Et ve et ürünü işletmecilerine eğitim
Saray’da et ve et ürünleri konusunda faaliyet gösteren işyeri temsilcilerine bilgilendirme ve eğitim toplantısı düzenlendi. Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen toplantıda Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği hakkında bilgi verilirken, toplantıya sadece 4 kasabın katılması dikkat çekti.
Saray’da faaliyet gösteren kasaplara yönelik Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’nda yapılan bilgilendirme toplantısında Veteriner Hekim Bilal Emül ve Ziraat Mühendisi Gürkan Barış yeni tebliğ hakkında bilgilendirmede bulundular.
ÜRETİMDE MEKANİK OLARAK AYRILMIŞ ETLER KULLANILAMAZ
Veteriner Hekim Bilal Emül Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’ni anlatarak, teknik ve hijyen konularında bilgilendirme yaptı. Bu konuda, büyükbaş ve küçükbaş hayvan etlerinin birbirleriyle karıştırılabileceğini, kanatlı hayvan türlerinden elde edilen etlerin birbirleriyle karıştırılabileceğini, bunların dışındaki farklı hayvan türlerine ait etlerin birbirleriyle karıştırılamayacağını, ancak sadece üretim teknolojisi gereği kanatlı eti ürünlerine kırmızı et veya yağı karıştırılabileceğini ifade eden Emül, bu tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde mekanik olarak ayrılmış etlerin kullanılamayacağını söyledi.
GÜNLÜK SATIŞ YAPILACAK
Perakende işletmede son tüketiciye satış aşamasında kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı eti karışımları üretimlerini takiben doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilerek günlük olarak satışa sunulacağını ifade eden Emül, bu tebliğ kapsamında yer alan çiğ kırmızı et, çiğ kanatlı eti, kıyma, hindi kıyması, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı eti karışımlarını üreten ve/veya satan işyerlerinde farklı hayvan türlerine ait etlerin birbirinden ve diğer gıdalardan ayrı olarak üretileceği ve ayrı olarak satışa sunulacağını söyledi.
SORU CEVAP KISMI İLE SONA ERDİ
Kanatlı eti dönerinin raf ömrü pişirilme süresi dahil en fazla 24 saat, dondurulmuş kanatlı eti dönerinin raf ömrünün en fazla 6 ay olduğu olduğunu ifade eden Emül, hindi kıyma üretiminde diğer kanatlı hayvanlara ait etlerin kullanılamayacağını, hindi kıymanın sadece dondurulmuş olarak piyasaya arz edileceğini, kanatlı kıymanın sadece kemiklerinden ayrılmış çiğ hindi etinden üretileceğini ve diğer kanatlı etlerinin katılamayacağını söyledi.
Toplantı, resmi gazetede yayınlanarak, 5 Mart tarihinde yürürlüğe giren et ve et ürünleri tebliği ile ilgili karşılıklı soru-cevap şeklinde tamamlandı.