‘Etkili ve gerçekçi çözümler benimsenmeli’
DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen, İçişleri Bakanlığı’nın valiliklere gönderdiği ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Faaliyet Planı’ başlıklı genelgeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Genelgeyi kadına yönelik şiddetle mücadelede hedefler belirlemesi bakımından önemli bulduğunu söyleyen Esen, hedeflerin uygulamasını yakından takip edeceklerini kaydetti.

Genelgenin yetersiz olduğunu savunan Esen şu ifadeleri kullandı:
‘Genelgenin yakın takipçisi olacağız’
“DEVA Partisi olarak, her gün kadına yönelik farklı şiddet olaylarının yaşandığı ülkemizde, şiddetle mücadelede etkili kararlar alınmasının ve bu kararlarının hızlı bir şekilde uygulanmasının hayati bir önemde olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle, belirlenen hedeflerin yetersizliği dikkate alınarak etkili ve gerçekçi çözümlerin benimsenmesi ve kadına yönelik şiddetle kararlı bir şekilde mücadele edilmesi gerekliliğini iktidara hatırlatırız. Söz konusu genelgenin yakinen takipçisi olacağız.”

‘Genelgedeki hedefler etkili ve yeterli bir çözüm yolu değil’
“Kolluk personelinin eğitimindeki aksamaların, riskli vakaların takibinde ve gizlilik kararı alınmasında yaşanan sıkıntıların ve konukevlerinin yetersizliğinin sadece genelge yayınlamakla çözüme kavuşmayacağı açıktır. Genelge’de yer alan hedefler kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında etkili ve yeterli bir çözüm yolu sağlamamaktadır.”

‘Kadınları çaresizliğe iten eksiklikler var’
“Nüfusu 100 binin üzerindeki belediyelerde konukevi sayısındaki artışın en az 10 ile sınırlı tutulması konukevi ihtiyacını gidermekte yetersiz kalacak. Nüfusu 100 binin altında kalan belediyelerde konukevi açılmasına ilişkin bir düzenlemenin yapılmamasını ise kadınları çaresizliğe iten büyük bir eksiklik olarak görüyoruz. Ayrıca hedef arasında konukevlerinin kalitesinin artırılması ya da kadını sonraki yaşama hazırlayacak iyileştirmelerin yapılması yer almıyor. Bu, konukevlerinin nitelikleri bakımından önemli bir eksikliktir.”

‘Elektronik kelepçe artışı yetersiz, eğitimlerin içeriği bilinmiyor’
“Elektronik kelepçelerin sayısında yüzde 50 oranında artış öngörülüyor. Zaten toplam bin tane elektronik kelepçe var. Bu sayıyı 500 daha arttırmak şiddeti önlemek açısından oldukça yetersizdir. Ayrıca Genelgede kolluk personeline verilmesi planlanan eğitimlerin içeriği, bu eğitimi kimlerin veya hangi kuruluşların vereceği gibi detaylar ortaya koyulmamıştır. Bu da söz konusu eğitimlerin etkisi konusunda tereddütlere yol açmaktadır.”

‘İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmayan hükmü hedefleniyor’
“Riskli vakaların takip edilmesine ilişkin hedefler önemli ve olumlu olmakla birlikte, bir tekrardan ibaret görünmektedir. Bilindiği gibi, İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükte olduğu dönemde, benzer bir düzenleme Sözleşme’de yer almasına rağmen gereği yerine getirilmemiştir. Sözleşme yürürlükte iken bu hüküm uygulanmamıştır. Yani İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmayan hükmü hedeflenmektedir.”

‘Hükümlüler tahliye edilirken mağdur kadınlar bilgilendirilmedi’
“Pandeminin başlarında infaz kanununda yapılan değişiklik nedeniyle şiddet faili pek çok hükümlü tahliye edildi. Buna rağmen mağdur kadınlara bilgilendirme yapılmadı. Şimdi bu tahliyeleri derhal kolluğa bildiren yeni bir entegrasyon sistemi kurulacağı, risk değerlendirme parametrelerinin güncelleneceği, risk yönetim ekibi oluşturacağı gibi hususlara yer veriliyor. Uluslararası bir sözleşmede yer alan benzer bir hükmün yürürlükteyken dahi uygulanmaması hafızalarımızda. Bir genelgeyle riskli vakaların takip edilmesinin mümkün olup olmayacağı süreçte takip edilmesi gereken bir husustur.”