CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, denizlerde ölüm saçan Balon Balıkları için Tarım ve Orman Bakanlığına soru önergesi verip ayrıca Meclis Araştırması açılmasını istemişti. 4 mayıs 2021 tarihli Resmi gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, balon balığı avcılığının desteklenmesi yönünde kararın yürürlüğe konmasına karar verildi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde özellikle Akdeniz’de son yıllarda görülmeye başlanan ve hem insanlar hem de diğer deniz canlıları için büyük risk olduğu belirlenen balon incelenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığına soru önergesi vermiş, ayrıca Meclis Araştırma önergesi vererek konunun takipçisi olmuştu.

Öldürücü derecede zehirli olan balon balığı için yeterli önlemler alınması ve sürecin iyi yönetilmesi gerektiğini  belirten Gürer, Süveyş kanalı ile Akdeniz’e ulaşan zehirli balon balığı için bilim insanların çalışmalarının  ciddi biçimde desteklenip çözüm üretilmesi gerektiğini ifade etti.

İNCELENMELİ 

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllarda yaşanan küresel ısınma nedeniyle deniz canlıları arasında daha önce ülkemiz denizlerinde görülmeyen türlere rastlandığına dikkat çekerek, “ İnsanlar için zararlı olduğu ifade edilen  zehirli balon balıkları nedeniyle yaşanan zehirlenmeler gündeme gelmektedir. Balon balığı sorunu ile diğer canlılar ve denizlerde yaşanan değişimlerin incelenmesi ve yaşanılan sorunların araştırılması gerekir” dedi. 

UZMANLAR UYARIYOR  

Balon balıklarının, Akdeniz ile Ege’de rastlanan zehirli ve tüketilemeyen bir canlı türü olduğuna dikkat çeken CHP’li vekil Ömer Fethi  Gürer, tüm Akdeniz’de yaygınlaşan balon balığı türünün balıkçılığa da zarar verdiğini söyledi. 

Tehlike anında kendilerini şişirebilme özelliğine sahip balon balıklarının öldürücü etkisinin kaygı yarattığını anlatan Gürer, “Yapılan açıklamalara göre; balon balıklarının büyük çoğunluğu, dünyada bilinen en güçlü denizel zehirlerden birisi olan Tetrodotoksin (TTX) isimli zehri içerirler. TTX zehri sıcaklık değişimine karşı dirençli bir nörotoksindir. Bu nedenle TTX içeren bir balon balığı pişirilse dahi zehir öldürücü etkisini kaybetmez ve ölümcül zehirlenmelere yol açmaya devam edebilir. Üstelik bu zehir balığın birçok organında bulunabilir. Bu nedenle TTX zehrine sahip bir balon balığı, kas dokusu, derisi ya da iç organları fark etmeksizin tüketen kişileri iyi temizlenmiş olsa dahi öldürebilir” diye konutu.

BALON BALIKLARI İÇİN DÜZENLEME ŞART 

Zehirlenmelere ve ölümlere neden olabilen balon balıklarının aynı zamanda ticari ve amatör balıkçıların av araçlarına da zarar verdiğini söyleyen  Ömer Fethi Gürer, tüm bilinen risklerine rağmen, balon balıklarına yönelik yeterli düzenlemelerin zamanında yapılmamış olmasının ise ciddi bir problem yaratacağını vurgulamasının üstünden bir ay gibi bir süre geçmesinin ardından, bugün Resmi gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, Balon balığı avcılığının desteklenmesi yönünde karar verildi.

ÖLÜMLER KAÇINILMAZ OLUR 

Gürer, bu problemin zaman içerisinde kamuoyunda bilgi kirliliğinin oluşmasına neden olduğunu ve aynı zamanda da yeterli farkındalık düzeyinin etkili bir şekilde oluşturulamadığını kaydederek tüm bunların sonucunda da zehirlenmelerin ve ölümlerin meydana gelmesinin kaçınılmazlığına dikkat çekti. 

TARIM BAKANLIĞI SORUNA CİDDİ EĞİLMELİ 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, balon balığı sürecinin şeffaf ve doğru bir şekilde yönetilmesinin   önemine işaret eden Gürer, sorunun çözümüne yönelik katkı sunulması için konuyla ilgili çalışma yapan bilim insanları ile konunun çok boyutlu ele alınması neticesinde gerekli önlemlerin alınması zorunludur. Sürecin  doğru yönetilmesi, toplumun bilinçlendirilmesi ve  ölümcül  durumlar için dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

DENİZLERİN GELECEĞİ TEHLİKEDE 

Ömer Fethi Gürer, hazırladığı Meclis Araştırma Önergesinin son bölümünde şu noktaya değindi:
Daha çok insanın zarar görmemesi, zehirlenmemesi, deniz canlılarının yaşam alanlarında dengelerinin korunması için alınabilecek önlemlerin araştırılması denizlerin geleceği adına da önem arz etmektedir. Denizlerimizde balon balığı gibi farklı türlerin varlığı ve olası sorunlara karşı alınması gereken önlemlerin bir Meclis araştırması ile irdelenmesi, incelenmesi ve nitelikli çözüm yollarının bulunması sağlanmalıdır”