AK Parti Saray İlçe Başkanı Ecivet Sevim Toprak Mahsulleri Ofisi Saray Ajansını ziyaret ederek, bu sene uygulamaya konulan Hububat Alımında Randevu Sistemi hakkında bilgi aldı. Saray TMO Ajansı Müdürü Yusuf Koca’dan bilgi alan Sevim, “Bu yıl uygulamaya konulacak randevu sistemi ile çiftçimiz ürünün daha kolay bir şekilde satacaktır. Uygulamanın ilk günlerinde bazı aksaklıklar çıksa da zamanla bu sistem oturacaktır” dedi

AK Parti İlçe Başkanı Ecivet Sevim ve Yönetim Kurulu üyeleri TMO Saray Ajansı Müdürü Yusuf Koca’yı ziyaret ederek hububat alımı için hayata geçirilen randevu sistemi hakkında bilgi aldı. Ajans Müdürü Yusuf Koca tarafından karşılanan AK Parti heyetine Ajans Müdürü Koca, TMO olarak alımlara Pazartesi günü, randevulu alımlara da 4 Temmuz Çarşamba günü başlayacaklarını söyledi. Ajans Müdürü Koca, randevulu alımlarda ilk 4 günün dolduğunu belirterek çiftçilerden 8 Temmuz'dan sonraya randevu almalarını istedi.


ALIMLAR 1 EYLÜL'E KADAR SÜRECEK
Bu yıl çiftçinin elindeki bütün ürünü almak istediklerini bunun için 30 bin ton buğday alımı yapacaklarını söyleyen Koca, Bu bölgede Saray TMO alım yapan en büyük merkez durumunda. Çerkezköy, Saray, Vize ve Çorlu’nun bazı köylerinin buğdayını biz alacağız. Bu nedenle yer sıkıntımız vardı. Bunu aşmak için 25 dekarlık bir alan kiraladık. Ayrıca Beyazköy'de bir alım yeri açılması gündemde" dedikten sonra buğday alımlarının 1 Eylül'e kadar süreceğini ve hiçbir çiftçiyi mağdur etmeyeceklerini söyledi.

İLK GÜNLERDE SIKINTI YAŞANIR
Alımlarda ilk günlerde bir takım sıkıntıların yaşanabileceğini belirten Koca, "İlk başlarda birtakım sıkıntılar doğabilir ama bunları aşacağız. Çiftçilerimizi mağdur etmeden alımları yapacağız. Şuanda depolarımızda 5 bin tonluk yer var. Ayrıca kiraladığımız 25 dekar yere 15 bin ton civarında alım yapabiliriz. Ayrıca yeni yer arayışımızda sürüyor" açıklamasını yaptı.

RANDEVU ALIN
Ürününü TMO'ya vermek isteyen çiftçilerden randevu almalarını isteyen Yusuf koca, "Alımlarda öncelik randevu alan çiftçilerimizin olacak. Daha sonra ise randevusuz gelen çiftçinin ürününü alacağız. Randevu alan çiftçilerimizden beklentimiz birgün içinde yapabilecekleri teslimat kadar randevu almalarıdır. Bir çiftçi belli bir birgün için 100 ton buğday teslim edeceğini bildirdiyse o ürünü o gün teslim etmelidir. Ben 100 ton için randevu aldım ama ürünümü ayrı ayrı günlerde götürürüm ve teslim ederim diye bir şey söz konusu değil. Hangi gün için randevu alınmışsa, ürün o gün teslim edilmelidir. Teslim etmediği takdirde o kişinin bir daha randevu alması da söz konusu olmuyor " dedi.

BUĞDAY FİYATI İYİ DURUMDA
Bu yıl TMO Saray Ajansı tarafından 30 bin ton buğday alınacak olmasının çok önemli olduğunu söyleyen Sevim, “TMO alım kapasitesini artırarak vatandaşı tüccarın elinden kurtarmış, ürünü de hak ettiği fiyata satılmasını sağlamıştır. Şuan tüccarda buğday’ın kilo fiyatı 580 kuruş iken, TMO’da bu fiyat 665 kuruş. Ürününü TMO’ya teslim eden çiftçinin 115 kuruşta destek aldığını göz önüne alırsak, buğday fiyatının iyi bir düzeyde olduğunu görmüş oluruz” dedi.

TESLİM EDEBİLECEĞİNİZ KADAR ÜRÜNÜ SİSTEME GİRİN
Bu yıl uygulamaya konulan Hububat Alımında Randevu Sistemi’nin çiftçi için büyük kolaylık olduğunu da söyleyen Sevim, randevu sistemi ile çiftçimiz ürününü daha kolay bir şekilde satacaktır. Uygulamanın ilk günlerinde bazı aksaklıklar çıksa da zamanla bu sistem oturacaktır. Bu sistemde önemli olan vatandaşın birgünde teslim edebileceği kadar ürünü sisteme girmesidir. Bazı çiftçilerimiz birgün için 70-80 ton ürün teslimatı girmişler. Zaten randevu sistemi ile günde 200 ton ürün alınıyor. Bu durumda randevuların 2-3 kişi tarafından dolmasına neden oluyor. Çiftçilerimiz günde 15-20 ton teslimat için randevu alırlarsa, herkes ürünün daha rahat şekilde teslim edebilir” dedi.

RANDEVULU SİSTEM NEDİR?
Öte yandan uygulamaya geçen 'Randevulu Sistem' ile ilgili açıklama yapan TMO yetkilileri çiftçinin randevularını internet üzerinden randevu.tmo.gov.tr adresinden alabileceğini açıkladılar. TMO Genel Müdürlüğü, randevu almakta geç kalınmaması için başlattığı sisteme tüm çiftçiyi davet etti. TMO'nun yeni uygulamasıyla ürün sahipleri, TMO'ya ürün teslim etmek istedikleri tarihin en fazla 10 gün öncesinden randevu alabilecekler. Örneğin, ürününü 15 Temmuz'da teslim etmek isteyenler, 5 Temmuz'dan itibaren 15 Temmuz'a kadar randevu alabileceklerdir. Ürün sahipleri, randevu almak istedikleri tarihin dolu olması ihtimalini göz önünde bulundurarak, randevu alma işlemini son günlere bırakmamalı.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)'de belirtilen üretim miktarı kadar randevu alabilirsiniz. ÇKS'de belirtilen üretim miktarına göre birden fazla randevu alabilirsiniz. Bir seferde en az 5 ton ürün için randevu alabilirsiniz. ÇKS'de kayıtlı üretim miktarı 5 tondan az ise bir defa randevu alabilirsiniz. Ürününüzü TMO'ya emanet bırakmak istiyorsanız mutlaka randevu almalısınız.