Gübre Takip Sistemi Hazırlık Çalışmaları Başladı
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü hayata geçirilmeye hazırlanan gübre takip sistemi ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Konu hakkında ilçe müdürlüklerine yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısına Gıda tarım ve Hayvancılık Saray İlçe Müdür V. Asuman Ertaflan’da katıldı.
Piyasaya arz edilen gübrelerin paketlenme aşamasından son kullanıcıya kadar takibinin sağlanmasına ilişkin gerekli usul ve esasları belirlemek amacı ile Bakanlığımızca hazırlanan ve 6 Nisan 2017 tarih ve 30030 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren " Piyasaya Arz Edilen Gübrelerin İzlenmesine Yönelik Tebliğ"e dayanılarak Gübre Takip Sistemi uygulamasına ilişkin bilgilendirme toplantısı 22.11.2017 günü İl Müdürlüğü toplantı salonunda İl Müdür Yardımcısı Ahmet Tekgöz, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Alaaddin Zeybek ve İlçe Müdürleri ve İlçe Teknik Personelinin katılımı ile İl Müdürlüğü Gübre Denetçileri Şükriye Çolak ve Eşref Duyu tarafından Gübre Takip Sisteminin uygulanması hakkında katılımcılara bilgi aktarıldı.
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce; piyasaya arz edilen gübrelerin paketleme aşamasından son kullanıcıya kadar takibinin sağlanmasına yönelik olarak, ülke tarımında kullanılan gübrelerin taklit, tağşiş ve sahteciliğin önlenerek dağıtımının amacına uygun yapılması, güvenli şekilde kullanılması ve bu anlamda tarımsal verimliliği artırıp, yanlış gübre kullanımının önlenmesi ile gübre üretim ve tüketiminin kayıt altına alınabilmesi amacıyla Gübre Takip Sistemi kurulmaktadır.
Gübre Takip Sistemi, gübrelerin paketleme aşamasında ürünün içerisine biyoteknolojik olarak uygulanan DNABarkod™ ile karekod/barkod etiketlerle eşleştirilmesi yapılarak, her bir ürünün kimliklendirilmesi ve bu şekilde piyasaya arz edilmesi çalışmalarını kapsar. Sistemin kuruluş amacı gübreden, tedarik zincirindeki üretici/ithalatçı-dağıtıcı ve kullanıcı bilgisine ulaşmaktır. Gübre Takip Sistemi ile çuval, şişe, torba veya karton paketlerde piyasaya arz edilen ürünlerin üretici/ithalatçıdan, dağıtıcıya ve nihai kullanıcı olan çiftçiye kadar güvenle ulaştırılması hedeflenmektedir. Bu süreçte geriye dönük olarak ürünlerin kullanım ve zincirleme tedarik aşamalarının tüm halkalarına ulaşılmasına olanak sağlanarak sahte, kaçak, tağşiş ürünlerin tespiti kolaylıkla yapılmakta; sonuç itibariyle ülke genelinde üretilen veya ithal edilen gübreler hakkında etkin bir takip sisteminin kurulmasına yönelik bir çalışma olarak öne çıkmaktadır.
Bu özellikleri ile Gübre Takip Sistemi;
• Sahte, tağşiş ve kaçak Gübre satışını önler,
• Gübre politikalarının belirlenmesinde Genel Müdürlüklere doğru hızlı ve anlık veri sağlar.
• Üretici/İthalatçı-Dağıtıcı-Çiftçi arasında güven zinciri oluşturur.
• Gübre piyasası hakkında veri sağlar.
Bu Tebliğ kapsamındaki ürünleri üretenler ile piyasaya arz eden dağıtıcılar, en geç 31/12/2017 tarihine kadar faaliyetlerini bu Tebliğ hükümlerine uyumlu hale getirmek zorundadır.
Tarımda Kullanılan Organik, Organomineral Gübreler ve Toprak Düzenleyiciler ile Mikrobiyal, Enzim İçerikli ve Organik Kaynaklı Diğer Ürünlerin Üretimi, İthalatı, İhracatı ve Piyasaya Arzına Dair Yönetmelik kapsamındaki ürünler ile 10/10/2015 tarihli ve 29498 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Nitrat Azotu İçeren Kimyevi Gübrelerin Satışı, Nakli ve Stok Bildiriminin Kontrolüne Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2015/42) kapsamındaki ürünler haricindeki diğer ürünler için en geç 1/7/2018'dir.