaklardan kavrulup söküm durumunda kalan ağaçlar gibi Niğde’de ceviz ağaçlarınızda don karşısında kuruduğu görülüyor. Farklı ağaçlarda don nedeni ile meyve yok. Kalanı da dolu vurup indirdi, yaraladı. Bu sorunları öngörüp önlem alınması sağlayacak olan Tarım ve Orman Bakanlığıdır, Bakanlık küresel iklim değişikliğine yönelik etkili ve uygulanabilir bir eylem planı hazırlamalıdır ” dedi.
“HALİNİZ NEDİR’ DİYE SORAN YOK
Meteorolojinin hava durumlarıyla ilgili verileri neredeyse bir ay öncesinden kamuoyu ile paylaştığına da dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ mevsimsel değişim ile sebze,meyve ve tarla bitki ile ürünlerinde yaşanan sorunlara yönelik etkili önlemler alınmalıdır. Doğal afetler ile oluşan zarar ve ürün kaybı en aza indirilmesi için çalışmalarda bulunulmalıdır. Kırsal küçük işletmeler bağlar bahçeler zararlarına devlet tespit ve destek vermelidir. Beklenmeyen hava hareketleri ile oluşan tarla ve sebze ürünleri için şartlar el verirsen yeniden üretim olanaklı kılınmalıdır. Şayet dolu ve don olaylarıyla ilgili bahçelerde önlemler alınmış olsa idi bu sorunlar daha az yaşanmış olacaktı. üretici ne yazık ki mağdur oluyor ve gelip de haliniz nedir diye soranda olmuyor. .” ifadelerini kullandı.