CHP Milletvekili Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım Bakanı Pakdemirli, üreticiden tüketiciye kadar güven ortamına dayalı sağlıklı besin zinciri kurulması için yeniden yapılanma çalışmasının bulunmadığını açıkladı…

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde artış gösteren merdiven altı üretim, taklit ve tağşiş ürünler, stokçuluk ve fahiş fiyat uygulamalarıyla ilgili sorunu, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 

 Gürer, denetimler için Bakanlık teşkilatlarında yeniden yapılanma çalışmasının olup olmadığını ve belediyelere bu konuda yetki verilip verilmeyeceğini sordu. Önergeyi yanıtlayan Bakan Bekir Pakdemirli, denetimlerde tek yetkili otoritenin Tarım ve Orman Bakanlığı olduğunu ve sağlıklı besin zinciri kurulması için yeniden yapılanma çalışmasının bulunmadığını açıkladı. 

 GIDA TERÖRÜ İÇİN SORU ÖNERGESİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de daha önce defalarca kez gündeme getirdiği gıda terörü, fahiş fiyat artışları ve stokçuluk gibi sorunlara bu kez de Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelttiği yazılı soru önergesiyle dikkat çekti. 

DENETİM VE KONTROLLER İÇİN YENİ BİR DÜZENLEME YAPILACAK MI?

Gürer, “Merdiven altı üretim, stokçuluk ve fahiş fiyat uygulamalarına doğru, etkin ve hızlı bir şekilde müdahale edilmesine yönelik yeni düzenlemeler için çalışmalar yapılmakta mıdır?

Üreticiden tüketiciye kadar güven ortamına dayalı sağlıklı besin zinciri kurulması için yeniden yapılanma çalışması var mıdır?” şeklinde sorular yöneltti. 

BELEDİYELERE YETKİ YOK 

Önergeyi yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yaşanan bu olağanüstü süreçte Belediyelerin; kendi mevzuatı kapsamında denetim yapabileceğine işaret etti. 

TEŞKİLAT YAPISI DEĞİŞTİRİLDİ 

Gıda güvenilirliğini sağlamaya yönelik düzenlemelerin yapıldığı 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun; tarladan sofraya anlayışının benimsendiği bütüncül bir anlayışla hazırlanarak yayımlandığını ifade eden Bakan Pakdemirli, “Yayımlanan mevzuat kapsamında gıda güvenilirliğinin sağlanmasına yönelik tek yetkili otorite olarak görevlendirilen Tarım ve Orman Bakanlığı teşkilat yapısında gerekli değişiklikleri gerçekleştirmiştir” dedi.

SAĞLIKLI BESİN ZİNCİRİ İÇİN YENİDEN YAPILANDIRMA ÇALIŞMASI BULUNMUYOR

Bakan Pakdemirli, üreticiden tüketiciye kadar güven ortamına dayalı sağlıklı besin zinciri kurulması için yeniden yapılanma çalışmasının bulunmadığını da sözlerine ekledi. 

GÜRER: “TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ SORUNLARINDAN BİRİ DE GIDA TERÖRÜ”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin taklit, tağşiş ürünler, stokçuluk ve fahiş fiyat uygulamaları olduğunu belirtti. 

BELEDİYELERE YETKİ ŞART

Gıda güvenliği ve güvencesi için yapılması gereken çalışmalar kapsamında halk sağlığı adına bazı önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden Gürer, bunlardan birinin de belediyelere yeniden denetim ve kontrol yetkisi vermek olduğunu ifade etti. Ayrıca 2004 ve 2010 yılında yapılan değişiklikle belediye zabıta ve sağlık birimlerinin  gıda  ile ilgili yetkilerinin önemli ölçüde Bakanlığa aktarılmasının gıda için ciddi sorunlar yarattığının görüldüğünü, bu nedenle belediyelere yetkilerinin geri iadesinin şart olduğunu  belirtti.

SORUN BÜYÜK AMA…

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetimlerle ilgili teşkilat yapılarında değişiklik yapmasına rağmen üreticiden tüketiciye güven ortamına dayalı sağlıklı besin zinciri kurulması için yeniden yapılanma çalışmasının bulunmamasını eleştiren Gürer, “Böylesine önemli bir soruna rağmen Tarım  ve Orman Bakanlığı’nın sağlıklı besin zinciri kurulması için bir çalışmasının olmaması düşündürücüdür. Bu konuda yapılması gereken en uygun yöntem, belediyelerin denetim ve kontrol yetkisinin yeniden artırılması  olacaktır. Bakanlığın mevcut yapısı ve kadroları ile gıda denetiminde istenen sonuca ulaşabilmesi çok zordur” dedi.