Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Saray’da basın mensuplarının sorularını yanıtladığı toplantıda uzun süredir yapımı beklenen projeler hakkında uzun süredir olduğu gibi ‘yapacağız’ ifadelerini kullandı. Yeni otogar yapımı konusunda araştırmaların devam ettiğini belirten Albayrak, 2017’den beri yapılacak olan mezbaha konusunda da ‘önümüzü görelim ifadelerini kullandı. Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş ise Hattuşa hakkında gelen soru üzerine, sözleşme iptali dahil her şeyin olabileceğini belirtirken, Saray Belediyesi’ne ait saniyede 7 litre kullanım hakkındaki maddeleri ise Mondros Mütarekesinin 7. Maddesine benzetti.

Albayrak, Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş ile birlik ve beraberlik içerisinde olduğunu belirtirken, Saray’ın geçen dönem önemli derecede yatırım aldığını söyledi. Albayrak, bu dönem Büyükyoncalı’ya yönelik özel bir çalışma gerçekleştirileceğini belirtirken “Biz birlik beraberlik içerisindeyiz, Saray geçen dönem Büyükşehir Belediyesi’nden etraflıca yatırım aldı. Büyükyoncalı geçen dönem Saray’a göre az hizmet aldı ama bu dönem Büyükyoncalı için özel bir proje uygulayacağız. TESKİ’nin proje daire başkanın başkanlığında bir ekip oluşturdum, Büyükyoncalı’nın bütün taleplerini bir ay boyunca yerinde inceleyecekler kuru dere, bozoba, caddelerde çalışmalar yapılacak. Hizmetler devam edecek.” İfadelerini kullandı.

“GEREKİRSE 3-4 YIL İÇİNDE OTOGAR YAPILIR”

Albayrak, kendisine yöneltilen sorulara karşılık şunları söyledi; “Geçen dönem başladığımız bu dönem tamamlayacağımız ulaşım master planının yapılması gerekiyor. Saray’ın trafik sorununun giderilmesi konusunda başkanın da önerileri var bizim UKOME birimi ile çalışma yapacaklar. Bazı yerlerde yaya trafiği bazı yerlerde tek yön bazı yerlerde farklı çalışmalar yaparak araç trafiğini azaltmamız lazım zaten Saray sadece Çerkezköy ve İstanbul Caddelerine odaklanmış durumda. Otogar konusunda hükümet bir kararname çıkardı havalanın da yapılan emniyet tertibatı gibi şeyler isteniyor otogarda Saray gibi ufak yerde yapabilir miyiz bunu bilmiyorum. Zaten özelleştirdik onun sonuçlarını görelim. Biraz daha önümüzü görelim eğer gerekiyorsa üç dört sene içerisinde otogar yapılır. Buraya otogar ne kadar gerekli yolcu sayısı otobüs sayısı arkadaşlar çalışıyor şimdi onunla alakalı. Otogarın yapılıp yapılmayacağı 4-5 ay içerisinde belli olur o zaman karar veririz.

“MEZBAHA HER AN ÖNÜMÜZE GELEBİLİR”

Mezbaha konusunda bütün hazırlıklar tamamlandı ekonomik durumu biraz daha rahatlattığımız zaman ihaleye çıkacağız. Ödenek durumunu gözden geçireceğiz ödenek konusu yeterli olduğu anda mezbahayı yapacağız tabi. Önümüzü görelim. Saray’ın öncelikli sorunları halletmemiz lazım kültür merkezi devam ediyor tamamlamamız lazım, caddelerin ikinci kat asfaltları var, devam eden beton asfalt çalışmaları var. Küçükyoncalı’ya giden hastane yolunun toparlanması gerekiyor bunlar yapılacak. Mezbaha şuan önümüzdeki sürece bağlı net bir gün vermeyeyim ama her an gündemimize gelecek bir proje.

Saray günden güne güzelleşiyor. Belki şuan biraz sıkıntı var ama bu sene içerisinde onları da bitirirsek, her şey daha güzel olacak. Beş sene sonra Saray Tekirdağ’ın en güzel ilçelerinden olacak. Zamana bağlı kalmayın ama bu dönem içerisinde söz verdiğimiz her şeyi yerine getireceğiz.

Araç sayısı işte bazı vatandaşlar kaldırımda bir şey olmasın bazıları iki masadan ne olacak diyor bunlar kolay olmuyor. Küçükyoncalı tarafındaki yol açıldığı zaman Saray ağır taşıt trafiğinden kurtulacak bir rahatlama olacak. Köprü herhalde orada bir sıkıntı var.

“YAPIYORUZ AMA KORUYAMIYORUZ”

Bizim burada en büyük sıkıntımız bu yapıyoruz koruyamıyoruz. Vatandaşlarımızın da bu konuda hassasiyetini bekliyoruz. Çorlu’ya çok güzel tema park yaptık gidin şimdi tanıyamazsınız. Biz şimdi bozoba alanına çok güzel bir şey düşünüyoruz inşallah bunu da yaparsak, oranın korunması lazım oranın korunması için illa bekçi koymak şart değil oranın vatandaşlar tarafından korunması lazım. inşallah onu yaparız da vatandaşlar da aynı hassasiyeti gösterirler.

“BEN OLDUĞUM SÜRECE BÜYÜKYONCALI SARAY’DAN AYRILAMAZ”

Ben belediye başkanı kaldığım süreç içerisinde Büyükyoncalı Saray’dan ayrılamaz. Onun adı Büyükyoncalı değil Büyükmanika. Tarihsel adını söylüyorum Büyükyoncalıyı Kapaklı’ya bağla Küçükyoncalı burada o zaman al Küçükyoncalıyı da neden almıyorsun? Bunlar verilmez etle tırnak gibi.

Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş ise Hattuşa konusunda açıklama yaparken, Saray ve Şarköy’ün Cittaslow’a aday olduğunu açıkladı. Erkiş şu açıklamalarda bulundu; “Ben Kadir Başkanımızın en fazla önemsediği belediye başkanı olduğumu düşünüyorum. Saray’ı da en fazla ilçe olarak görüyorum. Çünkü Büyükyoncalı’nın Kapaklı tarafından istenmesi durumu var. Hal böyle olunca olayı daha bir duygusal hale getiriyor belediye başkanı nezdinde.

“CİTTASLOW ADAYLARINDANIZ”

Cittaslow adaylarından ikisiyiz Şarköy ve Saray o da Sarayın ulusal ve uluslararası lansmanı bakımında çok önemli olacaktır.( Cittaslow: Tüketim odaklı hayatın insanlara mutluluk ve huzur getirmediği, insanların farklı bir yaşam biçimi aramaları kentsel boyutta Cittaslow hareketini ortaya çıkarmıştır. Cittaslow felsefesi yaşamın, yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşanmasını savunmaktadır. Cittaslow hareketi, insanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan ama aynı zamanda alt yapı sorunları olmayan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, teknolojinin kolaylıklarından yararlanan kentlerin gerçekçi bir alternatif olacağı hedefiyle yola çıkmıştır.)

“HATTUŞA İÇİN HER ŞEY İHTİMAL DAHİLİNDE”

İhtar çektik kendilerine sözleşme şartları yerine gelsin diye onlardan da bir karşılık geldi sizin bahsettiğiniz gibi bir durum yoktur borçlarına, bize var olduğunu düşündüğümüz borçlarına itibarla ihtar çektik onlar da hayır dediler. Bu bizim açımızdan sözleşmenin feshine gidecek ciddi bir durumdur. İdari sözleşmesini farklı yorumluyoruz ve idari sözleşme bir muğlaklık içeriyor. Netlikten uzak içimize sinmiyor. Saray hak ettiği ilgiyi görmeli Saray hak ettiği ne varsa onu alabilmeli bir idare sözleşmesinde aşırı faydalanma sayılabilecek hükümleri görmekteyiz. Bunları tekrar masaya yatırmak isteriz kendileriyle de görüştük. Hattuşa için şu an her şey ihtimal dahilinde.

“MONDROS MÜTAREKESİNİN 7. MADDESİ GİBİ”

Saniyede 27 litre çıkan suyun 7 litresi bize ait orada da teknik elverişlilik söz konusu. Yani onların teknik kişileri bizim açımızdan bir şey yaratmaz dediği anda 7 litrenin tasarrufu bizde ama yine de o sözleşme tenkik uygunluk vermemiz gerekiyor bizim debimizi azaltır mı azaltmaz mı bizim suyun niteliğini etkiler mi etkilemez mi diye bir şerh düşülmüş. Bu Mondros mütarekesinin 7. Maddesi gibi olabilir her an karşımıza bir engel çıkarabilir diye korkuyoruz.”