BAŞAKŞEHİR OKULLARI TEKNOLOJİ DERSLERİNDE FARK YARATIYOR
Başakşehir Okulları, eğitimde önemli bir yeri olan Robotik Kodlama, Maker ve Stem Atölyesi eğitimlerine ağırlık veriyor. Öğrenciler, atölyelerde eğlenerek öğrenirken, gelişen teknolojinin beraberinde getirdiği yeniliklere tanıklık ediyor. Ortaya da müthiş çalışmalar çıkartıyor. Atölyelerdeki yapılan çalışmaları, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Öğretmeni Buse Yüzbaşı ile STEM öğretmeni Merve Bilgin aktardı.
Başakşehir Okulları, eğitimdeki başarı grafiğini en yüksek seviyeye çıkartmak için ana derslerin yanı sıra, teknoloji derslerine de büyük önem veriyor.
Okul öğrencileri, okullarındaki eğitim sürecini anlatmak için öğretmenlerle yaptığı röportajlarına devam ediyor. Daha önce Müzik Öğretmeni Gizem Tuna, Görsel Sanatlar Öğretmeni Hatice Köse ve Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Ahmet Çakıcı ile yapılan söyleşiler, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Öğretmeni Buse Yüzbaşı ve STEM öğretmeni Merve Bilgin ile devam etti. Yapılan söyleşide Yüzbaşı ve Bilgin; öğrencilerin sorularıyla atölyelerindeki çalışmalar hakkında bilgiler paylaştı.
Atölyelerimiz de gerçekleştirmiş olduğumuz eğitimin amacı nedir?
Buse Yüzbaşı: Gelişen teknolojinin beraberinde getirdiği yenilikler ile yaşam tarzımız da değişmeye başladı. Yeni yaşam tarzımızla birlikte sevgi, yardımlaşma, anlaşma, paylaşma gibi ihtiyaçlarımızın karşılanması da zorlaşmaya başlıyor. Bu ihtiyaçlarımızı yaşam tarzımıza en iyi şekilde entegre etmeye çalışıyoruz. Başakşehir Okulları bünyesinde yer alan Robotik Kodlama, Maker ve STEM Atölyemizde 21.yy becerilerini çocuklarımıza ilmek ilmek işlemeyi hedefliyoruz. Böylelikle işbirliği içerisinde hareket etme becerisinde-paylaşmayı, iletişim becerilerinde-anlaşmayı, girişkenlik ve uyum becerinde-sevgiyi işliyor, problem çözme, merak ve hayal gücünü de geliştirmelerinde rehberlik ederek geleceğin vazgeçilmezi nitelikli yeteneklere sahip bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz.
Robotik Kodlama, Maker ve STEM Atölyemizde neler yapıyoruz?
Merve Bilgin: Atölyemizde 3D Modelleme, Elektrik-Elektronik, Kodlama, Lego ve Robotik, Atık Malzemelerden Ürün Elde Etme bölümleri üzerinde derslerimiz mevcut. Öğrencilerimiz; 3D Modelleme de, hayal ettikleri bir ürünü program ile tasarlayıp yazıcılarımızdan baskı olarak alabiliyorlar. Çocuklarımız hayallerini kendilerini inşa ediyor diyebiliriz.
Elektrik- Elektronikte; kademelere göre kullanmış olduğumuz setlerimiz mevcut. Çıt çıt devreler, ardunio, makey makey gibi. Bu setlerimizi kullanarak basit elektrik devresinden günümüzde kullanılan ışıklandırmalara, sensörlere kadar öğrencilerimiz öğretmen rehberliğinde atölyemizde bu düzenekleri kurup test ederek, kullanılabilir hale getiriyorlar. Tabi bunları oluştururken de kodlamayı dahil ediyoruz.
Kodlama da ise; sadece atölyelerimizle kalmayıp anaokul, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde ki müfredatlarımızda da yer vermekteyiz. Çocuklarımız ürettikleri ürünlere, oluşturdukları projelere kodlama ile can veriyorlar.
Atık malzemeler ile ürün elde etme; Biz çocuklardan kafalarında canlandıramayacakları bir şeyi yapmalarını istemiyoruz. Onlara günlük hayattan, çevrelerinden, mahallelerinden, okullarından yani onları ve ailelerini ilgilendiren problemlerden yola çıkmalarını, çözüm üretmelerini istiyoruz. Ürettikleri çözüme göre de oluşturacakları bir materyal tasarlamalarına rehberlik ediyoruz. Bu malzemeleri de maliyeti düşük kolay temin edebilecekleri, tehlikesiz olan araç gereçleri tercih etmelerini sağlıyoruz.
Lego ve Robotik; Çocuklarımıza hayalindekileri kolaylıkla inşa edebileceği ve bunları bir kodlama yardımıyla hayata geçirebilecekleri bir ortam sağlıyoruz. Lego robotikte wedo2.0 setimizi kullanıyoruz. Setimizin içerisinde örneğin; bir depremin nasıl oluştuğunu, bir kurbağanın başkalaşımını, uzaya gönderilen keşif araçlarını tartışıyor ve robotlaştırarak gözlemlerini paylaşmalarını sağlıyoruz.
Bu alanların akademik olarak katkılarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Buse Yüzbaşı: Bu soruyu örneklerle açıklamak daha güzel olur diye düşünüyoruz. Örneğin teknoloji ve tasarım dersinde çocuklarımız ‘’Enerji tasarruflu ev’’ projesi kapsamında maketler yaptılar. Bu maketlerinde de güneş panellerini kullanarak ışıklandırmalar yapmak istediler. İşte tam burada atölyelerine gelip devrelerini kurdular, lehimlerini de kullanarak daha sağlam bir düzenek oluşturdular. Diğer bir örnek ise; Türkçe dersinde yazım kuralları konusunda en çok karıştırılan kelimeler ile ilgili olarak makey makey ve kodlamayı kullanarak bir oyun tasarladılar. Üzerindeki kelimeleri haftalık olarak değiştiriyorlar ve teneffüslerde kelime oyununu oynuyor hem eğleniyor hem öğreniyorlar. Ve bunların dışında öğrencilerimiz kapı alarm sistemi, akıllı çöp kutusu, özel gün ekran paneli gibi birçok projeyi de gerçekleştirdiler. Tabi bu örnekler sadece sizlerin gözünde canlandırılmasını sağlamak için bahsettiklerimizden bazılarıdır. Sosyal bilgiler, beden eğitimi, müzik, fen bilimleri, matematik, drama gibi birçok derste iş birliği ile atölyemizi aktif olarak kullanıyor, çocuklarımızın ‘’keşfet- inşa et- paylaş’’ bilinci ile öğrendiklerini birçok alanda deneyimlemelerini sağlıyoruz.
Uzaktan eğitimde bu süreci nasıl yürütüyorsunuz?
Merve Bilgin: Mart ayında başladığımız ve şuanda da devam ettiğimiz bir süreç bu. Bu süreç yüz yüze eğitimde ki performansı veya elimizdeki her materyali kullanma şansı maalesef tanımıyor. Her kazanımımızı ayrı ayrı ele alıyor ve her ihtimali değerlendirerek karar vermemiz gerekiyor. Bu çerçevede atölyemizde çocuklarımız keşfeder- araştırır, inşa eder- uygular, sunar. Uygulama aşamasında kullanılabilecek, uygulanabilecek veya kendi etkinliğini yapabilecek kazanımlara öncelik vererek müfredatımızı hazırlıyoruz. Derslerimizi uzaktan eğitim programımız aracılığı ile uygulamalı olarak işlemeye devam etmekteyiz.