CHP TEKİRDAĞ VEKİLİ AYGUN, ETKİN İLAÇLAMA İSTEDİ

AYGUN, İLAÇLAMA MASRAFININ SÜBVANSE EDİLMESİ ÇAĞRISI YAPTI

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, bu yıl 800 bin ton ayçiçek rekoltesi beklenen Trakya’daki çayır tırtılı istila sorununu TBMM gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi veren Aygun, sorunun büyüyerek, Güney Marmara’ya da sıçradığına işaret etti. Aygun, tarımsal ilaçlamanın çok sayıda drone ve uçakla yapılması, masrafların da sübvanse edilmesi gerektiğini belirtti.

Aygun, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde, “Trakya’daki ayçiçek tarlalarında yakın zamanda ‘çayır tırtılı’ istilası başlamıştır.  Çayır tırtılı hızlı bir şekilde çoğalmaktadır. Drone ile tarımsal ilaçlama yapılan alanlarda tırtıl popülasyonunun yüzde 35’inin canlılığını koruduğu da görülmüştür” dedi. Yaklaşık 800 bin ton ayçiçek rekoltesi beklenen Trakya’da, yağ üretimi açısından büyük bir risk ortaya çıktığına dikkat çeken Aygun,  “Acil önlem alınmaması halinde çiftçilerimizin mağduriyetinin yanı sıra Türkiye’nin ayçiçek üretim merkezi Trakya’da büyük bir kriz yaşanacağı düşünülmektedir” uyarısını yaptı.

Aygun, Bakan Kirişci’ye şu soruları yöneltti:

Trakya’yı afet bölgesi ilan etmeyi düşünüyor musunuz?

 Kriz Masası kuracak mısınız?

Tarımsal ilaçlamanın arıları da koruyacak şekilde bilime uygun, profesyonel yönetimle gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Çiftçilerin kendi imkânlarıyla bu büyüklükteki bir sorunla baş etmesi mümkün görünmemektedir. Tarımsal ilaçlamayı merkezi bir yönetimle tek elden yapacak mısınız?

Çok sayıda drone araçlarını tarımsal ilaçlama için Trakya’ya sevk edecek misiniz?

Tarımsal ilaçların fiyatlarındaki fahiş artış nedeniyle, Trakyalı çiftçiler, çayır tırtılı istilası ile baş etmekte zorluk çekmektedir. Drone ile yapılan tarımsal ilaçlamanın yanı sıra;  yer aletleriyle tarımsal ilaçlama yapan çiftçilerin masraflarını,  devletin sübvanse etmesini sağlayacak mısınız?

Çayır tırtılı zararının tarımsal sigortadan karşılanması mümkün müdür?

Çayır tırtılı nedeniyle ürünleri zarar gören çiftçilere nasıl bir destek vermeyi düşünüyorsunuz?

Drone ile tarımsal ilaçlamada tırtılların yüzde 35’inin canlı kalabildiği görülmüştür. Uçakla daha etkin ilaçlama araçlarını devreye sokacak mısınız?

Çiftçilerin Tarımsal Kredi Kooperatifleri, bankalar ve Trakya Birlik gibi benzeri çiftçi kuruluşlarına olan borçlarını; faizlerini silerek yeniden yapılandıracak mısınız?