GÜRER: “İTHAL EDECEK ÜRÜN BİLE BULAMAYABİLİRİZ. EKİM ZAMANI, ÇİFTÇİYE SAHİP ÇIKMANIN TAM ZAMANI”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, ülkelerin pandemi nedeniyle ihracat kısıtlamasına gitmesinin Türkiye üzerindeki etkilerini sorduğu önergesine Ticaret Bakanı Pekcan yanıt verdi
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pandemi nedeniyle tüm dünyada özellikle tarımsal ürünlerle ilgili ihracat kısıtlamasına gidilmesi ihtimaline karşı, Türkiye’nin aldığı önlemlerin açıklanması için Ticaret Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.
Gürer’in önergesini yanıtlayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) üye ülkelerin kovid-19’la ilgili olarak ihracat kısıtlaması gibi önlemler aldığını belirterek, bu konuda ülkemizde yerli üretimin korunmasına yönelik çalışmalar yapılacağını açıkladı.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise “Çiftçinin tarlasını ekeceği dönemdeyiz. Çiftçi acil destek sağlanıp, girdi fiyatlarını düşürülüp toprakla buluşması sağlanmalıdır. İthalat da zorlaşacağına göre, gıda ve tarımsal ürünlerde kıtlık kapımızı çalmasın istiyorsak çiftçiye köylüye sahip çıkılmalıdır” dedi.
DTÖ’NÜN GIDA UYARISI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pandemi sürecinin, tüm dünyada gıda ve tarımsal ürünlerle ilgili tedbirlerin artmasına neden olduğuna belirttiği yazılı soru önergesinde, DTÖ’ye üye 24 ülke tarafından yapılan ortak açıklamada, tarımda ticaret kısıtlamasının neden olabileceği sorunlara dikkat çekildiğini anımsattı. Gürer, DTÖ’nün ayrıca bazı ülkelerin aşırı stok yapmanın tüm dünyada gıda güvenliğini tehdit edebileceği uyarısında bulunduğunu hatırlattı.
TİCARET KISITLAMASI TÜRKİYE’NİN NASIL ETKİLER?
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, ticaret kısıtlamasından Türkiye’nin nasıl etkileneceğini sordu. Gürer ayrıca, “Kovid-19 nedeniyle tarım ürünlerinin ticaretiyle ilgili kısıtlamaların ve yerel stoklama politikalarının gıda güvenliği üzerindeki etkilerinin ülkemize olası yansımaları ile ilgili araştırılma yapılmış mıdır, yapıldıysa bu etkilere karşı bir planlama var mıdır?” şeklindeki sorularının da yanıtlanmasını istedi.
PANDEMİNİN TARIM ÜRÜNLERİ TİCARETİNE ETKİLERİ
Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Kovid-19 pandemisiyle mücadele kapsamında, tarım ürünlerine getirilen ticareti kısıtlayıcı önlemlerde şeffaflığın sağlanması, bu önlemlerin açık ve serbest tarım ürünleri ticaretine zarar vermemesi ve küresel gıda güvenliğini olumsuz yönde etkilememesi için özellikle tarım ürünü ihracatçısı Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeleri tarafından bildirimler yayımlanmaktadır” dedi.
İHRACAT KISITLAMASI
Bakan Pekcan, pandemi sürecinde ülkemizin gıda güvenliğinin olumsuz etkilenmemesi amacıyla, ülkemizin gıda üretimi ve güvenliğini sağlamaktan sorumlu kurum olan Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte DTÖ’nün farklı mekanizmaları çerçevesinde yayımlanan bildiri ve raporlarınülkemizce yakından takip edildiğini belirterek, “DTÖ üyesi ülkelerin Kovid-19’la ilgili aldıkları ticaret önlemleri ihracat kısıtlamalarının yanı sıra, pazara giriş ve ticareti kolaylaştırıcı önlemleri de kapsamakta ve listede ağırlıklı olarak tıbbi ve dezenfeksiyon sağlayan ürünler yer almaktadır” açıklamasında bulundu.
YERLİ ÜRETİM KORUNMALI
Ticaret Bakanı Pekcan, tarımsal ürünlerin ve gıda maddelerinin arz ve talep dengesi ile yurt içi ve yurt dışı fiyat gelişmeleri takip edildiğine işaret ederek, “Yerli üretimin korunması ve devamının sağlanmasının yanı sıra iç piyasa fiyatlarının makul seviyelerde tutulması ve spekülatif fiyat artışlarına meydan verilmemesi amacıyla gerekli görülmesi halinde ilgili kurum ve kuruluşlar ile koordineli olarak gümrük vergisi düzenlemeleri başta olmak üzere dış ticaret politikası araçları kullanılmasına devam edilecektir” diye konuştu.
GÜRER: “ÇOK UYARDIK AMA…”
Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise korona virüsün geçtiğimiz yıl Aralık ayının sonunda ortaya çıktığını ve Mart ayında da ülkemizi etkisi altına aldığını anımsattı. Virüsün henüz ülkemize girmeden, tüm dünyayı etkisi altına alacağının öngörüldüğünü hatırlatan CHP Milletvekili Gürer, “Dünyadaki tüm ülkelerin, tarımsal ürünlerde kendi vatandaşlarını düşüneceğinden, ihracat kısıtlamasına gidebileceği yönünde Mart ayından itibaren uyarılarda bulunmuş ve yerli üretimin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekmiştik. Gelinen noktada aynı uyarıyı DTÖ de yapmaya başladı. Şimdi tüm ülkeler özellikle tarımsal ürünler konusunda ihracat kısıtlamasına gidiyor” dedi.
Ülkemizde ne Tarım Ve Orman Bakanlığı’nın ne de Ticaret Bakanlığı’nın bu uyarıları yeterince dikkate almadığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hatta Tarım Bakanı bir soru önergemize verdiği yanıtta, tarımsal ürünler konusunda sıkıntı olmadığını ifade etmişti. Ancak hububat ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanması ülkemizin tarımsal ürünlerde sıkıntılı olduğunu gözler önüne serdi. Çiftçimize makarnalık buğday için ton fiyatı 1800 TL verdik üç sonra 2450 Tl ithal eder duruma düştük. TMO ne kadar iç piyasadan buğday aldı? Onu dâhi bilmiyoruz” ” diye konuştu.
ÖNÜMÜZDEKİ YIL DÜNYA DA KITLIK YAŞANABİLİR
Bu yıl hem girdi maliyetlerindeki artışla hem de pandemiyle mücadele eden Türk çiftçisinin, hasat döneminde de ürünlerinin para etmemesi nedeniyle çok büyük mağduriyet yaşadığına da dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hububatta, bakliyatta, sebze ve meyvede üretici ürünlerini maliyetine bile satamadı. Niğde’de 1 liraya mal edilen patates, 50 kuruştan tüccara satılıyor. 70 kuruşa mal edilen domatesi 40 kuruya bile alan olmadı. Şeker pancarında taban fiyatı henüz belirlenmedi ve üretici şeker fabrikalarına 1 aydır pancar vermesine rağmen ürününün karşılığında ne alacağını halen bilmiyor. Buğday, arpa ve diğer tarımsal ürünlerde üreticilerin aleyhine çok büyük sorunlar yaşandı. O nedenle çok üretici önümüzdeki yıl ekim yapmama riski var. Bu bağlamda önlem alınmalıdır. Türkiye’de tarımsal ürünler konusunda önümüzdeki yıl sıkıntılar yaşanmaması için ekim döneminde olduğumuz bugünde çiftçiyi destekleyip ekime yönlendirmeliyiz. Diğer yandan ithalat yapabileceğimiz ülkeler de pandemi nedeniyle kısıtlamaya gideceği için Türkiye’de önümüzdeki yıl gıda ürünleri ve tarımsal ürünlerde sorunlar yaşamaması için önlemler alınmalıdır. Dünya genelinde bazı ülkeler stoklarını artırmaya ve kendi konumunu korumaya yönelik önlemler alıyor. Bu gidiş ithal ürünü pahalı ve bulması zor kılabilir. Bazı ülkelerde kıtlık yaşanması da olası. Ülkemizde ekilmeyen 3,5 milyon hektar tarım alanlarında yeniden ekim yapılması sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.