“ÇİFTÇİYE VERİLMESİ GEREKEN DESTEK 78 MİLYAR, VERİLEN DESTEK 29 MİLYAR”
“24 MİLYON HEKTARLIK TARIM ARAZİSİNİN 4 MİLYONU İPOTEKLİ”
“ÇİFTÇİMİZ BORÇ BATAĞINDA”

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, borç batağında olan çiftçilerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Dr. Yüceer, “Çiftçimiz borç batağında. Bankalara rehin bırakılan tarım arazilerinin toplam büyüklüğü 5 milyon 600 bin futbol sahasına eşit” dedi.

CHP PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, borç batağında olan çiftçilerin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Çiftçilerin üretimlerini sürdürebilmeleri için en azından Tarım Kanunu’ndaki hükme uygun olarak destek verilmesi gerektiğini belirten Dr. Yüceer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin 2022 yılında 25,8 milyar TL olarak planlanan tarımsal destekleme bütçesinin 3,2 milyar TL ek bütçe ile 29 milyar TL’ye çıkarıldığını müjde olarak duyurduğunu hatırlatan Dr. Yüceer, “Bu ufak artışın müjde olarak verilmesi trajikomiktir. Tarımda yüzde 300’e varan oranlarda maliyet artışı varken, 2021 yılında 22 milyar lira olan tarımsal destekleme bütçesinin 2022 yılı için %30 civarında bir artışla 29 milyar liraya çıkarılmış yeterli olmaktan uzaktır” ifadelerini kulandı.

“DESTEKLER VERİLİRKEN TARIM KANUNU’NA UYULMUYOR”

Çiftçiye desteklerin Tarım Kanunu’na uygun olarak verilmediğini vurgulayan Dr. Yüceer, “Tarım Kanunu’nun 21. Maddesi’nde bulunan ‘Tarımsal desteklemeler için bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamaz’ hükmü uygulanmamaktadır. Çiftçilerimizin üretimi sürdürebilmesi için en azından kanun hükmüne uygun olarak destek alması gerekmektedir. Bu rakam ise 78 milyar TL’ye denk gelmektedir” dedi.

Türkiye’de yaklaşık 24 milyon hektarlık tarım arazisinin 4 milyonunun ipotekli olduğunu belirten Dr. Yüceer, “Miktar olarak 3 milyon 110 bin 772 parsel tarım arazisi üzerinde ipotek bulunmaktadır. Bu arazilerin üzerindeki ipotek bedeli ise 3 trilyon lirayı aşmaktadır. Bankalara rehin bırakılan arazilerin toplam büyüklüğü 5 milyon 600 bin futbol sahasına eşittir. Bu tablo çiftçimizin düştüğü borç batağını özetlemektedir” diye konuştu.

CHP’li Yüceer’in Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den yanıtlamasını istediği sorular şöyle:
1-  Tarım Kanununun 21. Maddesinde yer alan “Tarımsal desteklemeler için bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamaz” hükmünü uygulamak üzere Bakanlığınız tarafından yürütülen bir çalışma var mıdır? Varsa ne aşamadadır?

2- Tarımsal desteklerin kanunlarda belirtilen sınırların altında olmasıyla birlikte yüksek faiz oranlarıyla kredi almak için borçlanan üreticinin borç batağından kurtarılması amacıyla Bakanlığınızın diğer bakanlıklarla ortaklaşa yürüttüğü bir çalışma var mıdır?

3- 2011-2022 yılları arasında çiftçilere verilen destek miktarı yıllara göre ne kadardır? Bu destek tutarları hangi kriterlere göre belirlenmektedir?

4- Tarımsal girdilerde dışa bağımlılığın azaltılması konusunda Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır? Varsa detayları nelerdir?

5- Borçları nedeniyle 2011-2022 yılları arasında üretimi durduran çiftçi sayısı kaçtır?

6- 2011-2021 yılları arasında Ziraat Bankası ile diğer bankalar ve Tarım Kredi Kooperatifine borçları nedeniyle üretim araçları haczedilen çiftçilerin sayısı kaçtır? Üretim aracı haczedilen çiftçilerin sayısının yıllara göre dağılımı nedir?