FETHULLAH GÜLEN'İ BİRE BİR TAKLİT EDİYORSUNUZ
CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Nurten Yontar, öğretmen yetiştirmenin üniversitelerin görevi olduğuna işaret ederek, bu işin Millî Eğitim Bakanlığına devredilmesini “akla mantığa ziyan” olarak yorumladı. CHP’li Vekil, “Teklif, lisans eğitimini tamamlayıp öğretmen olan bireylerin diplomasını Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yeterli görülmediğini ortaya koymuştur. Fethullah Gülen'in eğitim sistemini bire bir taklit ediyorsunuz” dedi.
CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Nurten Yontar, Ekim ayına ertelenen Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkındaki basın açıklaması
Anayasa Mahkemesi tarafından daha önce iptal edilen bu kanun teklifinin Milli Eğitime hiçbir şey kazandırmayacağına işaret eden Yontar, şunları söyledi: “5 Temmuz'da kabul edilerek TBMM gündemine gelen ve yoğun tartışmalara neden olan Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun Genel Kurulu görüşmelerinin birinci bölümü tamamlanmış, ikinci bölüm görüşmeleri ise şimdilik 1 Ekim tarihi sonrasına bırakılmıştır. Öğretmenlerin iş güvencesini tehdit eden, Yeni kurulacak Eğitim Akademileri üzerinden AKP kadroları yetiştirilmesi hedeflenen, Özlük haklarının zayıflatıldığı ve eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırdığı, Ücretli öğretmenlerin, özel sektör öğretmenlerinin ve atanmayan öğretmenlerin sorunlarına yönelik bir çözüm önerisi içermeyen,
Her şeyden önemlisi Anayasa Mahkemesi tarafından daha önce iptal edilen bu kanun teklifi, Milli Eğitimimize hiçbir şey kazandırmayacaktır.”
FETHULLAH GÜLEN'İN EĞİTİM SİSTEMİNİ BİRE BİR TAKLİT EDİYORSUNUZ.
CHP’li Vekil Yontar, “Milli Eğitim Akademilerinin teklifteki haliyle kurulması sonucunda öğretmenlerimizin nasıl yetiştirileceği merak konusudur. Öğretmen yetiştirmek üniversitelerin görevi olup, bu işin Millî Eğitim Bakanlığına devredilmesi akla mantığa ziyandır. Aslında bu hâliyle söz konusu teklif, lisans eğitimini tamamlayıp öğretmen olan bireylerin diplomasını Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yeterli görülmediğini ortaya koymuştur. Bir de yok saydığınız yeni öğretmenlerimizin ailelerini düşünün. Ne kadar zorluklar içinde çocuklarını okutmaktalar. 15 Temmuz 2016 öncesi ağlayarak Türkiye'ye gelmesini istediğiniz dershaneler sahibi, ‘Hocamız’ dediğiniz 15 Temmuz terör saldırılarından sonra da terör örgütü ilan ettiğiniz Fethullah Gülen'in eğitim sistemini bire bir taklit ediyorsunuz.”
ÖĞRETMENLERLE DALGA MI GEÇİYORSUNUZ?
Eğitimde başarının geldiği noktaya dikkat çeken Yontar, şöyle devam etti: “Yine, söz konusu teklifle, Millî Eğitim Akademisinde hazırlık eğitimine alınan öğretmenlere her ay 16 bin 900 lira para ödenmesi ile ilgili bir madde bulunmaktadır. Türk-İş’in her ay yaptığı geçim şartları araştırmasına göre, 2024 yılının haziran ayı itibariyle dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 18 bin 979 lira, yoksulluk sınırının ise 61.820 liraya yükseldiği bir Türkiye’de siz öğretmenlerle dalga mı geçiyorsunuz? Açlık sınırı altında yaşamaya çalışan bir öğretmenimiz nasıl sağlıklı eğitim verebilir?
Öğrencilerin okulda öğrendikleri bilgi ve becerileri günlük yaşamda kullanma becerisini ölçmeye yarayan PİSA uygulaması ülkemiz için hayal kırıklığıdır. PISA 2022 uygulaması, 37'si OECD üyesi olmak üzere toplam 81 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Buna göre ülkemiz, matematik alanında 37 OECD ülkesi arasında 32'nci sırada, fen alanında 29'uncu sırada, okuma becerilerinde ise 30'uncu sırada yer almıştır.”
Teklifi TBMM’ye getirmekten vazgeçin.
Ekim ayında TBMM’ye getirilecek kanun teklifinden vazgeçilmesi çağrısı yapan Yontar, şu tespitlerde bulundu: “Bu sonuçlar, ÇEDES diye anlamsız bir proje yaratanların, 22 yılda 9 Milli Eğitim Bakanı değiştirenlerin, Dindar nesil yaratacağız diye yola çıkanların, son olarak da Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu tüm Türkiye’ye dayatanların eseridir. Öğretmenlik Meslek Kanunu gibi gereksiz kanunlar getireceğinize keşke enerjinizi öğrencilerimizin başarısını arttırmak için kullansaydınız. Bugün ülkemizin gençleri bu kadar geride kalmazdı.
ENERJİNİZİ; ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEYE HARCAYIN
Millî Eğitim Bakanlığı tarafından daha önce de gündeme getirilen Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun 6 maddesi 2023 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Anayasa Mahkemesi, öğretmenlik mesleğinin kariyer basamaklarına ayrılması, aday öğretmenlik ve aday öğretmenliğe atama usullerine ilişkin düzenlemelerin iptaline karar vermişti. Gelin bu Kanun Teklifini Ekim ayında TBMM’ye getirmekten vazgeçin. Eğer getirirseniz ve Kanun Teklifi Mecliste yasalaşırsa yeniden iptali için tekrar Anayasa Mahkemesine gönderilecek. Daha önce de bahsettiğim gibi, enerjinizi; öğretmen yetiştirmeye, öğretmenlerimizin gelir seviyelerini arttırmaya, öğretmenlerimizin kanayan yaralarına çare olmaya, öğrencilerimizin bilgi ve beceri seviyesini arttırmak için harcayın.”