GÜRER “KADIN KONUKEVLERİNDE KADIN SAYISINA YAKIN ÇOCUK KALIYOR”
Gürer: “Kadına yönelik şiddet çocuklarında geleceğini etkiliyor”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, geçtiğimiz yıl ülkemizdeki tüm kadın konukevlerinden 35 bin 331 kadın ve 20 bin 551 çocuk olmak üzere 55 bin 882 kişinin hizmet aldığını açıkladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllarda kadına yönelik şiddet olaylarının tırmanışa geçtiği ülkemizde, kadın konuk evlerinin durumunu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
Gürer, Bakan Derya Yanık tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi:
“Son beş yılda açılan bakanlık ve belediye kadın konuk evleri sayısı kaçtır? Bu konuk evlerinin kapasitesi nedir?
2020 yılından itibaren konuk evinde yaşayan kadın ve anne-çocuk sayısı kaçtır? Kullanımda olan ancak hiç misafiri olmayan konuk evi sayısı kaçtır?
2020 yılında, Alo 183 Sosyal Destek Hattı’na yapılan başvuru sayısı kaçtır? Bu hususta talebi karşılanan kadın sayısı kaçtır?
Alo 183 Sosyal Destek Hattı’na müracaat eden kadınlar arasında psikolojik, hukuki ve ekonomik danışma başvurusu yapan kişi sayısı kaçtır?
2021 Mayıs ayı dâhil olmak üzere, Bakanlık tarafından koruma altına alınan kadın sayısı kaçtır?”
5 YILDA 10 KADIN KONUK EVİ
Önergeyi yanıtlayan Aile ve Çalışma Bakanı Derya Yanık, 2016 yılından itibaren Bakanlıklarına bağlı olarak, toplam 139 kapasiteyle 7 kadın konukevi, belediyelere bağlı olarak, toplam 49 kapasiteyle 3 kadın konukevinin hizmete açıldığını belirtti.
MAYIS AYINDA KADIN KONUK EVLERİ 31 BİN KADIN VE ÇOCUĞU AĞIRLADI
2020 yılında ülkemizdeki kadın konukevlerinden 35 bin 331 kadın ve 20 bin 551 çocuk olmak üzere toplam 55 bin 882 kişi hizmet aldığını açıklayan Bakan Yanık, “2021 yılı Mayıs ayı itibarıyla 22 bin 087 kadın ve 9 bin 648 çocuk olmak üzere toplam 31 bin 735 kişi hizmet almıştır” dedi.
ŞÖNİM’İN ÖNEMİ
Alo 183 Sosyal Destek Hattına yapılan başvurulara ilişkin gerekli rehberlik ve yönlendirme hizmetinin sağlanması amacıyla ilgililerin, Bakanlıklarına bağlı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerine (ŞÖNİM) yönlendirildiğini ifade eden Bakan Yanık, ŞÖNİM tarafından ilgililere yönelik gerekli rehberlik hizmetlerinin sunulduğunu kaydetti.
VAKALARLA İLGİLİ VERİ SİSTEMİ
Bakan Yanık, “Şiddet vakaları, dava süreçleri ve sonuçları, illere göre dağılımı konusundaki güncel veriler Adalet Bakanlığı UYAP sistemi, İçişleri Bakanlığı POL-NET ve Jandarma Genel Komutanlığının veri sistemi üzerinde toplanmaktadır” açıklamasında bulundu.
ŞİDDETİN NEDEN ARTTIĞI HER YÖNÜYLE ARAŞTIRILMALI
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise kadına yönelik şiddet olaylarının son yıllarda ciddi oranda artış göstermesinin nedenlerinin mutlaka her yönüyle araştırılması gereken, ülkemizin en önemli sorunlarının başında geldiğine dikkat çekti.
AKP DÖNEMİNDE KADINA ŞİDDET OLAYLARI ZİRVE YAPTI
Ömer Fethi Gürer, “Özellikle AKP’nin siyasi iktidarı döneminde kadına yönelik şiddet olayları çok ciddi oranda artış göstermiş, kadın cinayetlerindeki artış da paralel bir şekilde artmaya devam etmiştir. Kadın konukevlerinde kalan annelerin çocuklarının bu süreçten etkilenmemesi olanaksız. Kadına yönelik şiddet çocukların geleceğini de karartıyor. Mutlak surette çözüm şart. Eğitimin yanında bu konuda daha çok tedbir gerekli” dedi.
Gürer, İstanbul sözleşmesinden vazgeçmek sorunun çözümüne yönelik umutları azaltsa da şiddet olaylarının en aza indirilmesi için gerekli yeni düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini de sözlerin ekledi.