GÜRER: “EMEKLİLER BİR MAAŞ TUTARINDA PROMOSYONU HAK EDİYOR”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, emeklilere en az bir maaş tutarında banka promosyon ücreti ödenmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye Bankalar Birliği’nin emeklilere ödenecek promosyon ücretlerini, iktidar baskısıyla düşük tutmaya çalıştığının iddia edildiğini belirten Gürer, “Özel bankaların yüksek promosyon ücreti verme isteğine engel olunmamalıdır” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, SGK ve Türkiye Bankalar Birliği’nin imzaladığı, emeklilere maaş karşılığı ödenen banka promosyon ücretleriyle ilgili sözleşmenin bu ay sona erecek olması nedeniyle TBMM’de basın toplantısı düzenledi.
2007’DE ÇIKAN YÖNETMELİK ANCAK 2017’DE UYGULANMAYA BAŞLANDI
Gürer, emeklilere banka promosyon ücreti verilmesiyle ilgili yönetmeliğin 2007 yılında çıkmasına rağmen, uygulamanın ancak 2017 yılında hayata geçebildiğini hatırlattı.
YILDA 300 TL…
3 yıl önce Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye Bankalar Birliği’nin yaptığı anlaşma gereği emeklilere maaş aldıkları bankalardan cüzzi miktarda banka promosyon ücreti verildiğini kaydeden Gürer, emeklilerin aldıkları maaşlara göre anlaşma yapılan bankalardan yıllık 300 TL ile 450 TL arasında değişen fiyatlarla banka promosyonu aldıklarını ifade etti.
HER YIL BİR MAAŞ TUTARINDA PROMOSYON ÜCRETİ ÖDENMELİ
Banka promosyonlarının kamuda ya da özel sektörde aktif olarak çalışan ve emeklilik hakkı elde edenlere bankalar tarafından maaş karşılığı verilen para olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “Halihazırda emeklilere verilen 300 TL ile 450 TL arasında değişen tutardaki promosyonların emekli ve emekli aylığından yararlanan dul ve yetiş yurttaşlarımıza ödenecek promosyon bedeli her yıl için aldıkları bir maaş olarak ödenmelidir” dedi.
ÖZEL BANKALARA ENGEL OLMAYIN
Özel bankaların yüksek promosyon ücreti verme isteğinde olduğu ancak, Türkiye Bankalar Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kendi aralarında anlaşarak, özel bankaların daha çok promosyon ücreti verme girişimine engelledikleri yönünde duyumlar aldıklarını belirten CHP Milletvekili Gürer, “Bugün için verilen promosyon ücretlerine battığımızda, yıllık olarak ödenen promosyonun günlük olarak hesaplarsak 1 çay parası bile etmemektedir” diye konuştu.
EMEKLİNİN GÖZÜ, KULAĞI PROMOSYONDA
Promosyon ücretlerinin emeklinin üç yıl aynı bankadan maaş alması şartına bağlandığını ve sadakadan öteye geçmeyen bir tutar olarak ödendiğini ifade eden CHP Milletvekili Gürer, “13 milyon emeklinin gözü ve kulağı bu promosyon ücretlerindedir. Kredi çekmeden, kredi kartlarına yüklenmeden, o bankadan alıp bu bankaya yatırıp ay sonunu nasıl getireceğini düşünmek zorunda emeklilere hak ettikleri promosyon ücreti verilmeli ve günümüz koşullarına göre güncellenmelidir” şeklinde konuştu.
EMEKLİLER 10 YIL OYALANDI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, düzenlediği basın toplantısında, “9 Ağustos 2010 tarihli Başbakanlık Genelgesi sonrasında kamu kurum ve kuruluşlarının banka promosyonlarının tamamını personeline dağıtması gerektiği, mevzuatın çok açık hükmüdür. Buna rağmen aksine eylemde bulunanlarda ilgili Yargıtay, Danıştay içtihat kararları ile Türk Ceza Kanunu (TCK) açısından güveni kötüye kullanmak suçunun oluştuğu kabul edilmiştir. Başbakanlığın bu genelgesi, bir kamu kurumu olan ve 13 milyon emekli ile emekli dul ve yetimin aylığını ödeyen, emeklilerin işvereni konumunda bulunan Sosyal Güvenlik Kurumunu da bağlamasına rağmen kurum gerekli çalışmaları yapmamış ve promosyon ödemesini sağlamamıştı. 2007 yılından 2017 yılına kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanları zaman zaman yaptıkları açıklamalarda emeklilere promosyon verilmesi için çalışmaların devam ediyor olduğunu, yakında müjdeli haberler vereceklerini söyleyerek popülist açıklamalarla emeklileri oyalamışlardır” dedi.
SGK, EMEKLİNİN MAĞDURİYETİNİ GİDERSİN
Emeklilere ödenen promosyon ücretlerinin bir müjde ya da lütuf olmadığını vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ilgili genelge ile promosyon ödenmesindeki farklı uygulamalara son vermek ve ödemeleri düzenli hale getirmek amacıyla çıkarılmış olup, tüm kamu kurumlarını bağlamaktadır. Kendisi de bir kamu kurumu olan, milyonlarca emeklinin maaşını ödeyen SGK’nın adilane davranarak, emeklilerin promosyon konusundaki uğradıkları mağduriyetini gidermesi gerekmektedir” diye konuştu.
EN AZ BİR MAAŞ
SGK ile Türkiye Bankalar Birliği arasında yapılacak olan görüşmelerde 13 milyon emekliye ilgilendiren promosyon ödemelerinin yılda 1 maaş kadar olması gerektiğini belirten CHP Milletvekili Gürer, “Bankalar Birliği’nin iktidar baskısıyla kamu bankalarını dikkate alarak promosyon ücretini düşüt tutmaya çalıştığı ifade edilmektedir. Özel bankaların promosyonu yüksek tutma isteğine engel olunmaktadır. Memurlara bu konuda sağlayan avantaj emeklilere de sağlanmalıdır. Emekliler, bankaların maaşlar üzerinden kazanç sağladığı ve bankalar açısından en düşük risk grubu olarak değerlendirilenlerdir. Emeklilerin maaş vereni olarak SGK’nın ve teklifi verecek olan bankaların oturacağı promosyon pazarlığı masasında, en az bir maaş tutarında promosyon ödenmesi sağlanmalıdır. Promosyon sadaka değil, haktır” ifadelerine yer verdi.
EMEKLİ DERT KÜPÜ
Basın toplantısında emeklilerin ciddi anlamda ekonomik sıkıntı yaşadığına da değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Türk-İş’in yaptığı araştırmaya göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 257 TL, yoksulluk sınırı ise 7 bin 353 TL’dir. Bugün 13 milyon emeklinin büyük çoğunluğu açlık sınırının altında yaşam mücadelesi vermektedir. Mutfak enflasyonunda yıllık ortalama artış 14.90, bir çalışanın aylık yaşam maliyeti 2 bin 744 TL olarak açıklanmıştır. Artan enflasyon, pahalılık, ekonomik kriz, temel tüketim ürünlerine gelen zamlar emeklinin belini bükmektedir. Yaşamlarının en güzel yıllarını çalışma yaşamı ile getiren ve en az 25 yıl çalışan emeklilere hak ettiği verilmelidir” şeklinde konuştu.
DİĞER TALEPLER…
CHP Milletvekili Gürer, emeklilerin beklentilerinin sadece promosyon ücreti değil, aile ve gıda yardımı, intibak yasasının düzenlenmesi, sosyal yardımların düzenlenmesi olduğunu ifade etti. İntibak düzenlemesinin Kamu Denetçiliği Kurumunun Anayasa’yı da dayanak gösterip yapılması yönünde SGK uyardığını ancak kurumun bu talebe karşı çıktığını anımsattı. İntibak kanun tekliflerimizde iktidar ret etti. Halen bayram ikramiyeleri asgari ücret tutarına çıkarılması içinde kanun teklifim TBMM’de diye konuştu.