CHP’Lİ YÜCEER, OSB’LERDEKİ ELEKTRİK KESİNTİSİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
“SANAYİCİNİN ZARARI KARŞILANACAK MI?”
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, organize sanayi bölgelerinde fabrikaların durmasına yol açan enerji krizini Meclis gündemine taşıdı. Dr. Yüceer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde sanayicinin zararının karşılanıp karşılanmayacağını sordu.
CHP PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, organize sanayi bölgelerinde fabrikaların durmasına yol açan elektrik kesintileriyle ilgili soru önergesi verdi. Dr. Yüceer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, “OSB’lerde uygulanan kesinti sonucu zarara uğrayan fabrikaların zararlarının karşılanması için Bakanlığınız tarafından yürütülen bir çalışma ya da eylem planı var mıdır?” diye sordu.
“TÜRKİYE TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK ENERJİ KRİZLERİNDEN BİRİ”
Yaşanan kesintilerin Türkiye tarihindeki en büyük enerji krizlerinden biri olduğunu ifade eden Dr. Yüceer, “Sanayideki enerji krizi gün geçtikçe derinleşmektedir. İlk olarak fabrikaların doğalgaz kullanımı, İran’daki arıza gerekçe gösterilerek yüzde 40 oranında kısıtlanmıştı. 24 Ocak’tan itibaren ise Türkiye’deki tüm OSB'lerde 3 gün elektrik kısıntısı uygulanacağı açıklanmıştır. Türkiye'deki tüm organize sanayi bölgeleri doğalgaz kaynaklı elektrik kısıntısı ve tedarik problemleri nedeniyle üretimlerine ara vereceklerini açıklamıştır. Organize sanayi bölgelerindeki elektrik kısıntısı ile ülkedeki üretimin en az 3 gün duracağı belirtilmektedir. Yapılan kesintiler nedeniyle tedarik zincirinin bozulacağı ve artan ürün maliyetleri tüketiciye yansıtılacağı; bununla birlikte sorunun devam etmesi durumunda raflarda ürün bulmanın da zorlaşabileceği tahmin edilmektedir” dedi.
CHP'li Dr. Yüceer, Bakan Dönmez’e şu soruları yöneltti:
1) OSB’lerde uygulanacak kesintiler için TEİAŞ neden yazılı açıklama ve bildirimde bulunmamaktadır?
2) Bakanlığınız, bu kesinti için neden bir hazırlık, acil eylem planı gibi çalışmalar yürütmemiş, halkı ve üreticiyi son ana kadar bilgilendirmemiştir?
3) Doğalgaz tedarikinde yaşanılan sıkıntı nedeniyle Türkiye’deki elektrik üretimi nasıl etkilenecektir?
4) Gaz ve elektrik kesintileri nedeniyle ne kadarlık bir ekonomik kayıp yaşanmasını öngörülmektedir?
5) OSB’lerde gaz ve elektrik kesintileri nedeniyle ne kadar büyüklükte bir üretim kaybı yaşanması beklenmektedir?
6) OSB’lerde uygulanan kesinti sonucu oluşacak zarar ve kaybın ilerleyen süreçte son tüketiciye yansımaması için önlem alınmış mıdır? Alındıysa bu önlemler nelerdir?
7) OSB’lerde uygulanan kesinti sonucu zarara uğrayan fabrikaların zararlarının karşılanması için Bakanlığınız tarafından yürütülen bir çalışma ya da eylem planı var mıdır? Varsa detayları nelerdir?
8) İran doğalgaz tedarikini 10 gün süreyle keseceğine dair ne zaman bildirimde bulunmuştur? Bildirim sonrası doğalgaz tedarikindeki kesintinin telafisine yönelik hangi önlemler alınmıştır?
9) İran’dan günlük ne kadar doğalgaz alınmaktadır? İran’dan satın alınan doğalgazın Türkiye’nin satın aldığı toplam doğalgaz içerisindeki payı nedir?
10) Ülkemizin doğalgaz depolama kapasitesi ne kadardır? Depolanan doğalgaz ülkemizin günlük ihtiyacını kaç gün süreyle karşılayabilmektedir? 26 Ocak 2022 itibarıyla Türkiye genelindeki depolama alanlarının yüzde kaçı doludur?
11) Yaşanan enerji krizinin önümüzdeki aylarda tekrarlanması öngörülmekte midir?