CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ’da ve özellikle de Saray ve Çerkezköy’de vatandaşları sıkıntıya sokan TREDAŞ uygulamalarını Meclis’e taşıdı. Yüceer, özelleştirmenin üzerinden bir yıl bile geçmeden sürekli elektrik kesintileri ve bakımsızlık nedeniyle patlayan trafolarla anılan TREDAŞ’ın keyfi uygulamalarına ne zaman son verileceğini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız’a sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili ve PM Üyesi Dr. Candan Yüceer, Tekirdağlı vatandaşların sık sık sorun yaşadığı TREDAŞ uygulamalarını Meclis gündemine taşırken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız’a da konuyla ilgili olarak soru önergesi verdi.
Başta Tekirdağ olmak üzere, Çanakkale, Edirne, Kırıkkale illerini kapsayan ve 830 bin abone üzerinden yaklaşık 1,5 milyon vatandaşa elektrik dağıtan TREDAŞ’ın geçen yıl, Çeçen Yatırım Holding tarafından 575 milyon dolara devir alındığını hatırlatan Yüceer, özelleştirmenin ardından yaşanan sorunlara dikkat çekti.

VATANDAŞI BEZDİRDİ
TREDAŞ’ın özelleşmesiyle birlikte kendisine sürekli şikayetler geldiğini hatırlatan Yüceer, şikayetlere konu olan uygulamalara kendisinin de tanık olduğunu belirtti. Yüceer, “Gün içinde sık sık kesilen elektrikler vatandaşı artık canından bezdirdi.  Vatandaşların kullandığı elektrikli ve elektronik aletler, bozuluyor. Sık sık elektrik kesilmesi nedeniyle küçük esnaf ve sanayici iş yapamıyor” dedi.

KEYFİ UYGULAMA
TREDAŞ’ın uygulamalarının artık keyfi bir hal aldığını ve bu olumsuz uygulamaların sonuçlarını vatandaşlara yüklediğini belirten Yüceer, “Elektrik arızayı arayan vatandaşlar, ‘Biz bir sorun bulamadık. Gidin elektrikçi çağırın. O da yapamazsa geliriz’ ifadeleri ile karşı karşıya bırakıldığı söyleniyor. Örneğin, geçtiğimiz günlerde Çorlu’da bir caminin ısıtma aboneliğe bağlı elektriği önceki borcu gerekçe göstererek kesildi. Kış aylarında elektrikli sobalar ile ısınmak durumunda kalanlar ne yapacak?” diye sordu.

TREDAŞ’IN GÖREVİNİ BELEDİYE YAPIYOR
Saray’da elektriklerin sık sık kesilmesinin ve Malkara’da yaşanan trafo patlamalarının vatandaşı bıktırdığını belirten Yüceer, TREDAŞ’ın yapması gereken uygulamaları belediyelerin üstlendiğini vurguladı.  Elektrik kablolarının yer altına alınması konusunu buna örnek olarak veren Yüceer, ‘Şarköy’ün en işlek caddesi olan İnönü Caddesi ve birkaç sokakta aydınlatma olmadığı için, bu görevi belediye yerine getirdi. Şarköy İşletme Şefliği’ne 500 adet sokak lambası verildi. TREDAŞ’ın asli görevini duyarlı belediyemiz yerine getiriyor. Vatandaşın sorununu çözmek için TREDAŞ’lı yetkilileri göreve ve sorumluluğa davet ediyorum’ diye konuştu.

BAKAN’A SORULAR
Vatandaşların artık bu konuda çileden çıktığını da belirten CHP’li Yüceer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a şu soruları yöneltti:

ŞİKAYETLER BAKANLIĞA ULAŞIYOR MU
1-TREDAŞ’ın yaptığı uygulamalardan bakanlığınızın haberi var mıdır?
2-Tarafımıza ulaşan şikayetlerin benzeri bakanlığınıza ulaşmış mıdır? Ulaşmış ise tutumunuz ne olmuştur?
3-TREDAŞ’ın uygulamaları sonucu cihazları bozulan vatandaşlarımızın, üretim yapamaz hale gelen esnaf, çiftçi ve sanayicilerimizin maddi/manevi kayıplarının sorumlusu kim olacaktır?
4-Eşyası bozulan, ürünü tarlada kalan veya üretim yapamayan sanayicilerin mağduriyeti nasıl giderilecektir?

TRAKYA’DA KAÇ TRAFO PATLADI
5-TREDAŞ’ın uygulamaları nedeniyle yükü kaldırmayan trafoların patladığı bilinen bir gerçektir. Bu çerçevede, son bir yıl içinde Trakya genelinde patlayan trafo sayısı kaçtır? Maliyet artışı faturalara doğal olarak mağdur vatandaşa yüklenmiş midir? Özelleştirme öncesindeki son dönem ile önergenin yanıtlandığı tarihteki 1 kw/saat ücreti nedir?

AKSAKLIKLARIN SORUMLUSU KİM
6-Yer altına alınan hatların çalışmaları sebebiyle yaşanan aksaklıkların sorumlusu kimdir? Bu aksaklıkların kısa sürede giderilememesinin sebebi TREDAŞ’ın yeterli ekip ve personel bulundurmaması mıdır? TREDAŞ’ın bu amaçla görevlendirdiği kaç personeli bulunmaktadır?