Gürer: “Edirne’den Kars’a hiçbir çiftçi mutlu değil”
Gürer, en çok girdi maliyetlerindeki artışlardan yakınan üreticiye dekar başına verilen 4 liralık gübre desteğinin yetersiz olduğunu belirterek, gübre de dekar başına fiyat artışını. 370 lirayı geçtiğine dikkat çekti. Bu nasıl destek?” diye sordu.
Yerli çiftçiye arpada 1750 lira taban fiyat belirleyip, yabancı çiftçiye 3 bin 100 lira ödeyen TMO’ya da seslenen Gürer, “ 2022 yılında hasat edilecek Buğday maliyeti bugünkü maliyet ile ton başına 4 bin 200 lirayı buluyor. TMO taban fiyatını bugünden buna göre planlamalı “dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, beraberinde Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer ve Merzifon İlçe Başkanı Hasan Koparan ile Merzifon’da çiftçileri, ekim yaptıkları tarlalarda ziyaret etti.
Gürer ve Tuncer dert yanan buğday üreticiler, geçtiğimiz yıla göre başta gübre olmak üzere, mazot ve tohuma büyük oranda zam geldiğini belirterek, girdi maliyetlerinin 2 katına çıktığından yakındı.
GİRDİ MALİYETLERİ 2 KATINA ÇIKTI
Mazotun fiyatının 8 lirayı aştığını belirten çiftçiler geçen yıla gübre fiyatı katladı.geçen sene 2 bin 100 lira olan bir ton buğday tohumunun ise 5 bin 500 liraya çıktığını belirttiler.
DESTEKLER ÇOK AZ
Kuru tarım yaptıkları için kuraklık etkisi ile dekar başına ancak 150 kilogram verim alabildiklerini anlatan çiftçiler, gübre ve mazot desteğinin, artan girdi maliyetlerinin yanında yok denecek kadar az bir rakamda kaldığına değindiler.
ÖNÜMÜZDEKİ YIL DAHA DA ZOR
Girdi maliyetlerindeki artışa rağmen bu sene de ekim yapmaya çalıştıklarını ancak önümüzdeki yılda şartların böyle devam etmesi halinde ekimde zorlanacaklarını belirten çiftçiler , “Biz yüksek fiyata buğday satmak istemiyoruz. Biz sadece girdi maliyetlerinin makul seviyeye inmesini, üreticinin de alın terinin karşılığını alacağı fiyata ürününü satabilmesini istiyoruz. Her sene girdi maliyetleri 2 kat artarken, ürün fiyatları da maliyet altında taban fiyat olması, bizi zor ve sıkıntılı sürecin içine sürüklüyor” dediler.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ile birlikte üreticilerin sorunlarını dinleyen CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer ise Amasya çiftçinin ülke standartlarının üzerinde sayılabilecek tarımsal faaliyet içinde olduğunu ancak girdi maliyetlerindeki artışın, Amasya çiftçisini de çok derinden etkilediğini belirtti.
AMASYA ÇİFTÇİSİ DE BANKALARIN ELİNE DÜŞTÜ
Amasya’da çiftçilerin genellikle Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi’nin verdiği kredilerle haşır neşir olmadığını, genellikle kendi yağıyla kavrularak süreci döndürmeye uğraş verdiğini kaydeden Mustafa Tuncer, ancak şartlar ağırlaşınca daha çok Amasya çiftçisinin de hem Tarım Kredi Kooperatifi hem de Ziraat Bankası ile haşır neşir olmaya başladığını belirtti.
ÇİFTÇİNİN GELİR KAYBI YÜKSEK
Mustafa Tuncer, “Çiftçinin gelir kaybı çok yüksek. Üretici sermayeden yiyor. Birikimlerini harcıyor. Borçlanmalar arttı. Son iki yıldır bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine bağımlılık, önceki yıllarda hiç olmadığı kadar arttı” diye konuştu.
GALOŞ İLE TARLAYA GİRMEKLE BU İŞ ÇÖZÜLMEZ
Çiftçinin zor durumda olduğunu Tarım Bakanının görmesi gerektiğine de değin CHP Amasya Milletvekili Tuncer , “Öyle pilotluk yapmakla bu işler olmuyor. Tarlaya galoşla girmekle de olmuyor. Tarım bakanı gelip toprağa bir bassın, çiftçinin sorunlarını yerinde görsün” dedi.
Gübre desteğinin çok yetersiz olduğunu anlatan Mustafa Tuncer, bu yıl bir istisna uygulanarak, hem ekonomik kriz hem kuraklık hem de pandemi koşullara göz önünde bulundurularak, üreticiye en az yüzde 50 oranında gübre desteği sağlanması gerektiğini vurguladı.
4 LİRALIK DESTEK ÇOK AZ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise girdi maliyetlerinin iki katına çıktığı ülkemizde tarımla uğraşmanın çok zor olduğunu belirterek, “Dekar başına gübrede yeni 4 liralık destek sağlanıyor ama dekarda gübreye gelen zam 370 lira. Gerçek manada destekleme yapılmalı. Çiftçimiz ekmezse aç kalırız. Çiftçimiz topraktan uzaklaşmaması için her önlem alınmalı. Çiftçi şuan mecburiyetten ekiyor. Edirne’den Kars’a çiftçi ve üretici mutlu değil. Mazot, gübre, yem, ilaç ve tohum fiyatları katlanarak artıyor. Çiftçi de besici de ciddi sıkıntı yaşıyor. Bakan, gidip kuru tarım yapan çiftçiyle kırsalda besiciyle görüşsün ki gerçeği görsün ” önerisinde bulundu.
TMO’YA TABAN FİYAT ÖNERİSİ
Üreticinin 2 bin 250 liraya sattığı ekmeklik buğdayın bugün 3 bin 300 liraya İthal edildiğini, makarnalık buğdayın Kanada’da fiyatının 700 doları geçtiğini belirtip, ülkemizde kırsalda küçük aile tipi üreticide buğday kalmadığı için piyasada artan fiyattan stokçuların faydalandığını söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu yıl ekimi devam eden buğdayın maliyetinin hasat döneminde giderleri ile ton başına en az 4 bin 250 lira olacağı tahmin ediliyor. TMO, 2022 yılı buğday taban fiyatını bu rakamları ve yurt dışında artan ürün fiyatlarını dikkate alarak belirlemezse çiftçinin sıkıntısı katlar ” ifadelerini kullandı.