Boru Hattının Saraydan Geçeceği Noktalar Belli Oldu
Rus doğalgazının Avrupa’ya taşınması amacıyla başlatılan Türk Akım projesinin kapsamında yapılacak kara hattının bir bölümü Saray’dan geçecek. Kıyıköy’den karaya çıkacak doğalgaz boru hattının Misinli PİG istasyonuna kadar olan ilk kısmında yaklaşık 69 kilometrelik boru hattı inşa edilecek. Yaklaşık 96 kilometre uzunluğunda inşa edilecek boru hattı üzerinde yer alacak 4 vananın iki tanesi Saray sınırları içerisinde yer alacak. Konuyla ilgili başlatılan ÇED süreci kapsamında yayınlanan ÇED dosyasına göre Türk Akımı kara boru hattı birinci kısmının geçeceği yerleşim yerinin 220 metre uzaklık ile Çukuryurt Mahallesi olduğu ortaya çıktı. ÇED dosyasında proje güzergahı yoğun olarak şahıs arazilerinden oluşan tarım alanlarından, ve orman alanlarından geçmekte olduğu belirtildi.
YAKLAŞIK 69 KM KARA HATTI İNŞA EDİLECEK
Rus doğalgazının Avrupa’ya ulaştırılması amacıyla başlatılan Türk Akımı projesinde Karadeniz üzerinde çalışmalar devam ederken hattı kara kısmı içinde çalışmalar başladı. BOTAŞ kara hattının geçeceği 1. Kısım inşaat için ÇED sürecini başlattı. Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunulan ÇED dosyasında kara hattının geçeceği bölgeleri projenin detayları paylaşıldı. Konuyla ilgili hazırlanan ÇED dosyasında proje ile ilgili şu bilgilere yer verildi;
“Planlanan proje; inşaatına başlanacak olan Kıyıköy PİG istasyonundan çıkış alacak, Kırklareli İli, Vize ve Lüleburgaz İlçeleri ile Tekirdağ İli, Saray ve Çorlu ilçeleri üzerinden geçerek Mevcut ve birbirine paralel olan 36 inç çapındaki Rusya-Türkiye Doğal Gaz İletim Hattı ve Rusya-Türkiye Doğal Gaz Loop Hattı üzerinde bulunan Misinli PİG istasyonunda son bulacaktır. Kıyıköy PİG istasyonundan .çıkış alan ve Misinli PİG istasyonunda son bulan 48 inç çapındaki Türk Akımı Kara Kısmı-1 Doğal Gaz Boru Hattı 68+846,21 m uzunluğundadır. Faaliyet konusu hattın inşası sırasında, doğal gaz taşımada kullanılacak boruların yerleştirilmesi ve kullanıma hazır hale getirilmesi işlemleri yer almaktadır. Bu kapsamda taşımada kullanılacak boruların yerleştirilmesi amacıyla hattın geçeceği güzergah üzerinde bulunan bitkisel toprak sıyrılarak alınacak ve inşaat işlemlerinin tamamlanmasından sonra tekrar hat üzerine serilmek amacıyla depolanacaktır. Bitkisel toprağın alınmasından sonra boruları yerleştirmek amacıyla 2,5-4 m arasında derinlikte ve ortalama 1,7 metre genişliğinde doğal gaz boru hattı yerleştirme kanalları kazılacaktır. Sert kaya birimlere rastlandığı yerlerde gevşetme patlatmaları yapılabilecektir. Kanalların kazılmasından sonra ortalama 20 cm yataklama yapıldıktan sonra borular yerleştirilip, üzerleri tekrar hafriyat malzemesi ile kapatılacak, üzerine ayrı depolanmış olan bitkisel toprak serilecektir. Doğal gaz boru hattının inşası sırasında hat ile çakışan yüzeysel su kaynakları (dere, çay vb) karayolu vb. alanlardan boru hattının geçirilmesi için beton blok kullanımı, kum yataklanması ve plastik koruyucular kullanılarak zemin emniyeti sağlanacaktır. Hattın sulama kanallarını kesmesi halinde doğal gaz boruları ile sulama kanalları arasında sızdırmazlığı sağlamak için özel bir yerleştirme uygulanacaktır. Bunların dışındaki kablo veya boruların bulunduğu alanlarda plastik koruyucular kullanılarak karşılıklı olumsuz etkiler engellenmiş olacaktır.”
BORU HATTI YERLEŞİM ALANLARININ NE KADAR YAKININ GEÇECEK?
Hazırlanan ÇED dosyasına göre inşa edilecek boru hattının ilçemizde en yakın geçeceği yerleşim yeri Çukuryurt Mahallesi oldu. Hazırlanan rapora göre boru hattı Bahçeköy Mahallesi’ne 2 bin 220 metre, Kavacık Mahallesi’ne 590 metre, Edirköy Mahallesi’ne bin 160 metre, Saray ilçesine 800 metre, Çukuryurt Mahallesi’ne 220 metre, Kurtdere Mahallesi’ne 360 metre, Sinanlı/Servi Mahallelerine 700 metre, Beyazköy Mahallesi’ne bin 600 metre ve Osmanlı Mahallesi’ne bin 500 metre uzaklıktan geçecek.
SARAY’DA İKİ VANA OLACAK
Hazırlanan ÇED dosyasına göre hat üzerinde yer alacak 4 vananın iki tanesi Saray sınırları içerisinde yer alacak. Proje dosyasında vanalar hakkında şu bilgilere yer verildi;
Vana:Boru hattı üzerinde belirli mesafeler boyunca konulan ve otomatik açma kapama sistemleri ile donatılmış, istenmeyen durumlar karşısında doğal gaz geçişini kapatmak amacıyla kullanılan yerin altında kalan bir sistemdir. Hat vanaları üç amaç için çalışırlar:
Doğal gaz akışını durdurmak: Boru hattında olabilecek herhangi bir sızıntı, kaza veya bakım çalışmalarında iki hat vanası arasındaki kısım diğer kısımlardan ayrılarak arızalı kısmın önündeki veya arkasındaki gaz akışını devam ettirmek.
2) Doldurma-Boşaltma: İki hat vanası arasındaki boru hattını kısmen veya tamamen boşaltmak veya iki vana arasını gazla doldurmak.
3) Basınç Eşitleme: İki vana arası gazla doldurulduktan sonra diğer kısımlarla olan basınç farkını gidermek amacıyla her iki taraftaki basınç eşit hale getirilir. Bir hat vanası; ana vana, by-pass hattı ve havalandırma boruları olmak üzere 3 kısımdan ibarettir.
BİR BUÇUK METRE GENİŞLİĞİNDE KANALLAR KAZILACAK
Boru hattının geçirileceği bölgede hattının döşenmesi için 1 buçuk metre genişliğinde kanalların kazılması planlanıyor. Yapılacak çalışmanın detayları hakkında rapordu şu bilgiler yer aldı;
“Faaliyet konusu hattın inşası sırasında, doğal gaz taşımada kullanılacak boruların yerleştirilmesi ve kullanıma hazır hale getirilmesi işlemleri yer almaktadır. Bu kapsamda taşımada kullanılacak boruların yerleştirilmesi amacıyla hattın geçeceği güzergah üzerinde bulunan bitkisel toprak sıyrılarak alınacak ve inşaat işlemlerinin tamamlanmasından sonra tekrar hat üzerine serilmek amacıyla depolanacaktır. Bitkisel toprağın alınmasından sonra boruları yerleştirmek amacıyla 2,5-4 m arasında derinlikte ve ortalama 1,7 metre genişliğinde doğal gaz boru hattı yerleştirme kanalları kazılacaktır. Sert kaya birimlere rastlandığı yerlerde gevşetme patlatmaları yapılabilecektir. Kanalların kazılmasından sonra ortalama 20 cm yataklama yapıldıktan sonra borular yerleştirilip, üzerleri tekrar hafriyat malzemesi ile kapatılacak, üzerine ayrı depolanmış olan bitkisel toprak serilecektir”