Büyükşehir’den Süt Üreticisine “Candan” Destek: Saray’da Süt Yemi Dağıtımı Başladı
Ocak ayının başlarında imzalanan Karma Yem Projesi Protokolü’nde ilk adım Saray’da atıldı. 17 Ocak 2025 Cuma günü yapılan törenle süt üreticilerine Ocak ayı için planlanan yem desteği başladı. İl genelinde toplanan talepler doğrultusunda, Ocak ayı içinde 183 üreticiye 404 ton süt yemi dağıtılacak.
Törene, Saray Belediye Başkanı Abdül Taşyasan, Saray’da görev yapan muhtarlar, üreticiler, üretici birliklerinden ve kooperatiflerden temsilciler katıldı.
“ÜRETİCİLERİMİZİN YANINIZDA OLMAYA SÖZ VERDİK”
Açılış töreninde konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer, selamlama konuşmasının ardından, projeye dair bilgiler verdi. Yüceer, konuşmasında “Aslında 2025 yılının ilk günlerinde bu protokol için zaten hep beraber olmuştuk. Orada uzun uzun projemizin amacını, niyetimizi, desteğimizin ölçeğini, ne yapmak istediğimizi, ne yaptığımızı konuşmuştuk. Özellikle ilimizin tarımsal kalkınması ve hayvancılığın desteklenmesi adına gerçekleştirilen her projenin, her desteğin, her ihtiyacın yanında olacağımızı ifade etmiştik. Çünkü ülkemizin, ilimizin içinde bulunduğu gerçekler, ekonomik koşullar, tarımın, hayvancılığın yüksek girdilerinin üreticimizin belini büktüğü noktada, büyükşehir olarak üreticilerimizin yanınızda olmaya devam edeceğimizin sözünü vermiştik” Dedi.
“YEM DESTEĞİMİZİ YÜZDE 50 ARTIRDIK”
Karma Yem Projesi’nde yurttaşlara sağlanan desteğin yüzde 50 artırıldığıma dikkat çeken Candan Başkan, “Elbette daha önce başlayan bir proje. Ama biz buna yetmez dedik. Koşullar giderek ağırlaştı, maliyetler arttı. Üretim süreçlerinin desteklenmesi, kaynakların verimli kullanılması üreticilerimizin maliyetlerini yükünün hafifletilmesi artık kaçınılmaz oldu. Bu nedenle yem desteği yaklaşık yüzde 10 iken yüzde 50 artırarak yüzde 15’e çıkardık” ifadelerini kullandı.
“ULAŞTIĞIMIZ ÜRECİ SAYIMIZI DA 5 KATINA ÇIKARDIK”
Yem desteğini artırırken daha fazla üreticiye ulaşmaya çalıştıklarını da ifade eden Candan Yüceer, “Sadece Tekirdağ Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı nezdinde olan üreticilerimize destek olurken dedik ki; ‘Bu destek alan üreticilerimizin sayısını, kapsamını da arttırmamız lazım. İçinde hem birliklerimiz olsun hem de mahalle bazlı kooperatiflerimiz olsun.’ Hemen hemen ulaştığımız üreticileri de 5 katına çıkararak, geniş bir kitleye ulaşmayı hedefledik. Bunu neden yaptık? Çünkü Tekirdağ’ın verimli toprakları ve hayvancılıktaki gücü ile Türkiye’ye hatta dünyaya hitap edecek bir güce, üretime sahip. Fakat bu potansiyel, biraz önce saydığımız sebeplerden dolayı tam anlamıyla ortaya çıkamıyor” açıklamasında bulundu.
“BUGÜNE KADAR OLAN DESTEKLERİMİZ ARTACAK”
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: Bizler de dedik ki; evet biz bir büyükşehir belediyesiyiz ama görevimiz sadece temel belediyecilik hizmetleri değil. Doğduğu günden, Allah ömür versin, öldüğü güne kadar vatandaşlarımızı, hemşehrilerimizi her koşulda, yaşamın her evresinde, ihtiyaç duyduğu her alanda desteklemek. Bu kah emeklimiz oldu, kah öğrencimiz oldu, kah kadınlar oldu, kah dezavantajlı gruplar oldu. Bugün olduğu gibi kah üretmeye çalışan, bu zor koşullara rağmen hala ülke ekonomisine katkı sunmaya çalışan; tarımla, hayvancılıkla uğraşan üreticilerimiz oldu. Dolayısıyla bugüne kadar olan desteklerimiz artacak, çeşitleri artarak devam edecek. Yeter ki vatandaşlarımız hemşehrilerimiz, sizler üretmek isteyin. Bizler sizlerin yanınızda olmaya devam edeceğiz. Burada neler mi yaptık? Seçildiğimiz günden beri, geçtiğimiz günlerdeki protokolde de ifade etmiştim; meraların ıslahından, tarla yolların açılmasına, yem desteğinden, fide desteğine ki Büyükşehir tarihinde en çok fide desteğimizi 2024 yılında sizlere gerçekleştirdik.
“HEM SEBZE ÜRETİMİNİ HEM ÜRÜN ÇEŞİDİNİ ARTIRMAK İSTİYORUZ”
Amacımız burada sebze üretimini de arttırmak, ürün çeşidini de arttırmak. Tekirdağ'da alternatif üretim yollarını sağlamak. Bununla ilgili 300 bin adet domates ve kapya biber fidesi dağıttık. Bölgeniz bildiğiniz üzere su fakiri, su kısıtlı bir il. Dolayısıyla topraklarımızın yüzde 66’sı ekilebilir olan tarıma elverişli olan, tarım arazisi olan ama yaklaşık yüzde 4’ünü bile sulayamadığımız dolayısıyla bu yüzde 80 verimi alamadığımız yeterince o potansiyeli hayata geçiremediğimiz yerde su kaynaklarının sulamanın önemiyle beraber bunu gerçekleştirdik. Biraz önce de ifade ettim, bir alanı iyileştirilmesinden sulama altyapısını iyileştirmesine kadar birçok projeyi hayata geçirdik.
“ÖZELLİKLE ÜRETEN KADINLARIMIZIN YANINDAYIZ”
Sadece geçtiğimiz yıl içerisinde 2 bin 700 dekarlık bir alana 54 bin kilo kompozit gübre uygulamasını hayata geçirdik. Salça makinelerimiz, karıştırıcılarımız, hamur yoğurma makinelerimiz, hemşehrilerimizin istediği her yerde onlara destek olduk. Özellikle üretmek isteyen kadınlara... 2 Ocak'ta kadınlarımız protokol töreninde yoktu. Ben selamlarımı gönderdim onlara. Bugün çok azı aramızda ama birçoğu yine emeğiyle alın teriyle üretmeye devam ediyor. Dolayısıyla Üreten Kadın Kooperatifine 5 adet hamur yoğurma makinesi desteğini sağladık.
“BEREKETTE PAYIMIZ VARSA NE MUTLU BİZE”
18 bin adet Yapıncak fidan desteğini; 504 bin lira maliyetle sağladık. Yaklaşık geçtiğimiz yıl 689 üreticimize 65 bin kilogram yem bitkisi tohumu dağıttık. Tarla yollarının bakımı, gerçekten seçilir seçilmez ilk işlerimizden biriydi. Çok şükür, alnımız ak bir şekilde sizlerin üretimi için engelleri kaldırdık. Yine beton boru temininden, diğer noktalara kadar her alanda sizlerin talep ettiği noktada Büyükşehir olarak üreticilerimizin yanında olduk. Bu tarlalarımızda fışkıran berekette bu desteklerde bir nebze de olsun Büyükşehir'in payı varsa ne mutlu bize. Bu bizleri çok mutlu ediyor, gururlandırıyor.
Arı keki ve teknik destek, Saray’ımızda mandacılık, arıcılık gerçekten hala çok güçlü. Bu alanları da güçlendirmek bizim boynumuzun borcu. 611 arı yetiştiricisine destek sunduğumuz projede yaklaşık 2 milyon TL’nin üzerinde bir destek sağladık. Balıkçılarımızı unutmadık. Gerek kıyafet desteği, malzeme desteği, tekne bakım desteğiyle beraber Vira Bismillah diyen balıkçılarımıza da destek olduk. Önümüzdeki günlerde Tarımsal Daire Başkanlığımızın bir çalıştay çabası var. İnşallah o çalıştayda kuracağımız Tarım Akademisi'yle, işin tüm paydaşlarıyla beraber tarım alanında, hayvancılık alanında, üretim alanında tüm eksiklerimizi, yapmamız gerekenleri daha verimli, daha etkin kullanmak adına masaya yatıracağız hep beraber.
“TARIM VE HAYVANCILIĞA AYIRDIĞIMIZ BÜTÇEYİ 3,5 KAT ARTIRDIK”
Ne mutlu ki seçildiğim günden beri dedim ki ‘tarım, tarım, tarım, hayvancılık, hayvancılık, hayvancılık.’ Niye böyle diyorum? Çünkü bunlar olmazsa bağımlı olacağımızı biliyorum. Bunlar olmazsa bu toplumun kalkınamayacağını, onun ötesinde aç kalacağını, aç bırakılacağımızı biliyoruz. Bu noktada özellikle ilimizde tarım ve hayvancılık alanında bu kadar potansiyeli varken, bu kadar tarım arazisini, bu kadar üretmeyi şevkle, dirençle mücadele eden hemşehrimlerimize, üreticilerimize sahipken dedik ki bu bütçeyle bu destekleri yapamayız. Tarımı hayvancılığı kalkındıramayız. İşte bütçemizi 67 milyondan 228 milyona yaklaşık 3,5 kat artırdık. Daha çok tarıma, hayvancılığa destek olmak için bütçemizi arttırdık.
“GIDA VE TARIM A.Ş’Yİ KURDUK”
Peki, ürettiğimiz tüm bu ürünler ne olacak? Büyükşehir Belediyesi olarak bu noktada da devreye girdik. Sizlerin alın terinin boşa gitmemesi, hak ettiği değeri alabilmesi için Gıda ve Tarım A.Ş’yi kurduk. Pazarın bulunması, o ürünlerin alınması, satışı noktasında da yanınızda olacağız. Gıda Tarım A. Ş'le beraber inşallah hayata geçireceğimiz gerek Halk Ekmek olsun, gerek Tek Market’ler aracılığıyla sağlayacağımız ürünlerle olsun hem kadın üreticilerimizin yanında olacağız. Kadınların o alın teri ile yaptığı; kuskusunu, salçasını, tarhanasını ve nice o ürünlerimizi, nohutumuzu, sizlerden aldığımız o hayvanları mezbahalarımızdan işleyerek Tek Market’lerde vatandaşlarımıza ulaştıracağız.
“ÜRETİCİMİZDEN HALKIMIZA ULAŞTIRACAĞIZ”
Hem sağlıklı hem ucuz, direkt üreticimizden aldığımız aracısız, hemşehrilerimizin alın teri olan ürünleri orada hem markalaştıracağız hem de vatandaşlarımızın ucuz gıdayla, ucuz etle buluşturacağız. Bu proje bizim için bu anlamda sadece destek vermenin ötesinde tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlaması açısından çok anlamlı bir adım. Bu destek tam dört yıl boyunca sürecek. Allah nasip ederse, sonra seçildiğimizde ondan sonra da sürecek. Hem de artarak sürecek. Onun sözünü bir verelim.
“TEKİRDAĞ DAR KALIPLARA SIĞMAZ”
Kıymetli hemşehrilerim, Tekirdağ’ımızı dar bir kalıba sığdırmaya çalışıyorlar. Tekirdağ o kalıba sığmaz, sığmayacaktır onu söyleyeyim. İnşallah bu dar alana sıkıştırma çabalarını yırtıp hak ettiğimiz yeri hem Türkiye'mizde hem Balkan coğrafyasında hem de dünyada hak ettiğimiz yeri el birliğiyle alacağız diyorum. Şimdiden çabamız bereketli olsun diyorum”
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer konuşmasını, “Programımız, daha nice desteklere vesile olsun diyorum. Hayırlı uğurlu olsun. Sağ olun, var olun. Bugün bu soğuğa rağmen burada bizlerle beraber olan emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Allah razı olsun. Sağ olun, var olun” sözleriyle sonlandırdı.